PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Venituri impozabile obtinute din Romania. Impozit nerezidenti. Implicatii TVA

Amelia Dumitras, valabil la 27-Iul-2016

Tags: nerezidenti, codul fiscal, TVA, servicii de consultanta, dubla impunere

Intrebare: Exista o persoana fizica romana, doua persoane fizice germane si o persoana juridica germana. Asociatul persoana juridica germana efectueaza activitati de consultanta, preluare date de la clienti si structurarea acestora si transmiterea catre Romania intr-o forma care sa poata fi utilizata la distanta, preluarea lucrarilor finalizate si introducerea lor in sistemele informatice ale clientului final. Actionarul persoana juridica germana ofera servicii de training angajatilor pentru a avea capacitatea de a prelua noi lucrari cu diferite complexitati si diferite cerinte. S-a hotarat gasirea unei modalitati legale de compensare a efortului depus de catre asociatul persoana juridica germana.

Potentiala factura intocmita de asociatul persoana juridica germana catre societatea din Romania cu explicatia "Venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta" se poate inscrie in art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal? Avem certitudinea ca la un control fiscal de rambursare TVA aceasta factura sa nu fie contestata si reconsiderata prin aplicarea impozitului de 16%?
Amelia Dumitras Amelia Dumitras Consultant fiscal
Raspuns: Conform  prevederilor de la  pct. 3 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal  "Incadrarea in categoria veniturilor din prestari servicii de consultanta si de management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor. Deci, incadrarea corecta a serviciilor respective in categoria serviciilor de consultanta si management este conditionata de clauzele contractuale cu privire la obligatiile care trebuie indeplinite de catre prestator, in vederea realizarii obiectului contractului. Serviciile de consultanta si management sunt impozabile in Romania prin retinerea la sursa a impozitului de 16%  beneficiarul veniturilor nu prezinta certificat de rezidenta fiscala din Germania.

Acest aspect este reglementat la pct.  3 alin. (1) din norme  "Potrivit art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, veniturile obtinute de nerezidenti din Romania din prestari de servicii de management sau de consultanta in orice domeniu de la un rezident sau veniturile de aceasta natura obtinute de nerezidenti ……….., indiferent daca sunt sau nu prestate in Romania, sunt considerate venituri impozabile in Romania potrivit titlului VI din Codul fiscal, atunci cand nu sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit sau cand beneficiarul de venit nu prezinta dovada rezidentei sale fiscale. "

In  opinia mea, serviciile  prestate de catre firma asociata din Germania, servicii detaliate prin intrebarea formulata,   nu reprezinta  servicii de consultanta  si management astfel incat sa se incadreze in prevederile art. 223, alin. (1) lit. i) din Codul fiscal. Serviciile respective sunt, pur si simplu, servicii de culegere a informatiilor pentru crearea unei baze de date utila  societatii din Romania.
Nu sunt servicii de management si consultanta nici serviciile de training ale personalului din Romania.  
    
Astfel, veniturile la care faceti referire nu se incadreaza in prevederile art. 223 alin. (1) lit. i) "venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu",  dar nici in prevederile  alin. (1) lit. k) "venituri din servicii prestate in Romania,, . Practic, locul prestarii serviciilor respective este  considerat a fi in Germania, motiv pentru care nu se efectueaza  retinerea la sursa a impozitului.  Totusi, pentru a face dovada ca este din Germania, beneficiarul veniturilor trebuie sa prezinte prestatorului certificatul de rezidenta din Germania.

 Astfel, nu exista niciun risc al reincadrarii serviciilor, in sensul ca, daca serviciile nu sunt de management si consultanta, sa fie impozitate in Romania.

Pentru veniturile obtinute de catre  un prestator din Germania  sunt aplicabile prevederile Legii  nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, articolul 7  ,,Profiturile intreprinderii,, alin. 1 conform caruia  profiturile unei intreprinderi din Germania  sunt impozabile in Germania, dar numai in situatia in care firma respectiva nu are in Romania un sediu permanent in Romania prin intermediul caruia serviciile sunt prestate.   

Din punctul de vedere al TVA, prin natura sa, atat serviciul de preluare a bazei de date, cat si serviciul de training este o achizitie  intracomunitara de servicii, impozabila la beneficiarul  din Romania care ii comunica prestatorului un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania.          

Serviciul "training" este un serviciu de instruire care se desfasoara pe baza unui contract bilateral intre prestator si beneficiar, fara a avea caracter de eveniment, astfel incat locul prestarii sa fie considerat locul unde are loc evenimentul.  Astfel, pentru serviciile primite sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2). Conform acestei reguli, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor, adica in Romania. Fiind servicii pentru care se aplica regula generala de taxare, valoarea acestora se raporteaza atat prin decontul de TVA la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul S.


Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aiciNewsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Impozit pe veniturile nerezidentilor. Obligatii declarative 
     de Elena Olteanu , 21-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Nerezidenti

     » Incheiere contract de prospectare a pietei. Impozit nerezidenti 
     de S.M. Armaselu, 20-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Nerezidenti

     » Inregistrare contract incheiat cu nerezident si utilizarea certificatului de rezidenta fiscala 
     de Justinian Cucu, 16-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Nerezidenti

     » Tranzactii la bursa derulate de broker. Impozit nerezidenti 
     de Gabi Popescu, 10-Iun-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Nerezidenti

     » Cazare persoane straine. Incasarea serviciilor in valuta 
     de Constanta Popa, 26-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Taxe si Impozite » Nerezidenti