PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Ordonanta 22/ 2016 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata

PortalContabilitate.ro, 14-Oct-2016

Tags: Ordonanta 22/2016, incapacitate de plata


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.3 din Legea nr. 123/2016 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
  
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
  
ART. I
  
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 4 iunie 1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001, se modifica dupa cum urmeaza:
  
1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - Persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania, care va cuprinde:
a) elemente de identificare a calitatii de debitor:
1. denumirea, sediul social si codul fiscal;
2. denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului;
3. numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului;
b) elemente de identificare a calitatii de creditor:
1. denumirea, sediul social si codul fiscal;
2. denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului;
3. numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor."

2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - Situatia intocmita conform art. 2 se va depune prin internet la adresa dedicata in acest scop, in vederea includerii in procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente.
  
Situatia prevazuta la alin. 1 se actualizeaza de catre contribuabili, persoane juridice, in decurs de o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite."

3. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - Personalul structurii de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei Bucuresti a Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie - CPPI Busteni, institutie publica subordonata Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, este obligat sa asigure pastrarea, stocarea si utilizarea informatiilor, datelor si situatiilor comunicate de operatorii economici in conditii de confidentialitate si siguranta, in scopurile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, pentru prevenirea producerii unor prejudicii sau a lezarii intereselor, de orice natura, ale acestora."
  
4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, urmatoarele fapte:
a) netinerea si neactualizarea de catre contribuabilul, persoana juridica, a evidentei obligatiilor de plata si a evidentei creantelor;
b) netransmiterea de catre contribuabilul, persoana juridica, prin internet la adresa dedicata in acest scop a situatiei prevazute la art. 2 in termenele prevazute la art. 3;
c) nerespectarea de catre orice utilizator a indatoririlor referitoare la confidentialitatea informatiilor, datelor si situatiilor.

Contraventiile prevazute la alin. 1 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
1. cele de la lit. a), cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
2. cele de la lit. b), cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;
3. cele de la lit. c), cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
  
Constatarea contraventiilor prevazute la alin. 1 lit. a) si b) si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre persoanele imputernicite din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
  
Constatarea contraventiei prevazute la alin. 1 lit. c) si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei Romane, din oficiu."
  
5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - Contraventiilor prevazute la art. 5 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
  
6. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - Structura de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei Bucuresti a Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie - CPPI Busteni va transmite Comisiei Nationale de Prognoza, la cerere, situatia centralizata cu privire la activitatea desfasurata de acesta in procesul de compensare a datoriei."
  
ART. II
Prevederile art. I pct. 4 si 5 intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante.
  
ART. III
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, Guvernul va adopta o hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001.
  
ART. IV
Dispozitiile care stabilesc si sanctioneaza contraventii intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei.
  
ART. V
Ordinele de compensare, astfel cum sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, cu modificarile si completarilor ulterioare, sunt numerotate unic, evidenta acestora fiind de competenta Structurii de compensare a datoriilor din cadrul sucursalei Bucuresti a Companiei Nationale "Imprimeria Nationala" - S.A.

 PRIM-MINISTRU
 DACIAN JULIEN CIOLOS
Contrasemneaza:
---------------
Viceprim-ministru, ministrul economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri,
Costin Grigore Borc
Ministrul finantelor publice,
Anca Dana Dragu
Bucuresti, 24 august 2016. Nr. 22.
-----

Newsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Codului fiscal 
     de PortalContabilitate.ro, 09-Ian-2017
     » Legislatie » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » LEGE 209/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata 
     de PortalContabilitate.ro, 17-Nov-2016
     » Legislatie » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Ordonanta de urgenta nr. 55/2015 privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative 
     de PortalContabilitate.ro, 23-Nov-2015
     » Legislatie » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Legea nr. 70/2015 - intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si modificarea OUG nr. 193/2002 - introducerea sistemelor moderne de plata 
     de PortalContabilitate.ro, 15-Apr-2015
     » Legislatie » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 14 noiembrie 2013 
     de PortalContabilitate.ro, 19-Nov-2013
     » Legislatie » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite