Aplicarea conventei de evitare a dublei impuneri
La finalul acestui an societatea Z SRL din Italia achita transa 2 + dobanda de 12.564,00 euro, dupa care ne solicita restituirea dobanzii 12.564,00 euro pe motiv ca aceasta se impoziteaza cu 5% in Italia (conform art. 11 din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Italia), urmand sa ne plateasca ulterior suma de 11.935,80 euro. Ne-au solicitat certificat de rezidenta fiscala si specialistii lor ne-au spus ca in Romania ar trebui retinuta doar diferenta de impozit de 11% (16% impozit profit; 5% impozit retinut in Italia).
Studiind Conventia intre Romania si Italia aflam urmatoarele informatii:
1. Dobanzile provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
2. Totusi, aceste dobanzi sunt de asemenea impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acelui stat, dar, daca beneficiarul efectiv al dobanzilor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 5% din suma bruta a dobanzilor (acesta fiind articolul la care fac referire si specialistii in fiscalitate ai societatii Z SRL din Italia).
Punctul 4 al articolului 11 din Conventia incheiata intre Romania si Italia prevede ca: Termenul "dobanzi" folosit in prezentul articol inseamna venituri din titluri de creanta de orice natura insotite sau nu de garantii ipotecare sau de o clauza de participare la profiturile debitorului si in special veniturile din titluri de stat si veniturile din titluri de creanta sau obligatiuni, inclusiv primele si premiile legate de asemenea titluri sau obligatiuni. Penalitatile pentru plata cu intarziere nu sunt considerate dobanzi in sensul prezentului articol.
Astfel, am trage concluzia ca dobanzile prevazute in contractul de cesiune de parti sociale nu ar intra in sfera acestei conventii si ar trebui impozitat in Romania cu 16% conform art. 19 din Codul fiscal. Care sunt prevederile legale aplicabile in speta noastra? Ce alte informatii considerati ca ne-ar fi necesare pentru aceasta operatiune?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 04 ian 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 103603 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!