X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 17 Decembrie 2017
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Acoperire pierdere inregistrata in anul 2008

Elena Garofil Raspuns oferit de
Elena Garofil
Consultant fiscal
valabil la 30 Ian 2013
Intrebare: Pierderea fiscala a anului 2008, avand in vedere ca anul 2010 este considerat ca 2 ani fiscali, mai poate fi dedusa din rezultatul exercitiului 2012?
Care este de fapt termenul de prescriptie pentru recuperarea pierderilor fiscale: 5 sau 7 ani?

Raspuns:
1) In contextul anului 2010, pierderea fiscala inregistrata in cele doua perioade se recupereaza potrivit prevederilor art. 26, perioada 1.10.2010 31.12.2010 fiind considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi. Reglementarea se refera in mod exceptional la pierderea fiscala din prima perioada fiscala din anul 2010, pierdere care se poate recupera din profitul fiscal al trim. IV, perioada oct decembrie 2010 fiind considerata primul an fiscal. Asadar, in acest caz, pierderea inregistrata in perioada ian- sept 2010 se va putea recupera pana in anul 2016, iar cea inregistrata in perioada oct decembrie 2010 pana in anul 2017 inclusiv.
In ceea ce priveste pierderea fiscala declarata pentru anii anteriori anului 2010, respectiv cea aferenta anului 2008, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi, deci se poate recupera din profitul obtinut in anul 2012.
2) Potrivit prevederilor art. 26 alin (1) din Codul fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Potrivit alin (5), prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Potrivit prevederilor alin (4), contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Articole similare

18Iul2017

Impozit pe profit. Pierdere fiscala

de Dana Hristu valabil la 18 Iul 2017
14Iul2017

Acoperire pierdere fiscala. Tratament fiscal

de Elena Olteanu valabil la 14 Iul 2017
11Iul2017

Inregistrarea rezervelor din reevaluare in D101

de Anca Ivanov valabil la 11 Iul 2017
x