PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Instructiunea Fondului de garantare a asiguratilor nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale

PortalContabilitate.ro, 25-Mai-2016

Tags: situatii financiare, fond de garantare, note explicative


Redam prin cele ce urmeaza cateva aspecte de actualitate privind Instructiunea Fondului de garantare a asiguratilor nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor (M. Of. nr. 386 din 20 mai 2016).

√ stabileste modul de intocmire a situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor, cu respectarea prevederilor Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, si de depunere a acestora la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice.

√ Fondul de garantare a asiguratilor intocmeste si depune raportarea anuala care cuprinde urmatoarele formulare:
– bilant, respectiv situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii;
– cont de profit si pierdere, respectiv situatia veniturilor si cheltuielilor;
– date informative;
– situatia activelor imobilizate;
– situatia amortizarii activelor imobilizate;
– situatia ajustarilor pentru depreciere;
– situatia modificarilor capitalului propriu;
– situatia fluxurilor de trezorerie;
– note explicative la situatiile financiare.

Instructiunea nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor
In vigoare de la 20.05.2016

Potrivit deliberarilor Consiliului Fondului de garantare a asiguratilor din sedinta din data de 10 mai 2016, in conformitate cu prevederile art. 24 lit. a) pct. (vii) si art. 30 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor,
in baza prevederilor art. 4 si 7 din Reglementarile contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016,
Fondul de garantare a asiguratilor emite urmatoarea instructiune:

Art. 1.

Prezenta instructiune stabileste modul de intocmire a situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor, denumit in continuare Fond, cu respectarea prevederilor Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, si de depunere a acestora la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice.

Art. 2.

(1) Fondul mentionat la art. 1 depune situatiile financiare anuale, denumite in continuare raportare anuala, la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si format electronic sau numai in format electronic, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

(2) Formatul electronic al raportarii anuale la data de 31 decembrie, generat prin programul de asistenta, consta intr-un fisier PDF avand atasat un fisier xml care contine datele de identificare a Fondului, precum si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip contine raportarea anuala si documentele cerute de lege, asa cum acestea sunt intocmite de Fond, scanate alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.

(3) Formatul electronic prevazut la alin. (2) contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta si este obtinut prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice pentru intocmirea raportarilor anuale.

(4) Programul de asistenta este pus la dispozitia Fondului in mod gratuit de unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.

(5) Raportarea anuala poate fi depusa la registratura unitatii teritoriale a Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar -contabil si fiscal, de catre operatorii economici si alti contribuabili.

Art. 3.
(1) Fondul intocmeste si depune raportarea anuala care cuprinde urmatoarele formulare:
a) bilant, respectiv situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10) - conform anexei nr. 1;
b) cont de profit si pierdere, respectiv situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20) - conform anexei nr. 2;
c) date informative (cod 30) - conform anexei nr. 3;
d) situatia activelor imobilizate (cod 40) - conform anexei nr. 4;
e) situatia amortizarii activelor imobilizate (cod 40) - conform anexei nr. 5;
f) situatia ajustarilor pentru depreciere (cod 40) - conform anexei nr. 6;
g) situatia modificarilor capitalului propriu - conform anexei nr. 7;
h) situatia fluxurilor de trezorerie - conform anexei nr. 8;
i) note explicative la situatiile financiare.

(2) Formularele prevazute la alin. (1) cuprinse in raportarea anuala la 31 decembrie sunt intocmite pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice incheiate la data de 31 decembrie prin utilizarea planului de conturi aplicabil, conform reglementarilor contabile aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016.
Art. 4.

(1) Raportarea anuala este semnata de persoanele in drept si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii Fondului si include si numele in clar al acestora. Calitatea persoanei care a intocmit raportarea anuala se completeaza cu director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii.

(2) Prin persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 5.

(1) Fondul completeaza datele de identificare (denumire, adresa si telefon), cele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate (anexa nr. 1), precum si codul unic de inregistrare, citet, si codul privind activitatea, fara a se folosi prescurtari sau initiale.

(2) Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" a datelor prevazute la alin. (1) conduce la imposibilitatea identificarii Fondului si, in consecinta, se considera ca raportarea anuala nu a fost depusa.

(3) Fondul completeaza codul privind activitatea desfasurata, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007. in cazul in care Fondul desfasoara mai multe activitati, se trece codul activitatii preponderente, care defineste profilul Fondului (respectiv codul clasei CAEN al activitatii preponderente).

(4) Formularele care compun raportarile anuale se completeaza in lei. Aceasta unitate de masura se trece pe fiecare formular in parte.
Art. 6.

(1) Raportarea anuala se depune la Autoritatea de Supraveghere Financiara in vederea aprobarii.

(2) Raportarea anuala aprobata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara se depune la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Art. 7.

Anexele nr. 1-8 fac parte integranta din prezenta instructiune.
Art. 8.

Nerespectarea prevederilor prezentei instructiuni se sanctioneaza in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9.

Prezenta instructiune se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

Sursa: www.contabilul.manager.ro
Pentru a beneficia de raspunsul la aceasta intrebare in scris, va rugam sa mentionati in campul de mai jos adresa dvs. de e-mail:

Newsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "OUG 3/2017. Modificari aduse Codului fiscal. Exemple si interpretari"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » 30 mai 2017: termen pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2016 
     de PortalContabilitate.ro, 15-Feb-2017
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Se amana termenul in caz de nedepunere bilant sau situatii financiare la 31.12.2015 
     de PortalContabilitate.ro, 12-Oct-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Buletin informativ ANAF: Ordin 1265/2016, noutati privind tipurile de creante si OpANAF 2328/2016 
     de PortalContabilitate.ro, 19-Aug-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Raportarea contabila la 30 iunie 2016 se depune pana pe 16 august 
     de PortalContabilitate.ro, 07-Iul-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Fondurile pentru infrastructura de acces agricola s-au epuizat la 6 minute dupa deschiderea sesiunii 
     de PortalContabilitate.ro, 26-Mai-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite