PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Flux RSS PortalContabilitate.ro pe Facebook Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Subventii, ajutoare, premii pentru cursanti pe perioada derularii cursurilor. Sunt venituri impozabile?

Vigi Radu, valabil la 19-Nov-2011

Tags: impozit pe venit, subventii, premii, codul fiscal

Intrebare: In cadrul societatii noastre se deruleaza un proiect finantat din fonduri structurale. O categorie de cheltuieli cuprinsa in bugetul acestui proiect se refera la participantii la cursuri de instruire (subventii, ajutoare, premii pentru cursanti pe perioada derularii cursurilor). Raspunsul la intrebarea daca aceste ajutoare sunt supuse impozitului pe venit l-am regasit pe acest portal:
"Raspuns: Conform prevederilor art. 42 lit.a) din Codul fiscal, in intelesul impozitului pe venit, nu sunt impozabile ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca.
In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) coroborat cu art. 2 pct. 27 din Legea nr. 5002002 privind finantele publice, reprezinta fonduri publice sumele alocate din:
a) bugetului de stat;
b) bugetului asigurarilor sociale de stat;
c) bugetelor fondurilor speciale;
d) bugetului trezoreriei statului;
e) bugetelor institutiilor publice autonome;
f) bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
g) bugetelor institutiilor publice finantate integral din venituri proprii;
h) bugetului fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobânzi si alte costuri se asigura din fonduri publice;
i) bugetului fondurilor externe nerambursabile.
Conform prevederilor Ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 11172010 pentru stabilirea regulilor de eligibilitate si a listei cheltuielilor eligibile in cadrul operatiunilor finantate prin Programul operational sectorial "Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013" subventiile (ajutoare, premii) reprezinta suportul acordat de catre beneficiar grupului-tinta eligibil, sub forma financiara sau in natura.
Asadar, ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, cum este cazul subventiilor acordate cursantilor din bugetul fondurilor nerambursabile sunt venituri neimpozabile. Asupra acestor sume nu se datoreaza nici contributiile sociale obligatorii.
Dispozitiile art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal, au in vedere criteriile in baza carora o activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta. Or, subventiile acordate reprezinta o forma de sprijin, un suport, nicidecum o remunerare a unei activitati pentru a fi incidente dispozitiile art. 7 pct. 2.1."
Cu toate acestea, in ultimul numar al revistei Camerei Consultantilor Fiscali care se afla sub conducerea si in sediul Ministerului de Finante scrie ca sunt impozabile.
Asadar, care este varianta legala?


Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Noutati fiscale privind aplicarea TVA din 1 ianuarie 2014"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Regim fiscal achizitii de pe piata libera 
     de Ela Dumitra, 15-Apr-2014
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Veniturile din chirii se stabilesc anual 
     de Dana Hristu, 14-Apr-2014
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Avantaje neimpozabile 
     de Justinian Cucu, 10-Apr-2014
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Venituri si inregistrari operator. Deseuri de baterii uzate 
     de Adina Bocan, 10-Apr-2014
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit

     » Modalitati legale de compensare a platilor 
     de Gina Dragon, 09-Apr-2014
     » Intrebari si raspunsuri » Impozit pe venit » Impozit pe venit