Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 25 Ianuarie 2022
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Seminare online
vezi aici toate evenimentele >>>

Hotararea nr. 928/2021. Modificari privind TVA in normele Codului fiscal

Act normativ: Hotararea nr. 928/2021 pentru modificarea si completarea titlului VII din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016

In vigoare: de la 14 septembrie 2021

Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 878 din 14 septembrie 2021

Premisa modificarii/completarii Normelor metodologice la Codul fiscal este corelarea cu prevederile Codului fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2021, care reglementeaza obligatii si aspecte noi privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta, cum ar fi:
  • notiunea de vanzari intracomunitare la distanta
  • locul vanzarii intracomunitare de bunuri la distanta ( locul unde se afla bunurile cand se incheie expedierea sau transportul acestora)
  • corelarea cu unele prevederi ale art.  3152 - Regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, valabile incepand cu 1 iulie 2021
Principalele modificari si completari ale Titlului VII “Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

1. In aplicarea art. 266 alin. (1) pct. 35 si art. 266 alin. (1) pct. 36 din Codul fiscal, se considera ca bunurile au fost expediate sau transportate de catre furnizor sau in contul acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in expedierea sau transportul bunurilor.

2. La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri nu se vor lua in considerare:
(….)
d) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare intracomunitara de bunuri la distanta, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) din Codul fiscal;

Vechea prevedere se referea la sintagma "vanzare la distanta".

3. Nontransferul cuprinde si expedierea sau transportul de produse accizabile din Romania in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, in vederea efectuarii unei vanzari intracomunitare de bunuri la distanta catre persoane neimpozabile din acel stat membru, altele decat persoanele juridice neimpozabile.

Vechea prevedere se referea la sintagma "vanzare la distanta".

4. In aplicarea art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal, termenul «faciliteaza» are intelesul prevazut la art. 5b din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 270 alin 15 din Codul fiscal prevede faptul ca in cazul in care o persoana impozabila, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte in loturi cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro, se considera ca aceasta persoana impozabila a primit si a livrat ea insasi bunurile respective.

5. In aplicarea prevederilor art. 270 alin. (15), art. 293 alin. (1) lit. d), art. 3152 si 3153 din Codul fiscal, termenul «loturi» reprezinta bunuri ambalate impreuna si expediate simultan de acelasi furnizor catre acelasi destinatar si acoperite de acelasi contract de transport.

6. Nu este asimilata unei achizitii intracomunitare efectuate cu plata utilizarea in Romania de catre o persoana impozabila in vederea efectuarii unei vanzari intracomunitare de bunuri la distanta catre persoane neimpozabile din Romania, altele decat persoanele juridice neimpozabile, de produse accizabile transportate sau expediate din alt stat membru al Uniunii Europene de persoana impozabila sau de alta persoana, in numele acesteia.

Vechea prevedere se referea la sintagma "vanzare la distanta".

7. S-a abrogat prevederea din norme referitoare la plafonul de 35.000 de euro privind vanzarile la distanta.

8. In baza art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, orice persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita in alt stat membru poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in Romania. Taxa pe valoarea adaugata se ramburseaza de catre Romania, statul membru in care au fost achizitionate bunuri/servicii sau in care s-au efectuat importuri de bunuri, daca persoana impozabila respectiva indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) pe parcursul perioadei de rambursare nu a avut in Romania sediul activitatii sale economice sau un sediu fix de la care sa fi efectuat operatiuni economice sau, in lipsa unor astfel de sedii fixe, domiciliul sau resedinta sa obisnuita;
b) pe parcursul perioadei de rambursare nu este inregistrata si nici nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal;
c) pe parcursul perioadei de rambursare nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul Romaniei, cu exceptia urmatoarelor operatiuni:
c1)  prestarea de servicii de transport si de servicii auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) -n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal;
c2) livrarea de bunuri si prestarea de servicii catre o persoana care are obligatia de a plati TVA in conformitate cu art. 307 alin. (2) - (6) din Codul fiscal.
c3) prestarea de servicii catre persoane neimpozabile stabilite in Romania, vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta impozabila in Romania conform art. 275 alin. (2) din Codul fiscal, livrarea de bunuri efectuata de catre o persoana impozabila care faciliteaza aceasta livrare in conformitate cu art. 270 alin. (16) din Codul fiscal, atunci cand expedierea sau transportul bunurilor livrate incepe si se incheie in Romania, efectuate de catre persoana impozabila prevazuta la art. 315 alin. (14) din Codul fiscal;
c4) vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, impozabila in Romania conform art. 275 alin. (3) sau (4) din Codul fiscal, efectuata de catre persoana impozabila prevazuta la art. 3152 alin. (24) din Codul fiscal.


Punctele c3 si c4 au fost introduse prin HG 928/2021.

9.  In baza art. 302 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene, poate solicita rambursarea taxei aferente importurilor si achizitiilor de bunuri mobile corporale si de servicii efectuate in Romania. Taxa pe valoarea adaugata se ramburseaza de catre Romania, daca persoana impozabila respectiva indeplineste urmatoarele conditii:

a) pe parcursul perioadei de rambursare nu a avut in Romania sediul activitatii sale economice sau un sediu fix de la care sa fi efectuat operatiuni economice sau, in lipsa unor astfel de sedii fixe, domiciliul sau resedinta sa obisnuita;
b) pe parcursul perioadei de rambursare nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul Romaniei, cu exceptia urmatoarelor operatiuni:
b1. prestarea de servicii de transport si de servicii auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) -n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal;
b2. livrarea de bunuri si prestarea de servicii catre o persoana care are obligatia de a plati TVA in conformitate cu art. 307 alin. (2) - (6) din Codul fiscal;
b3. prestarea de servicii catre persoane neimpozabile stabilite in Romania, supuse regimului special prevazut la art. 314 din Codul fiscal.
b4. vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, impozabila in Romania conform art. 275 alin. (3) sau (4) din Codul fiscal, supuse regimului special prevazut la art. 3152 din Codul fiscal.


Punctele b3 si b4 au fost introduse prin HG 928/2021.

10.  Se introduce o sectiune noua "Evidente speciale"-  priveste persoanele impozabile, care prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre o persoana neimpozabila din Uniunea Europeana, persoana impozabila care faciliteaza livrarea sau prestarea este obligata sa tina registre in acest sens. Registrele respective contin informatii care sa permita autoritatilor fiscale sa verifice daca TVA a fost evidentiata corect, in situatia in care livrarile sau prestarile respective sunt impozabile in Romania.

"(1) Persoana impozabila prevazuta la art. 3211 alin. (1) din Codul fiscal pastreaza urmatoarele registre in ceea ce priveste livrarile sau prestarile, in situatia in care se considera ca aceasta a primit si a livrat ea insasi bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal sau in cazul in care participa la o prestare de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune sau prestate pe cale electronica, pentru care se prezuma ca actioneaza in nume propriu, in conformitate cu art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv art. 9a din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare:

a) registrele prevazute la art. 63c din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care persoana impozabila a optat pentru aplicarea unuia dintre regimurile speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152 din Codul fiscal;
b) documentele prevazute la pct. 101, dupa caz, in situatia in care persoana impozabila nu a optat pentru aplicarea regimurilor speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152 din Codul fiscal.
(2) Persoana impozabila prevazuta la art. 3211 alin. (1) din Codul fiscal pastreaza informatiile mentionate la art. 54c alin. (2) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la alte livrari sau prestari decat cele mentionate la alin. (1)."


alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Top 10 monografii contabile indispensabile pentru contabili

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Top 10 monografii contabile indispensabile pentru contabili"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x