X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 25 Februarie 2018
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Livrare jucarii. Documente justificative

S.M. Armaselu Raspuns oferit de
S.M. Armaselu
Expert contabil
Intrebare: Societatea are o comanda din partea unei firme din Germania pentru livrarea de jucarii. Marfa va pleca din depozit si va fi dusa intr-un depozit din Timisoara unde clientul strange mai multa marfa, pentru a face mai putine transporturi. Cum putem face dovada livrarii marfii in Germania, avand CMR decat pana la Timisoara, pentru a putea factura fara TVA?

Raspuns:
Pentru ca o vanzare de bunuri sa beneficieze de scutirea de TVA pentru livrari intracomunitare, trebuie indeplinite cumulativ cele doua conditii, respectiv:
- cumparatorul sa va furnizeze un cod valid de TVA dintr-un alt stat membru;
- sa puteti face dovada ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru. 

Scutirea de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri este prevazuta la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. 
Instructiunile din 22 ianuarie 2016 de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (2), aprobate prin Ordinul nr. 103/2016 precizeaza la art. 10 faptul ca scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal (cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

Prin documente care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru se intelege documentele care atesta in mod neechivoc transportul bunurilor din Romania in alt stat membru de catre furnizor, de catre beneficiar sau de catre o persoana care actioneaza in numele unuia dintre acestia, in functie de tipul transportului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, documentele de transport, in cazul in care exista un contract de transport intre parti sau alte documente care atesta transportul bunurilor, in cazul in care nu exista un contract de transport intre parti, cum ar fi situatia in care furnizorul sau beneficiarul asigura transportul bunurilor cu mijloace proprii de transport.(alin. (7) al art. 10 din Ordinul nr. 103). 
 
Totodata, potrivit alin. (4) al art. 1 din Ordonul nr. 103/2016, pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza. Atentie, in situatia in care, la data la care se efectueaza o inspectie fiscala, persoana impozabila nu este in posesia documentelor de justificare a scutirii si este depasit termenul prevazut mai sus (90 de zile), organele de inspectie fiscala obliga persoana impozabila la colectarea TVA de la data faptului generator de taxa.

Astfel, consideram ca sunt posibile urmatoarele situatii:
- aveti siguranta ca veti intra in posesia documentelor care atesta transportul bunurilor catre un alt stat membru. In aceasta situatie, veti emite factura in regim de scutire de TVA. 
- este posibil ca beneficiarul sa fie inregistrat in scopuri de TVA in Romania (fie in nume propriu, fie prin reprezentant fiscal), caz in care acesta (firma din Germania) efectueaza o livrare intracomunitara. In aceasta situatie, veti emite factura cu TVA. Va recomandam sa analizati prevederile contractuale/intelegerile intre parti.
- nu aveti certitudinea ca veti primi documentele care sa dovedeasca transportul bunurilor in alt stat membru. In aceasta situatie, va recomandam sa emiteti factura cu TVA. 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

x