Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X
Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 20 Aprilie 2024
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
portalcontabilitate.ro Consultanta specializata pentru CONTABILI
Seminare online
vezi aici toate evenimentele >>>

Evidenta contabila restaurant

valabil la 31 Ian 2022
Olguta Crevelescu Raspuns oferit de
Olguta Crevelescu

Economist

Intrebare: Am preluat de curand un restaurant. Pe gestiune se lucreaza cu programul GrandChef, iar pentru contabilitate folosim programul Nexus (unde se tine doar valoric). Care este modul corect pentru contabilizarea rapoartelor primite la final de luna din Grandchef pentru care trebuie sa fac note contabile in Nexus?

Modul de lucru l-am stabilit in felul urmator:

NIR-uri cantitativ valorice in GrandChef;

NIR-uri valorice in Nexus;

Z-urile (casa de marcat este legata de GrandChef unde se introduc reperele, retetele si prin casa de marcat se scot felurile de mancare, bauturile - au fost stabilite cotele de tva corecte) se introduc manual in Nexus.

Ce pasi se urmeaza si cum este corect sa le contabilizez? Care sunt notele contabile cu sumele pe care trebuie sa le am in vedere si de asemenea rapoartele care ma ajuta sa am informatiile cu acuratete? Nu am mai avut activitati HORECA.

Tip societate: S.R.L.
Numar de angajati: 11-50 angajati
Platitoare TVA: Da
Cod CAEN: 5610

Raspuns: Activitatea de restaurant este o combinatie de comert cu productie.

Salariile personalului:
641 = 421

Retinerile din salarii:
421 = %
4315
4316
444

Contributia asiguratorie pentru munca:
646 = 436

Amortizare imobilizari:
6811 = 2814

Consumul materiilor prime, in baza unui raport generat de programul de gestiune:
601 = 301

Consumul materialelor auxiliare, in baza unui raport generat de programul de gestiune:
6021 = 3021

Obtinerea preparatelor, in baza unui raport generat de programul de gestiune:
345 = 711

Costul de productie unitar este determinat tinand seama si de alte cheltuieli directe si
indirecte incorporabile (salarii personal direct, combustibil, transport, energie si apa, gaze etc.).

Descarcarea din gestiune a produselor finite vandute:
711 = 345

Nota: De obiecei, in domeniul HORECA nu exista stocuri de produse finite si descascarcarea de gestiune a produselor finite este egala cu incarcarea gestiunii cu produse.

Inregistrarea veniturilor din vanzarea preparatelor, in baza rapoartelor zilnice (intocmite defalcat pentru preparate culinare/marfuri)
4111 = %
7015
4427

Si incasarea acestora:
5121/5125/5311 = 4111

Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se poate asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA (pret de raft), caz inregistrarea in gestiune se va face astfel:

Achizitie marfuri, in baza NRCD cu pret de vanzare:
% = 401
371
4426

Inregistrare adaos comercial si tva neexigibila:
371 = %
378
4428

Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):
% = 371
607
378
4428

Evidenta marfurilor la pret de vanzare nu este obligatorie. Daca in programul de gestiune aveti o evidenta cantitativ-valorica a marfurilor, inregistrarile contabile pot fi:

Achizitie marfuri, in baza NRCD intocmit la pret de achizitie:
% = 401
371
4426

Vanzare marfuri:
4111 = %
707
4427

Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):
607 = 371

Inregistrarea obtinerii produselor care necesita preparare (de tip cocktail):
601 = 301 in baza rapoartelor generate de programul de gestiune
345 = 711 in baza rapoartelor generate de programul de gestiune

Inregistrarea vanzarilor:
4111 = %
701
707
4427

Sintetizand cele de mai sus:
- veti inregistra in Nexus NRCD pentru toate intrarile, valoric;
- apoi veti inregistra concomitent: obtinerea produselor finite, consum materiii prime si materiale si descarcarea de gestiune pentru marfuri/produse finite, pe baza rapoartelor generate de programul de gestiune;
- inregistrati vanzarile de produse finite si marfuri pe baza Z-urilor.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Intrebari similare din categoria Monografii contabile

14Apr2024

Contributia la fondul facultativ de pensii suportata de catre angajat

de Anca Bilas valabil la 14 Apr 2024
Intrebare: Un salariat plateste pensie facultativa pilonul 3. Societatea nu participa cu nimic. Care este monografia contabila si daca societatea vireaza in numele lui la asigurator aceasta suma?
13Apr2024

Venituri din legalizare traducere in cazul unui birou de traduceri

de Anca Bilas valabil la 13 Apr 2024
Intrebare: Birou de traduceri incaseaza de la persoane fizice, atat contravaloarea traducerilor, cat si contravaloarea legalizarii notariale. Legalizarea costa 50 de lei, iar biorul de traduceri factureaza 60 de lei, legalizarea catre persoana fizica. Cum ar trebui inregistrat in contabilitate incasarea de la persoane fizice in suma de 60 de lei? Aceasta reprezinta un venit al societatii in ...
19Apr2024

Cont inregistrare avantaje salariale

de Anca Bilas valabil la 19 Apr 2024
Intrebare: O societate are 3 salariate carora le acorda cadou de 8 martie suma de 500 lei net fiecare. Am inregistrat in contabilitate plata astfel:% = 5311 1.500 lei6458 cheltuieli sociale deductibile 5% FS 900 lei - partea neimpozabila425 600 lei - partea care se va impozitaSuma neimpozabila este de 300 lei/salariata, iar diferenta de 200 lei net am impozitat-o prin cumulare cu salariul pe statul ...
18Apr2024

Scoatere din evidenta clienti incerti

de Gina Popescu valabil la 18 Apr 2024
Intrebare: Societatea are in soldul contului 4118 clienti incerti - sume din anii 2014, 2017 pentru care s-au constituit provizioane in anul 2014, respectiv 2017 in procent deductibil 30%, respectiv 70% nedeductibil.Putem sa-i scoatem definitiv din evidenta? Care este monografia contabila? Care este deductibilitatea fiscala?
17Apr2024

ONG. Scadere din evidenta creante neincasate

de Elena Garofil valabil la 17 Apr 2024
Intrebare: O ONG (asociatie) desfasoara si activitate economica. Emite facturi lunare de prestari servicii catre clienti, parte din aceasta achitata de client, cealalta parte se incaseaza de la stat in numele clientului conform unei scheme de ajutor. La sfarsitul anului s-a facut rectificare bugetara si suma ce urma sa fie decontata de catre stat catre asociatie (in numele clientului) a fost diminuata si ...
17Apr2024

Obligatie SGR in cazul unei placintarii unde se vand si sucuri

de Anca Bilas valabil la 17 Apr 2024
Intrebare: O placintarie vinde pe langa placinte si sucuri, energizante, bere etc. Suprafata placintariei este 20 mp. Toate producele se vand la geamul chioscului. Care este monografia contabila? Ce obligatii are in materie de SGR?
x