Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 31 Mai 2020
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Specialistii live


Rectificarea Declaratiei 112

valabil la 28 Oct 2019
Mariana Prejbeanu Raspuns oferit de
Mariana Prejbeanu
Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar

Intrebare: Avem un salariat cu contract partial de 1h. In august am depus D112 cu bifa din Saga „baza contributiei egala cu salariul”, deoarece stiam ca are contract de munca cu functia de baza (8h) in alta parte. Am aflat acum cateva zile ca si-a dat demisia de la vechiul loc de munca cu 05.08 si s-a reangajat in alta parte cu functie de baza, incepand cu data de 18.09.
Refac D112 pentru august fara functia de baza la contract partial? Depun D112 la fel si pentru septembrie cu contributii majorate?

Raspuns: In situatia in care salariatul are incheiat un alt contract de munca, la care detine functia de baza, contractul cu timp partial incheiat pentru o ora nu mai poate fi cu functie de baza.

Conform art. 77 alin. (6) din Codul fiscal, suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului. In sensul art. 77 din Codul fiscal, deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza, in limita venitului realizat (pct. 13 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG 1/2016).
 
In situatia descrisa, in care angajatul cu contract de timp partial nu a avut  alt contract de munca pe perioada 05.08-18.09  dar a beneficiat  la calculul salariului pentru timp partial de deduceri si contributii ca un salariat cu functie de baza, in momentul in care s-a descoperit eroarea societatea platitoare trebuie sa rectifice statul de salarii si declaratia 112 atat pentru luna august cat si pentru luna septembrie, deoarece  contributiile sociale (CAS si CASS) se calculeaza corect  la o baza de calcul reprezentand salariul minim, respectiv 2.080 lei, intrucat salariatul a realizat pe perioada respectiva cumulat 1 ora/zi.
 
Astfel, conform prevederilor de la art. 146 alin. (5), (5^1) si art. 168 alin. (5), (5^1) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor obtinute in baza unui contract individual de munca timp partial, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotelor de 25% si 10% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare, in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. 
 
Daca suma rezultata este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara. 
 
Conform prevederilor de la art. 146 alin. (5^2) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate nu se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara in cazul urmatoarelor persoane:
  • elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare; 
  • ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani; 
  • persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi; 
  • pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; 
  • realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. 
Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” cuprinse in anexa 6 a Ordinului comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 3063/1376/1430/2019, rectificarea declaratiei se efectueaza astfel:

2.1. Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative.

2.2. Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si/sau punctajul asiguratului in sistemul public de pensii si/sau stagiile de cotizare realizate in sistemul asigurarilor pentru somaj si/sau cuantumul indemnizatiei de somaj care se calculeaza in conformitate cu dispozitiile legale, inclusiv pentru situatia cand a fost omisa unui/unor asigurat/ asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/ inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
- modificarea unor date privind persoanele asigurate care au beneficiat de certificate de concediu medical in luna/perioada de raportare, precum si a informatiilor referitoare la certificatele de concediu medical;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.

2.3. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si declaratia care se corecteaza, bifandu-se cu X casuta aflata pe prima pagina a formularului. Prin exceptie, incepand cu obligatiile declarative ale lunii iulie 2019, declaratia rectificativa se poate intocmi utilizand un formular actualizat de catre Centrul National de Informatii Financiare pentru perioada respectiva.

2.4. Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala a) Caseta "Declaratie rectificativa" - se bifeaza cu X in situatia in care rectificarea declaratiei se realizeaza pentru corectarea unor erori de completare ale angajatorului sau entitatii asimilate angajatorului, precum si in situatia in care este necesara actualizarea declaratiei ca urmare a implementarii unor modificari/completari ale prevederilor legislative.  
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x