Documentul portabil A1. Statul in care se platesc contributiile sociale

Impozitul retinut de la ei a fost declarat prin D112, unde au fost bifati ca si asigurati, avand in vedere ca si pentru ei a fost achitat CAM de 2,25%. In baza CIM au avut aceleasi drepturi ca si angajatii romani ai societatii: tichete de masa, decontare cazare si alte avantaje (care au fost impozitate doar cu impozit pe venit, ca si indemnizatia lunara), tichete cadou, prime. Am fost contactati de la Formulare Europene dupa 2 ani sa facem declaratii rectificative la D112 si sa-I declaram neasigurati, neputand fi asigurati in doua sisteme, ei avand deja acoperire prin A1. Am discutat cu mai multe societati de consultanta, ITM si ANAF pentru a gasi o solutie de corectare a situatiei existente (ultimii 2 ani) si a aborda o cale corecta pentru viitor. Parerile sunt imaprtite, atat referitor la obligativitatea platii CAM 2,25%, cat si la posibilitatea incheierii CIM, integrarii in statul de salariu etc.
Care este calea legala pentru a corecta situatia din martie 2020 pana in prezent? Precizez ca unii dintre ei nu mai lucreaza in societate, iar ceilalti sunt angajati in continuare prin CIM. Cum sa procedam de acum incolo, astfel incat situatia sa fie 100% corecta (documente, stat, declaratii, monografie contabila)? Dorinta ar fi ca sa fie inclusi in statul societatii, fara CIM daca nu se poate cu aceasta, salariile sa fie achitate de societate si impozitul retinut sa fie declarant prin D112 si nu D224 (cel pentru rezidenti), bineinteles doar daca permite legea. Pot beneficia de tichete de masa, avantaje in natura, tichete cadou, decont combustibil, prime, fiind asimilati salariatilor? In cazul in care raspunsul este pozitiv, nefiind cuprinsi in stat (fara CIM), care este modelul de impozitare, monografia, declararea, tatamenul fiscal cheltuiala/TVA?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 08 mai 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 108560 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!