PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Plafonul pentru a deveni platitor de TVA

Georgeta Serban Matei, valabil la 12-Mai-2009

Tags: TVA, plafon, platitor de TVA

Intrebare: Care este plafonul de la care o societate SRL (care nu e micro) devine platitor de TVA ? 35.000 Euro sau 200.000 lei.

Raspuns:

Cursul valutar care se ia are in vedere pentru determinarea in lei a cifrei de afaceri la nivelul sumei de 35.000 euro este cel de la data aderarii asa cum rezulta din Normele metodologice de aplicare ale articolului 152, alineatul 1 din Codul fiscal, punctul 61: “Cursul de schimb valutar prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii.”

Asa cum se poate constata, chiar daca ne aflam in al treilea an de la data aderarii iar cursul valutar este in continua crestere, in legislatia fiscala a ramas acelasi punct de referinta al conversiei in valuta a cifrei de afaceri realizata in lei de catre o persoana impozabila stabilita in Romania: cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii.
Mult mai corecta ar fi fost aplicarea cursului valutar la data incheierii anului fiscal precedent, asa cum se procedeaza pentru intocmirea situatiilor financiare anuale.

Astfel, diferentele de curs sunt semnificative: la data aderarii cursul valutar a fost de 3,3817 lei/euro iar la data de 31.12.2008 cursul valutar a fost de 3,9852 lei/euro, inregistrand o crestere de 0,6035 lei/euro in doi ani. In acest context, cifra de afaceri reala, realizata in lei, nu mai corespunde cu cifra de afaceri convertita in valuta care se are in vedere pentru inregistrarea in scopuri de TVA pe parcursul anului fiscal 2009.

Astfel, in cursul anul fiscal 2009, o persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA la cursul valutar de la data aderarii, deci mult mai devreme decat ar fi trebuit sa o faca daca cifra sa de afaceri s-ar fi raportat la cursul valutar din data de 31 decembrie 2008.

Deci, depasirea in cursul anului 2009 a unor venituri din operatiuni impozabile mai mari de 118.360 lei obliga persoana impozabila sa se inregistreze in scopuri de TVA. In aceasta situatie, in baza cifrelor din tabelul alaturat, se poate observa ca persoana impozabila este dezavantajata cu suma de 21.123 lei reprezentand echivalentul a 5.300 euro:


 

Cifra de afaceri
in euro 
Curs valutar
la data aderarii  
Curs valutar la
data de 31.12.08
Cifra de afaceri la cursul
din data de 31.12.2006 
Cifra de afaceri la cursul
  din data de 31.12.2008 
Diferente
    in lei 
Evaluare diferente
in euro
1 2 3 4 5 (1x3) 6 (5-4)  7 (6:3)
 
35.000  3,3817  3,9852  118.360  139.482   21.123  5.300

Pentru o mica firma de prestari servicii sau chiar pentru o persoana fizica independenta, cifra de afaceri astfel determinata ii schimba statutul economic si fiscal din momentul in care se transforma intr-un platitor de TVA. In primul rand cresc tarifele aplicate anterior prin adaugarea TVA de 19% si risca sa nu mai fie competitiva iar in al doilea rand se extind obligatiile fiscale constand in organizarea unei evidente fiscale obligatorii, completarea si depunerea decontului de TVA, completarea si depunerea declaratiei informative semestriale, depunerea notificarilor la inceput de an fiscal.
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, plafonul de scutire de la plata TVA este reprezentat de “cifra de afaceri anuala” de peste 35.000 euro. Notiunea de “cifra de afaceri anuala” nu este similara cu cea cuprinsa in situatiile financiare anuale reglementate prin Legea nr. 82/1991 privind legea contabilitatii si O.M.F.P. nr. 1752 din 17 noiembrie 2005 care este o notiune definita d.p.d.v. contabil.

In sensul TVA, d.p.d.v. fiscal, cifra de afaceri anuala este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a urmatoarelor tipuri de livrari de bunuri si prestari de servicii:

 • taxabile, daca nu se desfasoara de o mica intreprindere;
 • scutite cu drept de deducere;
 • scutite fara drept de deducere:

  In plafonul de scutire nu se includ urmatoarele elemente:

 • livrarile de active fixe corporale sau necorporale;
 • livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.

Daca in cursul unui an calendaristic, acest plafon este depasit, persoana impozabila respectiva trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data depasirii plafonului, respectiv din prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA.

 • Persoana impozabila care nu este platitoare de TVA are urmatoarele obligatii:
 • sa nu deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri si servicii;
 • sa nu mentioneze taxa colectata pe facturile emise;
 • sa mentioneze pe facturile emise “regim special de scutire”;
 • sa tina evidenta:

           - livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care sunt in sfera de aplicare a TVA cu ajutorul jurnalului pentru vanzari;
           - achizitiilor de bunuri si servicii taxabile, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

Prin O.M.F.P. nr. 1372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008), conform art. 156 alin. (1) - (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal au fost prezentate doar modelele orientative ale jurnalelor de vanzari si cumparari pentru firmele inregistrate in scopuri de TVA.
Aceste modele nu sunt obligatorii, fiecare firma avand posibilitatea sa adapteze acest model la specificul activitatii desfasurate. Obligatorie este doar evidenta operatiunilor economice pe baza de jurnale de TVA.
 
Jurnalul de cumparari completat si cu rubricile de TVA va va fi de folos in situatia in care in cursul anului depasiti plafonul de 35.000 euro pentru regimul special de scutire, caz in care aveti posibilitatea sa va exercitati dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor achizitionate inainte de a fi inregistrat in scopuri de TVA dar existente in patrimoniu la data depasirii regimului special.

Daca o persoana impozabila incepe activitatea sa economica in cursul unui an calendaristic, cifra de afaceri care se are in vedere pentru obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA se determina direct proportional cu perioada cuprinsa intre luna calendaristica de infiintare si sfarsitul anului calendaristic in curs.

De exemplu, daca o firma se infiinteaza in luna mai 2009, aceasta trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in luna imediat urmatoare realizarii unei cifre de afaceri de lei 78.906 lei, determinata astfel:

 • 12 luni – 4 luni = 8 luni de functionare calculate intre data de 1 mai si 31 decembrie 2009;
 • 35.000 euro/an : 12 luni calendaristice = 2.916,67 euro/luna;
 • 2.916,67 euro/luna x 8 luni = 23.333,36 euro
 • 23.333,36 euro x 3,3817 lei/euro la data aderarii = 78.906 lei

 
Luna calendaristica de infiintare se considera luna intrega chiar daca infiintarea a avut loc in a doua sau a treia decada a lunii. Considerarea unei fractiuni de luna drept luna intreaga este reglementata prin articolul 152 “Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici”, alineatul 5.

In concluzie, cifra de 200.000 lei a fost valabila pana la data de 31 decembrie 2006, aceasta fiind redusa la 35.000 euro incepand cu data aderarii.

 


Newsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Deducere TVA pentru bilete de calatorie. Decontari 
     de Gabriela Ilicea, 22-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Reduceri comerciale acordate. Implicatii TVA 
     de Dana Hristu, 21-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Servicii prestate catre o societate din Malta. Regim TVA 
     de Irina Dumitrescu, 21-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Servicii de promovare. Facturare catre o societate din SUA 
     de Bogdan Costea, 21-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Ramburasare TVA din UE. Monografie contabila 
     de Dana Hristu, 19-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA