PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Situatiile financiare aferente exercitiului 2015.Cum se evidentieaza concediile de odihna neefectuate?

PortalContabilitate.ro, 12-Apr-2016

Tags: situatii financiare, concedii de odihna, provizioane, salariati


Codul muncii stabileste dreptul salariatilor de a efectua concediul de odihna in fiecare an. In situatiile in care, din motive justificate, salariatul nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat fiind permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

Inregistrarea acestor concedii neefectuate la sfarsitul exercitiului financiar se efectueaza in conformitate cu prevederile reglementarilor contabile aplicabile.

Astfel, reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 prevad ca sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite/incasate in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.

Concediile de odihna se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva. In lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor. La inregistrarea in contabilitate a concediilor de odihna sunt avute in vedere prevederile legislatiei in vigoare, referitoare la modalitatea de efectuare a acestora.

In consecinta, cheltuielile cu concediile de odihna aferente anului 2015 se inregistreaza in exercitiul financiar 2015 dupa cum urmeaza:
- pe seama datoriilor (641=4281), doar atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii (state de salarii intocmite in anul 2016, pana la data aprobarii situatiilor financiare). Concediile de odihna recunoscute drept cheltuieli cu salariile vor fi considerate cheltuieli deductibile la calcul impozitului pe profit.
- pe seama cheltuielilor cu provizioanele in lipsa unor astfel de documente (6812 – 1518).Cheltuielile cu provizioanele nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Spre exemplu, daca un salariat efectueaza in luna ianuarie 2016 concediul de odihna aferent anului 2015 sumele datorate aferente exercitiului financiar 2015 se vor inregistra la 31.12.2015 ca alte datorii in legatura cu personalul (641=4281) in baza statului de salarii intocmit in luna ianuarie 2016.

Daca salariatul efectueaza concediul de odihna aferent exercitiului financiar 2015 in luna august 2016, in exercitiul financiar 2015 sumele se inregistreaza pe seama provizioanelor (6812=151). Cheltuiala cu provizionul nu este deductibila la determinarea profitului impozabil. In exercitiul financiar 2016 in care se acorda indemnizatia pentru concediul de odihna se inregistreaza cheltuielile salariale in conturile corespunzatoare conform contabilitatii decontarilor cu personalul si, concomitet, se anuleaza provizionul constituit (151=7812 – venit neimpozabil).



Sursa: www.contabilul.manager.ro




Newsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare



Articole similare


     » 30 mai 2017: termen pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2016 
     de PortalContabilitate.ro, 15-Feb-2017
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Se amana termenul in caz de nedepunere bilant sau situatii financiare la 31.12.2015 
     de PortalContabilitate.ro, 12-Oct-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Buletin informativ ANAF: Ordin 1265/2016, noutati privind tipurile de creante si OpANAF 2328/2016 
     de PortalContabilitate.ro, 19-Aug-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Raportarea contabila la 30 iunie 2016 se depune pana pe 16 august 
     de PortalContabilitate.ro, 07-Iul-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite

     » Instructiunea Fondului de garantare a asiguratilor nr. 1/2016 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 
     de PortalContabilitate.ro, 25-Mai-2016
     » Stiri » Taxe si Impozite » Alte taxe si impozite