Software la comanda. Regim fiscal TVA in Romania pentru beneficiar din stat membru

La data intocmirii primelor facturi, respectiv in luna decembrie 2020, clientul nu obtinuse un cod valid de TVA, fapt pentru care am emis facturi catre acesta cu TVA de 19%, in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (3) din Codul fiscal. Din momentul in care la inceputul lunii ianuarie 2021 clientul ne-a furnizat codul sau de TVA, validat in VIES, am procedat la emiterea facturilor catre acesta aplicand mecanismul taxarii inverse, deci fara TVA. Totodata, clientul din Germania ne solicita revenirea la facturile emise in decembrie 2020, in sensul eliminarii TVA pe care l-am facturat, incasat si achitat bugetului de stat din Romania, prin stornarea facturilor cu tva si emiterea altor facturi fara TVA catre acesta.
In sensul reglementarilor aplicabile ambelor state, roman si german, nu intelegem ca serviciile software prestate la comanda clientului din Germania se incadreaza in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica, fapt pentru care nu consideram ca in aceasta speta s-ar aplica prevederile din Legea 227/2015 Codul fiscal, articolul 278 alin. (3) coroborat cu exceptiile prevazuta la art. 278 alin. (5), lit. h) si art. 278 alin. (8) privind furnizarea de servicii pe cale electronica si care stabilesc plafonul de 10.000 euro peste care furnizorul serviciilor ar trebui sa se inregistreze ca persoana impozabila si sa colecteze el insusi TVA la nivelul cotei din Germania (cazul nostru) unde se afla sediul beneficiarului.
Serviciile furnizate pe cale electronica sunt definite cat se poate de clar si in legislatia europeana, respectiv in - anexa II la Directiva 112 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare; Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011, art. 7 alin. (1), documente din perspectiva carora, de asemenea, nu consideram ca servciile pe care le-am prestat intra in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica.
Care este procedura corecta de intocmire a facturilor pentru serviciile prestate catre clientul din Germania in perioada in care nu ne-a furnizat un cod valid de TVA in VIES? Respectiva procedura va oferi clientului din Germania dreptul de deducere a TVA platita catre prestatorul din Romania?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Testeaza GRATUIT sau logheaza-te in contul tau pentru a avea acces la raspunsul articolului
Software la comanda. Regim fiscal TVA in Romania pentru beneficiar din stat membru
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 16 mar 2021.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 85268 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasati butonul alaturat "Plateste prin SMS" si urmariti instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, veti putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Sinteza noutatilor fiscal-contabile de impact in 2021"!