X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 23 Septembrie 2017
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Salariu minim pentru detasari in UE

Rodica Mantescu Raspuns oferit de
Rodica Mantescu
Specialist Legislatia Muncii
valabil la 10 Iun 2017Conform legislatiei in vigoare!
Intrebare: Societatea ABC desfasoara activitate de agentie de munca temporara reglementata de capitolul VII din Codul muncii. Daca angajatorul din Romania trimite cu contract de munca munca temporara un sofer de TIR in Italia acest sofer nu trebuie sa aiba un salariu mai mic decat al unui sofer de tir din Italia. Exista situatii in care angajatul temporar primeste si diurna (de exemplu 500 euro/lunar). Avand in vedere dispozitiile art. 11 din Legea 16/2017 diurna de 500 euro acordata poate fi inclusa in salariu? Daca da, cum va fi impozitat salariul avand in vedere faptul ca diurna nu este supusa impozitarii in Romania daca nu depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutii publice?

Raspuns: Conform dispozitiilor art. 8 din Legea 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare, valabile in statul membru, altul decat Romania, sau in Confederatia Elvetiana, pe teritoriul caruia/careia sunt prestate serviciile, cu privire la:
a) durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
b) durata minima a concediilor anuale platite;
c) salariul minim definit potrivit art. 2 alin. (1) lit. f), inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
d) conditiile de punere la dispozitie a salariatilor de catre agentii de munca temporara;
e) sanatatea si securitatea in munca;
f) masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
g) egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.
Astfel, in privinta salariului minim in cazul unei detasari in alt stat membru UE, Legea 16/2017 defineste salariu minim la art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea 16/2017.

Conform art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea 16/2017 salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pentru salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este cel definit de legislatia si/ori practica statului membru, altul decat Romania, sau Confederatiei Elvetiene, pe teritoriul caruia/careia este detasat salariatul.
Astfel, in cazul unei detasari din Romania in alt stat membru UE.

Salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pentru salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este cel definit de legislatia si/ori practica statului membru, altul decat Romania, sau Confederatiei Elvetiene, pe teritoriul caruia/careia este detasat salariatul.
Astfel, salariu minim in cazul unei detasari din Romania in alt stat membru UE nu este stabilit de legislatia statului roman ci de legislatia statului unde este detasat salariatul.

Prevederea legala citata de dumneavoastra nu se refera la salariu minim in cazul salariatilor detasati de pe teritoriul Romaniei ci se aplica in cazul salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei.
In consecinta, angajatorul care detaseaza salariati in alt stat membru UE trebuie sa se intereseze in respectivul stat cu privire la ce venituri fac parte din salariu minim
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Articole similare

13Aug2017

Societate fara salariati. Desfasurare activitate

de Elena Garofil valabil la 13 Aug 2017
07Aug2017

Distribuire dividende. Plati in numerar

de Simona Stanculescu valabil la 07 Aug 2017
09Aug2017

Detasare. Drepturile salariale platite de angajator

de Rodica Mantescu valabil la 09 Aug 2017
19Iun2017

Inchidere puncte de lucru. Impozit specific

de Elena Ionescu valabil la 19 Iun 2017
x