Operatiuni derulate prin platforme online. Tratament fiscal comisioane
Legea nr. 287/2009 (Codul Civil), republicata, ofera urmatoarele definitii: Art. 2043: "Contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numite comision. Art. 2096: "(1) Intermedierea este contractul prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract.
Mentionam ca serviciile asigurate de Amazon, Dante International Ungaria si Decathlon Belgia, desi unele dintre ele poarta numele de comisioane, nu corespund definitiilor de mai sus, deoarece aceste companii nu fac decat sa puna la dispozitia vanzatorului o platforma online prin care acesta din urma sa-si expuna produsele pe care vrea sa le vanda. Prin urmare, in acceptiunea noastra, ar trebui considerate prestari de servicii si nu comisioane. Este corect?
In cazul in care totusi considerati ca aceste venituri obtinute de nerezidenti se califica in categoria de comisioane, pentru care, datorita acestei incadrari, societatea rezidenta fiscal in Romania ar trebui sa retina si sa plateasca impozit pe veniturile nerezidentilor, va rugam sa ne comunicati daca cota de impozit declarata si platita ar trebui sa fie de 16% sau cu cota mai favorabila conform conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu respectivele tari (asa cum am mentionat, contravaloarea serviciilor facturate de Amazon, Dante International Ungaria si Decathlon Belgia nu este platita de societatea rezidenta fiscal in Romania, ci este dedusa de aceste societati din sumele incasate de la clienti, virand doar diferenta catre societatea rezidenta fiscal in Romania).
In cazul in care totusi considerati ca aceste venituri obtinute de nerezidenti se califica in categoria de comisioane, pentru care, datorita acestei incadrari, societatea rezidenta fiscal in Romania ar trebui sa retina si sa plateasca impozit pe veniturile nerezidentilor doar pentru veniturile obtinute de rezidenti din Belgia, Luxemburg, Polonia si Ungaria, deoarece conventiile pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si respectivele state mentioneaza in mod specific veniturile din comisioane.
Prevederile conventiilor pentru evitarea dublei impuneri sunt urmatoarele:
Belgia ART. 13 Comisioane
Comisioanele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in acest celalalt stat.
Totusi, aceste comisioane sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al comisioanelor este un rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 5% din suma bruta a comisioanelor.
Termenul comisioane, folosit in prezentul articol, inseamna remuneratiile platite oricarei persoane pentru serviciile pe care le presteaza in calitate de intermediar; acest termen nu cuprinde veniturile vizate la art. 15 si 16.
Luxemburg ART. 13 Comisioane
Comisioanele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in acest celalalt stat.
Totusi, aceste comisioane sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acelui stat, dar daca primitorul este beneficiarul efectiv al comisioanelor, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 5% din suma bruta a comisioanelor.
Termenul comisioane, folosit in prezentul articol, inseamna remuneratiile platite oricarei persoane pentru serviciile pe care le presteaza in calitate de intermediar, comisionar general sau oricarei alte persoane asimilate unui intermediar sau comisionar de catre legislatia fiscala a statului din care provin remuneratiile.
Polonia ART. 13 Comisioane
Comisioanele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.
Totusi, aceste comisioane pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acelui stat contractant, dar daca primitorul este beneficiarul efectiv al comisioanelor, impozitul astfel stabilit nu va depasi 10% din suma bruta a comisioanelor.
Termenul comisioane folosit in prezentul articol inseamna platile facute catre un broker, agent comisionar general sau oricarei alte persoane asimilate unui broker sau agent de catre legislatia fiscala a statului contractant din care provine o astfel de plata.
Ungaria ART. 12 Comisioane
Comisioanele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.
Totusi, aceste comisioane pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acelui stat contractant, dar daca primitorul este beneficiarul efectiv al comisioanelor, impozitul astfel stabilit nu va depasi 5% din suma bruta a comisioanelor.
Termenul comisioane folosit in prezentul articol inseamna platile facute catre un broker, un agent comisionar general sau oricarei alte persoane asimilate unui broker sau agent de catre legislatia fiscala a statului contractant din care provine o astfel de plata.
In schimb, pentru veniturile obtinute din Romania de societatile rezidente fiscal in Franta, Germania si Italia nu ar trebui retinut si platit impozit pe veniturile nerezidentilor, deoarece in conventiile pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si aceste state nu sunt prevazute veniturile din comisioane, deci aceste venituri se incadreaza in categoria "Venituri care nu au fost expres mentionate sau "alte venituri, care sunt definite in conventiile pentru evitarea dublei impuneri dupa cum urmeaza si care sunt impozabile doar "in acest stat, adica Franta, Germania, Italia:
Franta ART. 22 Venituri care nu au fost expres mentionate Elementele de venituri ale unui rezident al unui stat contractant, care nu sunt in mod expres mentionate in articolele precedente ale prezentei conventii, sunt impozabile numai in acest stat.
Germania ART. 21 Alte venituri
Elementele de venit ale unui rezident al unui stat contractant, indiferent de unde provin, care nu sunt tratate la articolele precedente, sunt impozabile numai in acel stat.
Italia ART. 22 Alte venituri
Elementele de venit ale unui rezident al unui stat contractant, indiferent de unde provin, care nu sunt tratate in articolele precedente ale prezentei conventii, sunt impozabile numai in acel stat.
Va rugam sa ne comunicati daca interpretarea noastra privind prevederile din conventiile pentru evitarea dublei impuneri este corecta.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 25 aug 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 129001 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!