X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 25 Februarie 2018
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Obtinere certificare BRC. Achizitii obiecte de inventar

Dana Hristu Raspuns oferit de
Dana Hristu
Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Intrebare: In vederea obtinerii certificarii BRC, in firma s-au achizitionat diverse obiecte de inventar, s-au facut reparatii in valoare de 150.000 lei. Cursurile si factura pentru certificare sunt in valoare de 22.000 lei. Care este monografia contabila?

Raspuns:
Cheltuielile care se fac la mijloacele fixe ce au ca scop restabilirea starii initiale sunt considerate cheltuieli de reparatii. Acestea se inregistreaza pe seama contului 611 ”Cheltuieli cu reparatiile” in anul curent.
La pct. 229 si 230 si 242 alin. (2) din OMFP 1802/2014 privind reglementarile contabile, se prevede ca:
“229
(1)Componentele unor elemente de imobilizari corporale pot necesita inlocuirea la intervale regulate de timp.
(2)Entitatea recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale. Cu aceasta ocazie sunt avute in vedere prevederile pct. 242 alin. (2).
230.
(1)In cazul inspectiilor sau reviziilor generale regulate, efectuate de entitate pentru depistarea defectiunilor, la momentul efectuarii fiecarei inspectii generale, costul acesteia poate fi recunoscut drept cheltuiala sau in valoarea contabila a elementului de imobilizari corporale ca o inlocuire, daca sunt respectate criteriile de recunoastere. In cazul recunoasterii costului inspectiei ca o componenta a activului, valoarea componentei se amortizeaza pe perioada dintre doua inspectii planificate.
(2)Prevederile referitoare la posibilitatea recunoasterii costurilor cu revizii si inspectii drept componente ale imobilizarilor corporale se aplica in cazul imobilizarilor corporale ale caror costuri de inspectie si revizie sunt semnificative, cum ar fi avioane, nave maritime si fluviale, echipamente complexe, conform politicilor contabile aprobate.
242.
(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare”.
Recomandam ca, prin manualul de politici contabile proprii, sa stabiliti criterii de departajare intre cheltuielile curente, reparatii si modernizari.
Obiectele de inventar se vor inregistra pe seama contului 303 ”Obiecte de inventar”, iar cheltuielile cu certificarea de calitate pe seama contului 628 ”Cheltuieli cu servicii la terti”, in baza facturii insotite de contractul incheiat cu furnizorul.
 
Monografia contabila va fi:
Cheltuieli cu reparatii:
% = 401
611
4426
 
Achizitia obiectelor de inventar si darea lor in folosinta:
% = 401
303
4426
 
Si:
603 = 303
 
Obiectele de inventar, care au fost date in folosinta se inregistreaza extracontabil pe debitul contului 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta".
 
Achizitia de servicii de certificare calitate:
% = 401
4426
628
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Articole similare

29Ian2018

Reevaluarea conturilor in valuta

de Simona Stanculescu valabil la 29 Ian 2018
24Dec2017

Constructie imobil. Inregistrari contabile

de Elena Garofil valabil la 24 Dec 2017
11Oct2017

Constructie hala in regie proprie. Inregistrari contabile

de Anca Ivanov valabil la 11 Oct 2017
13Aug2017

Amenajari spatii inchiriate. Tratament contabil si fiscal

de Ionut Jinga valabil la 13 Aug 2017
x