PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Cadrul aplicarii impozitului specific. Regim fiscal

Olguta Crevelescu, valabil la 10-Nov-2016

Tags: impozit specific, legea 170/2016, codul fiscal

Intrebare: Societatea obtine venituri din:
- doua baruri, cod CAEN 5630
- inchirieri de spatii catre alte societati
- contracte de promovare exclusiva de produse

Spatiile inchiriate se gasesc in aceleasi cladiri in care avem barurile. In prezent suntem platitori de impozit pe profit. Incepand cu ianuarie 2017 vom ramane platitori de impozit pe profit sau vom aplica impozitul specific?
Olguta Crevelescu Olguta Crevelescu Expert Contabil
Raspuns:
Prin derogare de la prevederile titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea 170/2016 reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".

Potrivit art. 10 din Legea 170/2016, contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din aceeasi lege (CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630) aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 
De asemenea, contribuabilii care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier si realizeaza venituri din desfasurarea altor activitati aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Veniturile din alte activitati luate in calcul sunt cele inregistrate pana la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.
 
Nota: Art 10 din Legea 170/2016 se contrazice cu art. 3 din aceeasi lege. Pentru ca, de regula, in Codul fiscal se aplica exceptiile inaintea regulii generale, consider ca, in cazul existentei altor activitati, veti plati impozit pe profit.
 
 
Avand in vedere ca impozitul specific este o exceptie de la impozitele prevazute de Codul fiscal si avand in vedere exceptiile prevazute de la art. 10 din Legea 170/2016, sub rezerva faptului ca inca nu avem norme de aplicare pentru aceasta lege, opinia mea este urmatoarea: Nu veti datora impozit specific daca la 31.12.2016 aveti venituri din alte activitati decat cele pentru care se calculeaza impozit specific, chiar daca activitatea principala este „restaurant”, deci veti aplica in continuare impozitul prevazut de Codul fiscal, rspectiv impozit pe profit.
 
Ca un argument suplimentar in sprijinul opiniei mele, aduc urmatoarea situatie: o societate comerciala are ca activitate principala 5610 - "Restaurante". In cursul anului 2017 dezvolta un ansamblu de blocuri si le vinde. Statul ar iesi in pierdere daca respectiva societate calculeaza impozit specific pentru anul respectiv. De asemenea, nu cred ca e posibil ca prin normele metodologice sa se impuna evidenta contabila separata pentru alte activitati. 
 
Aveti in vedere faptul ca aceasta lege are mai multe aspecte care se bat cap in cap si, pana la publicarea normelor de aplicare, raspunsurile din portal sunt opinii exprimate in baza textului initial.
 Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aiciNewsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Impozit micro vs. impozit specific. Restaurante 
     de Gabi Popescu, 04-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Bugete - Plata impozitelor

     » Impozit specific. Complex hotelier 
     de Simona Stanculescu , 20-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Bugete - Plata impozitelor

     » Corectarea impozitului declarat si platit in plus 
     de Elena Ionescu, 11-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Bugete - Plata impozitelor

     » ONG. Constructie complex hotelier. Impozit specific 
     de Gabi Popescu, 27-Mar-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Bugete - Plata impozitelor

     » Impozit specific si impozit pe profit. Puncte de lucru 
     de Elena Ionescu, 27-Mar-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Bugete - Plata impozitelor