Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X
Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 25 Septembrie 2022
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
portalcontabilitate.ro Consultanta specializata pentru CONTABILI
Seminare online
vezi aici toate evenimentele >>>

Ordinul ANAF 1254/2021. Noul formular 085

18 Aug 2021
Ionut Jinga Realizat de
Ionut Jinga

consultant fiscal


Act normativ: Ordinul ANAF nr. 1.254/2021 pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (085) "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal"

In vigoare: de la 17 august 2021

Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 788 din 17 august 2021

Principalele prevederi

Se aproba modelul si continutul formularului (085) "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.783/2019 pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (085).

De ce a fost necesara modificarea formularului "085"

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2021  au fost aduse modificari si completari Codului fiscal in domeniul taxei pe valoarea adaugata. Printre modificarile aduse se numara abrogarea art. 278 alin. (8)-(12) din Codul fiscal si preluarea acestor dispozitii in cuprinsul unui nou articol, art. 278 1 ”Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art.275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h)”. Potrivit dispozitiilor acestui nou articol, regulile anterioare aplicabile pentru stabilirea locului prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica (prevazute la art.278 alin.(5) lit.h) din Codul fiscal) au fost extinse si pentru stabilirea locului livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta (prevazute la art.275 alin.(2) din Codul fiscal).

Astfel, potrivit prevederilor art. 2781 alin.(3), persoanele impozabile stabilite in Romania care presteaza servicii catre persoane neimpozabile stabilite in alt stat membru sau care expediaza ori transporta bunuri catre un alt stat membru, iar valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro (46.337 lei) si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent, au dreptul de a opta ca locul livrarii sau prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h), respectiv locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client sau locul unde beneficiarul este stabilit (in cazul serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.

In prezent, pentru exercitarea optiunii ca locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica sa fie stabilit potrivit art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, se utilizeaza formularul (085) ”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1783/2019. Avand in vedere aceste modificari legislative, a fost necesara extinderea formularului 085 pentru a putea fi folosit si de catre persoanele impozabile stabilite in Romania care opteaza pentru stabilirea locului livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta si adaptarea acestuia la noile dispozitii legale.
INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE a formularului (085)

Formularul (085) "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" se completeaza si se depune de persoanele impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania care efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta, cu locul de incepere a expedierii sau transportului in Romania, care sunt expediate sau transportate catre un alt stat membru si/sau care presteaza servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit nici in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei).

Formularul se completeaza inscriindu-se cu majuscule, citet, corect si complet, toate datele prevazute de acesta. Formularul se intocmeste in doua exemplare, din care:

- un exemplar, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu confirmare de primire;
- un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Formularul se poate depune si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Completarea formularului se face astfel:

Sectiunea I "Date de identificare a persoanei impozabile"

Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea persoanei impozabile care indeplineste conditiile prevazute la art. 2781 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), dar care opteaza pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.

Caseta "Cod de inregistrare in scopuri de TVA" se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit potrivit art. 316 din Codul fiscal, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.

Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.

Caseta "Domiciliul fiscal" se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile.

Sectiunea II "Reprezentare prin imputernicit" se completeaza de catre imputernicitul desemnat potrivit art. 18 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriindu-se numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata, la organul fiscal.

Randul "Nume, prenume/Denumire" se completeaza cu datele privind numele si prenumele sau denumirea imputernicitului.

Randul "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de identificare fiscala atribuit imputernicitului.

Sectiunea III "Optiune privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal" se bifeaza de catre persoanele impozabile care opteaza, in conformitate cu prevederile art. 2781 alin. (3) din Codul fiscal, ca locul livrarii in cazul vanzarilor la distanta si/sau locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.

Se bifeaza casuta corespunzatoare situatiei in care se afla persoana impozabila, respectiv efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta sau presteaza servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune sau servicii furnizate pe cale electronica.

Sectiunea IV "Incetarea optiunii privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal" se bifeaza de catre persoanele impozabile care au aplicat cel putin 2 ani calendaristici prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal si care urmeaza sa aplice prevederile art. 2781 alin. (1) din Codul fiscal.

Se bifeaza casuta corespunzatoare situatiei in care se afla persoana impozabila, respectiv opteaza pentru incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) (vanzari intracomunitare de bunuri la distanta) sau opteaza pentru incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (prestari servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune sau servicii furnizate pe cale electronica).

alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

PFA sau SRL in 2023?

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x