Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 1 Iunie 2020
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Specialistii live


Imprumuturi intre societati afiliate din Romania. Acordarea in valuta. Nivelul dobanzii

valabil la 10 Mai 2019
Constanta Popa Raspuns oferit de
Constanta Popa
Economist

Intrebare: SC X SRL doreste sa acorde un imprumut catre SC Y SRL, ambele societati sunt inregistrate in Romania si fac parte din acelasi grup de firme avand aceiasi asociati persoane juridice straine din UE. Este posibil ca imprumutul sa fie stabilit in EURO? In acest caz este corect daca folosim dobanda dintr-o oferta de imprumut primita de la o banca cu care colaboram? Avand in vedere preturile de transfer este corect sa stabilim dobanda de referinta BNR 2,5% pe an in cazul in care contractul va fi incheiat in lei? Este nevoie de decizia asociatilor pentru acordarea imprumutului sau este suficienta doar semnatura administratorului roman care este acelasi la cele doua companii X si Y? Ce obligatii declarative au cele 2 companii?

Raspuns:
Din punct de vedere al monedei in care este acordat imprumutul conform art. 3 alin. 1-1^1 din Regulamentul BNR 4/2005 privind regimul valutar, republicat, cu modificarile ulterioare platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta. Operatiunile intre rezidenti decurgand din remunerarea muncii prestate realizeaza numai in moneda nationala (leu). Toate celelalte operatiuni intre rezidenti pot fi efectuate, in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta, dupa cum se prevede la art. 3 alin. 2 din regulament.
 
Acordarea de imprumuturi este o operatiune de capital, care nu reprezinta nici vanzari de bunuri si prestari de servicii, nici remunerarea muncii prestate, astfel ca imprumutul poate fi acordat si in valuta (auro) conform contractului de imprumut incheiat iintre cele doua societati, chiar daca ambele societati sunt rezidente valutar,in temeiul art. 3 alin. 2 din Regulamentul BNR 4/2005. 
 
In privinta dobanzii, date fiind relatiile de afiliere cu beneficiara imprumutului (debitorul), societatea care acorda imprumutul (creditorul) trebuie sa justifice economic si fiscal nivelul dobanzii, fie ca este vorba de valuta sau lei, avand in vedere si prevederile art. 11 alin. 4 din Codul fiscal potrivit carora tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. Dobanda poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (rata dobanzii se stabileste prin contractul de imprumut sau, in absenta stipulatiei exprese a acestei rate in contract, la divelul dobanzii legale determinata pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR).
 
Date fiind relatiile de afiliere dintre parti, societatea imprumutatoare va stabili un nivel al dobanzii care sa aiba in vedere respectarea principiului valorii de piata, in caz contrar organele fiscale putand  ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau putand estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate, suma veniturilor din dobanzi pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
 
Cu alte cuvinte, societatea care acorda imprumutul (creditorul) va trebui sa perceapa dobanzi pentru suma imprumutata la nivelul dobanzii medii de pe piata, care poate fi dobanda oferita de banca colaboratoare sau chiar dobanda de referinta a BNR.
 
Pentru societatea care primeste imprumutul (debitorul) nu exista implicatii fiscale, chiar daca imprumutul ar fi acordat fara dobanda. Implicatii ar putea interveni doar daca imprumutul ar fi acordat cu o dobanda peste nivelul pietei, caz in care organele fiscale vor putea ajusta, in sensul diminuarii, cheltuielile cu dobanzile la societatea debitoare.
 
Referitor la aprobarea imprumutului de catre asociati, aceasta depinde de limitele mandatului administratorului stabilite prin actele constitutive ale societatilor. Spre exemplu, daca prin actul constitutiv se prevede in mod expres ca administratorul nu poate angaja societatea in contractarea/acordarea de imprumuturi in lipsa unei aprobari prealabile a AGA, atunci este nevoie de o astfel de aprobare inainte ca administratorul sa procedeze la semnarea contractului de imprumut.
 
Deoarece ambele societati sunt din Romania nu exista obligatii declarative specifice.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

10Feb2020

Sume avansate si nedecontate. Regim fiscal

de Vera Constantin valabil la 10 Feb 2020
16Oct2019

Imprumuturi intre entitati afiliate. Regim aplicabil

de Vera Constantin valabil la 16 Oct 2019
x