PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Acoperire pierdere inregistrata in anul 2008

Elena Garofil, valabil la 30-Ian-2013

Tags: pierdere fiscala

Intrebare: Pierderea fiscala a anului 2008, avand in vedere ca anul 2010 este considerat ca 2 ani fiscali, mai poate fi dedusa din rezultatul exercitiului 2012?
Care este de fapt termenul de prescriptie pentru recuperarea pierderilor fiscale: 5 sau 7 ani?
Elena Garofil Elena Garofil Consultant fiscal
Raspuns:
1) In contextul anului 2010, pierderea fiscala inregistrata in cele doua perioade se recupereaza potrivit prevederilor art. 26, perioada 1.10.2010 – 31.12.2010 fiind considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi. Reglementarea se refera in mod exceptional la pierderea fiscala din prima perioada fiscala din anul 2010, pierdere care se poate recupera din profitul fiscal al trim. IV, perioada oct – decembrie 2010 fiind considerata primul an fiscal. Asadar, in acest caz, pierderea inregistrata in perioada ian- sept 2010 se va putea recupera pana in anul 2016, iar cea inregistrata in perioada oct – decembrie 2010 pana in anul 2017 inclusiv.
 
In ceea ce priveste pierderea fiscala declarata pentru anii anteriori anului 2010, respectiv cea aferenta anului 2008, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi, deci se poate recupera din profitul obtinut in anul 2012. 
 
2) Potrivit prevederilor art. 26 alin (1) din Codul fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
 
Potrivit alin (5), prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
 
Potrivit prevederilor alin (4), contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aiciNewsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Emitere factura fiscala ulterior bonului fiscal. Monografie contabila 
     de Elena Olteanu , 17-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe profit » Impozit pe profit

     » Pierdere fiscala. Impozit pe profit trimestrul I 2017 
     de Dana Hristu, 06-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe profit » Impozit pe profit

     » Reglementari aplicabile contului 711 
     de Elena Ionescu, 03-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe profit » Impozit pe profit

     » Acoperire pierdere contabila 
     de PortalContabilitate.ro, 27-Mar-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe profit » Impozit pe profit

     » Acoperire pierdere contabila 
     de S.M. Armaselu, 23-Mar-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe profit » Impozit pe profit