Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 2 Iunie 2020
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Specialistii live


Impozitarea veniturilor din exploatarea resurselor naturale

valabil la 10 Iun 2019
Irina Dumitrescu Raspuns oferit de
Irina Dumitrescu
Economist

Intrebare: Am o societate comerciala care are doua puncte de lucru, avand CAEN principal 0811 si respectiv CAEN 2370. Cum se calculeaza impozitul 0.5% pe venitul din exploatarea resurselor naturale avand in vedere faptul ca piatra ornamentala extrasa din cariera este folosita ca materie prima in al doilea punct de lucru, 2370, conform OG nr.6/2013 si Legii nr. 261/2013, la ce punct din lege se incadreaza, si ce inseamna ΔS? Am control ANAF pe aceasta tema.

Raspuns: In cazul prezentat, daca pretul resurselor exploatate  nu este nu este cotat la bursa veniturile asupra carora se datoreaza impozitul de 0,5% se determina conform art. 3 alin. (1) lit. c) din OG 6/2013. Potrivit acestuia,impozitul prevazut la art. 1 alin. (1) este de 0,5% si se aplica asupra veniturilor obtinute de operatorii economici prevazuti la art. 2 alin. (1) - (3), care sunt calculate dupa cum urmeaza:

c) in cazul operatorilor economici care folosesc resursele naturale extrase ca materii prime pentru obtinerea altor produse (de exemplu, caramida, tigla, ciment, BCA, mixturi asfaltice, betoane etc.) si al caror pret nu este cotat la bursa, impozitul se datoreaza pentru partea din venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzatoare valorii contabile a resurselor naturale extrase utilizate pentru obtinerea produselor finite astfel comercializate, valoare in care sunt incluse si toate taxele platite pentru exploatare. Partea din venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzatoare valorii contabile a resurselor naturale extrase utilizate pentru obtinerea produselor finite astfel comercializate, se calculeaza dupa urmatoarea formula:

VMP = QV x K x CME

   

K= QC/(QO + ΔS),

    unde:
    VMP = venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzatoare valorii materiilor prime;
    QV = cantitatea totala de produse finite vandute in luna de referinta (fara a considera marfurile reprezentand produse similare achizitionate de la terti);
    K = coeficientul de productie mediu;
    CME = costul mediu de extractie resurse naturale pentru luna de referinta;
    QC = cantitatea de resurse naturale consumata in procesul de productie in luna de referinta (fara a considera resursele naturale achizitionate de la terti);
    QO = cantitatea totala de produse finite obtinute in luna de referinta;
    ΔS = variatia neta a semifabricatelor realizata in luna de referinta (cantitatea de semifabricate la sfarsitul lunii de referinta minus cantitatea de semifabricate la inceputul lunii de referinta).
    In situatia in care operatorii economici nu desfasoara activitati de procesare a resurselor naturale intr-o luna (nefiind astfel posibila obtinerea unui coeficient de productie mediu in luna de referinta), dar vand produse finite din stoc, se va folosi coeficientul de productie mediu si, respectiv, costul mediu de extractie pentru resursele naturale, determinate in ultima luna cu activitate de procesare.
   (2) Sumele aferente impozitului prevazut la art. 1 alin. (1), calculat in conditiile prezentei ordonante, reprezinta pentru operatorii economici prevazuti la art. 2 alin. (1), (2) si (3) cheltuieli deductibile la stabilirea profitului impozabil, in conditiile prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ordonanta nu are norme sau instructiuni de aplicare si nu contine alte definitii in afara celor prevazute la acest articol, ceea ce creeaza probleme de interpretare pentru fiecare caz particular.
In lipsa unor definitii/precizari suplimentare consider urmatoarele:
-    cu privire la variatia neta a semifabricatelor realizata in luna de referinta    - ΔS - in lipsa unei definitii a termenului semifabricat consider ca acest termen se refera la productia in curs de executie (la inceputul si sfarsitul lunii de referinta).
-    CME costul mediu de extractie resurse naturale pentru luna de referinta   =  cost total de extractie in luna de referinta/cantitatea totala extrasa.
Exemplu:

Cantitatea totala de produse finite obtinute in luna de referinta QO: 4.000 kg
Cantitate totala de produse finite vandute in luna QV:   2500 kg

Cantitatea de resurse naturale consumata in procesul de productie in luna QC: 4.000 kg
Cantitatea de semifabricate la inceputul lunii: 1.500 kg
Cantitatea de semifabricate la sfarsitul lunii: 1.000 kg
CME = costul mediu de extractie resurse naturale pentru luna de referinta  = 100 lei

ΔS = 1.000 – 1.500 = -500 buc

K coeficientul de productie mediu = QC/(QO + ΔS) =  4.000/(4.000 - 500) = 1,14


VMP = QV x K x CME = 2.500 x 1,14 x 100 lei = 285.000 lei


alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

25Feb2020

Impozit specific

de Gabi Popescu valabil la 25 Feb 2020
30Ian2020

Declaratia 101. Societate in faliment

de Vera Constantin valabil la 30 Ian 2020
x