Dividende primite din Republica Moldova
Ambele societati sunt platitoare de impozit pe profit:
In Romania, cota este de 16%;
In Republica Moldova, cota este de 12%.
Societatea din Romania detine, de la inceputul anului 2023, fara intrerupere, peste 10% din capitalul societatii din Republica Moldova (Y).
Cota de impozit pe dividende este de 6% in Republica Moldova si 8% in Romania.
Societatea din Republica Moldova doreste sa distribuie dividende pe baza situatiilor interimare la 30.09.2024.
Pentru aceste dividende incasate de societatea din Romania, veniturile sunt neimpozabile la calculul impozitului pe profit al societatii din Romania, daca societatea din Republica Moldova ii pune la dispozitie societatii din Romania certificatul de atestare a rezidentei fiscale a persoanei juridice straine, emis de autoritatea competenta din statul tert al carui rezident fiscal este.
Restul documentelor din normele metodologice prevazute la articolul 23 sunt indeplinite:
Declaratia ca societatea Y din Republica Moldova este platitoare de impozit pe profit – indeplinita;
Detinerea capitalului – indeplinita, dupa cum am argumentat mai sus (de la inceputul anului 2023).
Deci, societatea din Republica Moldova trebuie sa plateasca impozitul pe dividende si sa puna la dispozitia societatii din Romania documentele mentionate in articolul 23 (certificatul de atestare, declaratia pe propria raspundere ca este platitoare de impozit pe profit si dovada participarii la capitalul social, pe care le-am enumerat mai sus).
Am rugamintea sa imi confirmati daca tot ce am scris pana acum este corect. Mai trebuie verificat daca Romania are conventie incheiata pentru evitarea dublei impuneri cu Republica Moldova si daca ma puteti ajuta in acest sens. In anul 2025, societatea din Romania doreste sa distribuie dividende (dupa aprobarea si depunerea situatiilor financiare). Aceasta va plati impozit pe dividende de 8% (daca se mentine cota) pentru dividendele incasate din Republica Moldova, dar impozit pe profit pentru aceste dividende nu va plati daca pune la dispozitie documentele prevazute la articolul 23 din normele metodologice.
Este corect? Pentru aceste dividende incasate din Republica Moldova, societatea din Romania are obligatii sa depuna declaratii etc.?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 26 nov 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 132729 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!