Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X
Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 25 Septembrie 2022
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
portalcontabilitate.ro Consultanta specializata pentru CONTABILI
Seminare online
vezi aici toate evenimentele >>>

Ordinul ANAF 1191/2021. Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

09 Aug 2021
Ionut Jinga Realizat de
Ionut Jinga

consultant fiscal


Act normativ: Ordinul ANAF nr. 1191/2021 pentru aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare

Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 06 august 2021

Principalele prevederi

1. Se aproba Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.
2. Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:

a) 173 "Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit", precum si instructiunile de completare;
b) 174 "Decizie privind aprobarea/respingerea implementarii/mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit";
c) 175 "Decizie privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit".

PROCEDURA
de implementare si de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

Optiunea de constituire a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se comunica prin depunerea, de catre reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri comune semnate de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului.

Cererea privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit, se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale.

La cerere se anexeaza certificatul constatator eliberat de catre oficiul registrului comertului si/sau alte documentele justificative din care sa rezulte indeplinirea conditiei de detinere prevazute la art. 422 pct. 1 din Codul fiscal.

Cererea se solutioneaza in termen de 45 de zile de la data primirii cererii.

Daca cererea si/sau documentatia anexata sunt/este incomplete/incompleta, organul fiscal notifica persoana juridica responsabila a grupului, in vederea completarii acestora.

Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 422 pct. 1 si art. 423 alin. (2) din Codul fiscal ori daca persoana juridica responsabila a grupului nu completeaza documentatia in termen de 15 zile de la primirea notificarii, compartimentul de specialitate, inaintea luarii deciziei de respingere a cererii, va asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat.

Audierea se considera indeplinita si in cazul in care contribuabilul refuza explicit sa se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal in vederea audierii sau nu se prezinta, din orice motiv, la doua termene consecutive stabilite de organul fiscal in vederea audierii.

In cazul in care si in urma audierii sunt indeplinite conditiile de respingere a cererii, precum si daca audierea este considerata indeplinita, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

In baza referatului se intocmeste Decizia privind respingerea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin, care va contine in mod obligatoriu si motivatia respingerii.

Decizia privind respingerea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de conducatorul organului fiscal competent.

Impotriva deciziei de respingere a implementarii grupului fiscal se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 45 de zile de la data comunicarii.

Daca din informatiile cuprinse in documentatia depusa de contribuabil/persoana juridica responsabila, precum si din cele detinute de organul fiscal rezulta ca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 422 pct. 1 si art. 423 alin. (2) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune aprobarea cererii de implementare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 care face parte integranta din prezenta procedura.

In baza referatului se intocmeste Decizia privind aprobarea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

Decizia privind aprobarea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de conducatorul organului fiscal competent.

Dupa aprobarea deciziei de catre conducatorul organului fiscal competent, un exemplar se comunica persoanei juridice responsabile a grupului.

In cazul in care membrii grupului fiscal nu sunt administrati de organul fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresa semnata de conducatorul organului fiscal competent, cate o copie a deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal fiecarui organ fiscal in administrarea caruia se afla fiecare membru al grupului fiscal.

Pe baza deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se marcheaza, in vectorul fiscal, la rubrica "impozit pe profit" atat pentru persoana juridica responsabila, cat si pentru ceilalti membri calitatea dobandita in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit aprobat de organul fiscal.
Marcajul in vectorul fiscal se face informatic si contine data de la care contribuabilul a devenit membru al unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit potrivit prevederilor art. 421 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

De la data implementarii grupului fiscal se inactiveaza, in vectorul fiscal al fiecarui membru al grupului, cu exceptia celui al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal, obligatia de declarare privind impozitul pe profit.

Obligatiile de declarare si competenta de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor datorate de fiecare membru al grupului, cu exceptia impozitului pe profit, raman neschimbate.

De la data implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, obligatiile declarative si de plata reglementate de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal revin persoanei juridice responsabile.

Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru, pana la termenele prevazute de lege.

Persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private efectuate/efectuat de membrii grupului.

In situatia in care se decide mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, dupa incheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridica responsabila reinnoieste optiunea.

Optiunea se comunica organului fiscal competent prin completarea formularului 173 "Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit", depus de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile si semnat de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului, in care se precizeaza si perioada pentru care grupul decide continuarea aplicarii sistemului de consolidare fiscala.

Cererea, avand bifata caseta corespunzatoare, se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita continuarea aplicarii sistemului de consolidare fiscala.