Petrol si gaze: Procedura nerezidentilor pentru plata impozitului pe cifra de afaceri

Ordinul ANAF nr. 472/2025 aproba procedura de inregistrare si conditiile necesare desemnarii unui reprezentant fiscal pentru calcularea, declararea si plata impozitului pe cifra de afaceri, reglementat de Ordonanta Guvernului nr. 3/2025. Acest impozit se aplica persoanelor juridice straine care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale, dar nu au sediu permanent in Romania.
Conform noilor prevederi:
-
Persoanele juridice straine stabilite in Uniunea Europeana pot opta sa-si indeplineasca direct obligatiile fiscale sau sa desemneze un reprezentant.
-
Persoanele juridice straine din afara UE sunt obligate sa desemneze un reprezentant fiscal, care va raspunde inclusiv de constituirea garantiilor necesare.
Masura vizeaza consolidarea controlului fiscal asupra activitatilor nerezidentilor in sectoarele sensibile si cu rulaje ridicate, precum cel energetic.
De ce a fost nevoie de acest ordin-
Prin Ordonanta Guvernului nr. 3/2025 au fost modificate si completate dispozitiile Codului fiscal, care reglementeaza impozitul specific pe cifra de afaceri datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale.
Astfel, persoanele juridice straine care in mod individual sau intr-o forma de asociere livreaza bunuri, presteaza servicii pe teritoriul Romaniei sau livreaza bunuri de pe teritoriul Romaniei, desfasurand activitati in sectoarele petrol si gaze naturale, care nu au inregistrat un sediu permanent in Romania, datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri.
Persoanele juridice straine nestabilite in UE, sunt obligate sa-si desemneze un reprezentant pentru calcularea, declararea si plata acestui impozit, precum si pentru constituirea de garantii.
Astfel, reprezentantul potrivit art. 46^2 alin. (13) din Codul fiscal, dupa ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind impozitul specific pe cifra de afaceri, pentru toate operatiunile pentru care a fost mandatat, efectuate in Romania de contribuabilul nestabilit in Romania.
Reprezentantul trebuie sa fie persoana juridica romana cu domiciliul fiscal in Romania si raspunde in solidar cu persoana juridica straina, pentru declararea si plata impozitului specific pe cifra de afaceri.
Procedura si conditiile de inregistrare ale reprezentantului se aproba prin Ordin al presedintelui ANAF.
Principalele prevederi
1. Se aproba Procedura si conditiile de inregistrare a reprezentantilor persoanelor juridice straine prevazute la art. 46^2 alin. (1^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care sunt obligate sa calculeze, sa declare si sa plateasca impozitul specific pe cifra de afaceri prevazut la art. 46^2 din Legea nr. 227/2015.
2. Se aproba modelul si continutul formularului 178 „Decizie privind aprobarea/respingerea cererii pentru desemnarea reprezentantului potrivit art. 46^2 alin. (13) din Codul fiscal”.
Procedura
1. Procedura se aplica in cazul persoanelor juridice straine prevazute la art. 46^2 alin. (1^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare contribuabili nerezidenti, care, potrivit legii, opteaza sau sunt obligate sa desemneze un reprezentant pentru indeplinirea obligatiilor pentru calcularea, declararea si plata impozitului, precum si pentru constituirea de garantii.
2. Obligatiile pentru a caror indeplinire persoanele juridice straine sunt obligate sau pot opta pentru desemnarea unui reprezentant potrivit prezentei proceduri sunt cele prevazute de art. 46^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal.
3. In situatia in care contribuabilul nerezident este inregistrat fiscal la Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti, acest organ fiscal este organ fiscal competent si pentru administrarea obligatiilor privind impozitul specific pe cifra de afaceri datorat de contribuabilul nerezident.
4. In situatia in care contribuabilul nerezident si-a desemnat un imputernicit Codului de procedura fiscala, respectiv un reprezentant fiscal in conditiile titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" sau titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Codul fiscal, dupa caz, organul fiscal competent in a carui evidenta fiscala este inregistrat imputernicitul, respectiv reprezentantul fiscal este organ fiscal competent si pentru administrarea obligatiilor privind impozitul specific pe cifra de afaceri.
5. In situatia in care contribuabilul nerezident care datoreaza impozitul specific nu este inregistrat fiscal in Romania, acesta trebuie sa solicite inregistrarea fiscala, in conditiile prevazute de titlul IV "Inregistrarea fiscala" din Codul de procedura fiscala, prin depunerea formularului 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni/declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", potrivit reglementarilor legale in vigoare.
Organul fiscal competent pentru administrarea contribuabilului nerezident este organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat reprezentantul desemnat.
6. Contribuabilul nerezident obligat sa calculeze, sa declare, sa plateasca impozitul specific pe cifra de afaceri si sa constituie garantii, care opteaza sau este obligat sa desemneze un reprezentant potrivit art. 46^2 alin. (13) din Codul fiscal, depune o cerere la organul fiscal competent.
7. Poate fi desemnata ca reprezentant orice persoana juridica romana cu domiciliul fiscal in Romania care are indeplinite toate obligatiile declarative, potrivit vectorului fiscal, si care nu se afla in inactivitate fiscala, potrivit Codului de procedura fiscala.
8. Nu se admite decat un singur reprezentant pentru ansamblul obligatiilor care ii revin potrivit art. 46^2 din Codul fiscal.
9. Cererea de desemnare a reprezentantului se depune insotita de urmatoarele acte/documente:
a) actul de imputernicire, din care sa rezulte, in mod expres, calitatea de reprezentant pentru indeplinirea obligatiilor care ii revin contribuabilului nerezident;
b) acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile care ii revin conform art. 46^2 din Codul fiscal si sa raspunda in solidar cu contribuabilul nerezident pentru declararea si plata impozitului specific pe cifra de afaceri.
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!