Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 25 Ianuarie 2022
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Seminare online
vezi aici toate evenimentele >>>

Ordinul ANAF nr. 2028/2021. Directia Antifrauda poate solicita inregistrarea fiscala din oficiu

Act normativ: Ordinul ANAF nr. 2028/2021 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.921/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii

In vigoare: de la 27 decembrie 2021

Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1230 din 27 decembrie 202.

Premisele aparitiei acestui ordin

Potrivit prevederilor art. 82 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul administrarii creantelor fiscale, organul fiscal central poate sa inregistreze, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, un subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii.

Procedura de inregistrare din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Pentru aplicarea prevederii legale mentionate, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2921/2016 a fost aprobata procedura de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii.

In prezent, fluxul procedural privind inregistrarea fiscala, din oficiu, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2921/2016 se aplica de catre compartimentele cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale din cadrul organelor fiscale competente pe baza constatarilor proprii sau pe baza informatiilor comunicate de catre unele compartimente cu atributii de administrare fiscala, de organele de inspectie fiscala sau de alte autoritati care administreaza creante fiscale.

Mentionam ca Titlul VI - Control fiscal din Codul de procedura fiscala stabileste competenta privind efectuarea activitatii de control de catre organele de inspectie fiscala si de functionarii publici din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Ca urmare, Directia Generala Antifrauda Fiscala si structurile subordonate acesteia, in cadrul actiunilor intreprinse, potrivit competentelor, pot constata situatii in care un subiect de drept fiscal nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii.

Principalele modificari la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.921/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 850 din 26 octombrie 2016:

1. Daca inregistrarea fiscala se realizeaza din oficiu, pe baza constatarilor organelor de control fiscal, acestea transmit compartimentului de specialitate o solicitare motivata, insotita de copii de pe actele care au stat la baza formularii solicitarii.

Solicitarea se semneaza de conducatorul organului de control fiscal.

Vechea reglementare facea referire numai la organul de inspectie fiscala, ci nu la organele de control fiscal.

2.  Nu se emit notificari, in cazul in care inregistrarea fiscala a contribuabilului are la baza constatari ale organelor de control fiscal.

Potrivit vechii reglementari, nu se emit notificari, in cazul in care inregistrarea fiscala a contribuabilului are la baza constatari ale organelor de inspectie fiscala.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Top 10 monografii contabile indispensabile pentru contabili

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Top 10 monografii contabile indispensabile pentru contabili"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x