Achitare pachet de servicii turistice pentru salariat. Tratament fiscal
valabil la 30 Sep 2019

Intrebare: Cum tratam din punct de vedere fiscal (TVA, impozit pe venitul din salarii, contributii sociale) factura emisa pe numele societatii (microintreprindere) si achitata de catre societate pentru un pachet de servicii turistice pentru unul din actionarii societatii, care are si calitatea de salariat? Exista act aditional la contractul de munca in care se prevede decontarea serviciilor turistice pe perioada concediului. In aceste conditii poate fi considerat venit de natura salariala si asimilat acestora? Cum procedam cu TVA de pe factura? E mai bine ca data viitoare factura sa fie emisa pe numele salariatului? Inregistrarea se face in contul 6458?
Raspuns:
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, nu reprezinta venit impozabil contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Astfel, serviciile turistice pe perioada concediului, inclusiv transportul, suportate de angajator pentru salariati si membrii de familie ai acestora sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, in conditiile prevazute in contractul de munca, in baza prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal. In aceasta categorie intra serviciile turistice (cazare+masa) astfel cum sunt facturate de catre furnizorul de servicii turistice precum si transportul.
Contravaloarea serviciilor turistice decontate de catre angajator nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit daca decontarea acestora este prevazuta in contractul individual sau colectiv de munca.
Pentru decontarea sumelor salariatii trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli la care sa ataseze documentele justificative pentru serviciile turistice – facturile emise de agentia de turism, hotel (pot fi si pe numele salariatului), in care sa fie mentionat numele salariatului precum si documentele justificative pentru transport.
Valoarea TVA de pe factura se include in contravaloarea cheltuielilor care se deconteaza salariatului.
In contabilitate se va inregistra o cheltuiala prin formula contabila 6458 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" = 5121 „Conturi la banci in lei" (sau 5311 „Casa in lei" sau 401 „Furnizori").
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Modificările tVa de la 1 ianuarie 2020"!
Articole similare
27Nov2019
Utilizarea autoturismului in scop personal de catre administator. Tratament fiscal.
de
Elena Garofil
valabil la 27 Nov 2019
22Nov2019
Deplasare salariati in delegatie cu autoturism proprietate personala. Tratament fiscal
de
Alina Elena
valabil la 22 Nov 2019
27Aug2019
Inchiriere teren fotbal pentru salariati. Avantaj acordat. Tratament fiscal
de
Alina Elena
valabil la 27 Aug 2019
22Aug2019
Abonamente nenominale la meciuri pentru salariati. Deductibilitatea cheltuielilor
de
Constanta Popa
valabil la 22 Aug 2019