PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Criterii de selectie pentru contribuabili mijlocii. Diferenta fata de criteriile de clasificare prevazute de Legea 346/2004

Constanta Popa, valabil la 10-Mar-2013

Tags: Codul de procedura fiscala, OPANAF 2731/2010, OPANAF 1822/2012, Legea 346/2004

Intrebare: Firma la care lucrez este incadrata in categoria intreprinderilor mici. Incepand cu acest an 2013 mi s-a comunicat ca trebuie sa depun declaratia 010 pentru a trece in categoria intreprinderilor mijlocii (mentionez ca avem 20 angajati, CA 2012=5.855.347 LEI CA2011 = 4.276.024 LEI).Puteti sa-mi spuneti care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplinesc ca firma pentru a trece in categoria intreprinderilor mijlocii?
Constanta Popa Constanta Popa Economist
Raspuns: Din punct de vedere al administrarii fiscale, in conformitate cu prevederile art. 33 din Codul de procedura fiscala contribuabilii se impart in contribuabili supusi administrarii obisnuite, de catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au sediul ori domiciliul contribuabilii, contribuabili mijlocii administrati de directiile generale teritoriale ale finantelor publice prin administratiile finantelor publice pentru contribuabilii mijlocii si contribuabili mari administrati de Directia generala de administrare a marilor contribuabili din cadrul A.N.A.F.

Potrivit art. 1 alin. 3 din OPANAF 2731/2010, cu modificarile ulterioare criteriile de selectie pentru selectarea contribuabililor mijlocii sunt urmatoarele:
- criteriul de baza, denumit si criteriul valoric agregat, este rezultatul agregarii a 4 indicatori calculati pe ultimii 2 ani consecutivi celui in care se face actualizarea, selectati din punct de vedere economic si bugetar in urmatoarele proportii, care arata importanta fiecarui indicator, astfel:
   - volumul obligatiilor fiscale datorate, declarate de catre contribuabili - 40%;
   - volumul veniturilor din activitatea de exploatare - 30%;
   - volumul cheltuielilor cu personalul - 15%;
   - volumul activelor imobilizate corporale si necorporale (total) - 15%;
- criteriul insolventei: sunt contribuabili cu domiciliul fiscal pe raza fiecarui judet, aflati in procedura insolventei, care au creante fiscale mai mari de 3 milioane lei.

Aplicarea criteriului de baza a fost suspendata prin art. II din OPANAF 1822/2012.
Trecerea din categoria contribuabililor administrati obisnuit in categoria contribuabililor mijlocii, administrati de administratiile finantelor publice pentru contribuabilii mijlocii se face pe baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se actualizeaza anual, astfel ca societatile nu trebuie sa depuna declaratia de mentiuni 010.

Prin urmare, nu exista o incadrare a contribuabililor (firmelor) in mici si mijlocii pentru care sa fie necesara depunerea declaratiei 010.
O astfel de incadrare, in functie de numarul de salariati si de cifra de afaceri, este realizata prin Legea 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, dar care nu are legatura cu administrarea fiscala.

Conform art. 4 din aceasta lege, intreprinderile mici si mijlocii se clasifica, in functie de numarul mediu anual de salariati si de cifra de afaceri anuala neta sau de activele totale pe care le detin, in urmatoarele categorii:
- microintreprinderi - au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
- intreprinderi mici - au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;
- intreprinderi mijlocii - au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.

Dupa cum se observa, criteriile de selectie (clasificare) utilizate din punct de vedere fiscal sunt diferite de cele prevazute de Legea 346/2004.


Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aiciNewsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "OUG 3/2017. Modificari aduse Codului fiscal. Exemple si interpretari"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Vanzare ecograf din patrimoniul afacerii cabinetului medical 
     de Constanta Popa, 25-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Avocat. Deductibilitate cheltuieli CAS 
     de Rodica Mantescu, 20-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Raporturi de afiliere si justificarea operatiunilor dintre persoane afiliate 
     de Justinian Cucu, 18-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Declarare plata daune morale 
     de Anca Ivanov, 14-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Incadrare fiscala pentru cesionare parti sociale 
     de Marilena Radulescu, 11-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit