Servicii de intermediere cesiune parti sociale. Facturare. Aspecte fiscale

Valoarea comisionului a fost stabilita la procent de 20% din valoarea partilor sociale vandute de catre firma B catre firma C. Tranzactia cesiunii de parti sociale intre firma B si firma C urmeaza sa fie realizata. Noi estimam ca valoarea comisionului va fi in jur de 500.000 euro. Prin contractul de intermediere, partile au stabilit ca comisionul de intermediere se va factura lunar timp de 5 luni in transe lunare procentual (prima rata de 24% si urmatoarele 4 rate de cate 19% fiecare) si bineinteles si plata tot in transe lunare conform facturilor emise. Contractul de intermediere va intra in vigoare dupa ce se va efectua tranzactia partilor sociale intre B si C.
1. Firma A procedeaza corect, adica sa emitem facturile conform contractului, respectiv 5 facturi lunare in perioada noiembrie 2023-martie 2024 pentru comisionul de intermediere? Este corecta si legala abordarea? Ne obliga Codul fiscal sa facturam toata valoarea comisionului de intermediere la data realizarii tranzactiei de cesionare?
2. Firma A este microintrepindere in anul 2023. Intrucat comisionul de intermediere este mare, daca se factureza lunar comisionul, firma A in anul 2023 ramane tot micro. Daca facturam tot comisionul odata, firma A devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trim IV 2023. Intrucat diferentele dintre impozite este foarte mare nu vrem riscam vreodata ca organele fiscale sa nu tina cont de prevederile contractuale si sa treaca pe venituri tot comisionul in anul 2023 si sa fie impozitat cu 16 % ca impozit pe profit.
3. Poate fi asmilat acest contract de intermediere/comisionare unui contract cu plata in rate? Avand in vedere ca se incaseaza in transe egale lunare? Desi contractul nostru nu este un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate. Putem emite o singura factura de comision si plata sa fie in 5 transe egale. In aceasta situatie firma A poate inregistra fractionat pe venituri timp de 5 luni conform platii fiecarei rate?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 20 nov 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 115404 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!