PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Situatii financiare

Bocan Adina, valabil la 31-Aug-2009

Tags: debitare de cont, inregistrari contabile, contul 473

Intrebare: Contul 473 figureaza cu sold din anii 2005, 2006 (suma este destul de mare). Aceasta suma ar fi trebuit sa fie inregistrata pe cheltuieli (628-prestari servicii) la vremea respectiva.

Intrebarea mea este: pot sa debitez contul 117, la 31.01.2009, cu suma respectiva si ce alte inregistrari contabile ar implica lucrul acesta?
117=473.
Sunt implicate si conturile privind impozitul pe profit (platit in plus, in situatia data, pe anii precedenti)?
Decizia este strict a contabilului sau trebuie aprobata de administrator? Trebuie intocmit un proces verbal AGA sau alte documente?

O alta solutie: sa inregistrez aceasta suma pe cheltuieli pe anul in curs, chiar daca imi afecteaza profitul acestui an. Pot sa le consider cheltuieli deductibile?
628=473.

Raspuns:

Daca dvs cunoateti natura sumelor inregistrate in contul 473 si perioada in care trebuie alocate, atunci corectia se poate efectua pe baza unei decizii aprobate de catre Administator, dar intocmita si dusa la indeplinire de catre contabil.

Daca aceste costuri sunt aferente anilor precedenti, in mod obligatoriu trebuie sa corectati prin contul 1174 rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile si trebuie sa rectificati calculul de impozit pe profit si declaratia 101 aferenta din fiecare an. Inregistrarea diferentei de impozit se va face tot in corespondenta cu contul 1174:

1174 = 473
1174 = 441

Prevederile din ORDIN Nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene sunt urmatoarele:

63. - (1) Corectarea erorilor constatate in contabilitate se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
    (2) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informatii credibile care:
    a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
    b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare.
    Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
    (3) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.
    In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constate.
    (4) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
    (5) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.


Astfel, rezultatul fiscalizat din contul 1174 se va aproba de catre asociati/ actionari la data aprobarii situatiilor financiare ale anului 2009, adica in 2010 si atunci se decide acoperirea pierderii sau repartizarea rezultatului provenit din erori contabile.

Daca aplicati a doua solutie, aceasta nu este corecta din punct de vedere contabil, iar din punct de vedere fiscal veti pierde deductibilitatea costurilor pentru ca nu apartin perioadei fiscale 2009.
 


Newsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Repartizare dividende. Inregistrari contabile 
     de Elena Garofil, 17-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Situatii financiare

     » Cladire evacuata. Aspecte contabile si fiscale 
     de Constanta Popa, 17-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Situatii financiare

     » Completare valori bilant contabil pentru stocuri marfa inregistrate la pret de vanzare cu amanuntul 
     de Marilena Radulescu, 09-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Situatii financiare

     » Decontari din operatiuni in curs de clarificare. Note explicative la situatii financiare anuale 
     de Dana Hristu, 04-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Situatii financiare

     » Formular raportari contabile 1040 
     de Daniel Crevelescu, 03-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Situatii financiare