Tratamentul contabil al cesiunii intre actionari si consolidarii valorii nominale a actiunilor in cadrul unei societati pe actiuni

* SC X SRL, care detine 99,49% din capitalul social (795.559 x 2,5 lei/actiune);
* Actionari persoane fizice, cu 0,51% din capitalul social (4.441 actiuni x 2,5 lei/actiune).
Ca urmare a procesului de consolidare a valorii nominale a actiunilor, au loc urmatoarele operatiuni:
I. Societatea X SRL, actionar majoritar la SC S.A., cesioneaza 100.000 actiuni la valoarea nominala de 2,5 lei/actiune unuia dintre asociatii de la SC X SRL, modificandu-se doar structura actionariatului la SC S.A., capitalul social si numarul de actiuni ramanand neschimbate.
II. Prin AGEA se aproba consolidarea valorii actiunilor vechi de 2,5 lei/actiune in actiuni noi de 5.000 lei/actiune si au loc urmatoarele operatiuni:
a) O parte din actionarii persoane fizice vand actiunile detinute catre SC S.A. la valoarea nominala de 2,5 lei/actiune. Plata acestora se face din contul bancar al SC S.A.
b) Pentru fractiunile de actiuni ramase de la consolidare, aferente actionarilor persoane fizice care nu si-au exprimat nicio optiune, se aproba rascumpararea acestora de catre SC S.A. si transferul acestora din contul actionarilor in contul societatii. Acestea vor fi platite la casieria societatii (2,5 lei/fiecare actiune veche), sumele ramanand la dispozitia actionarilor neplatiti.
c) Se vand catre SC S.A. actiunile noi rezultate din rascumpararea fractiunilor de actiuni de la consolidare, la valoarea noua de 5.000 lei/actiune (3 actiuni noi x 5.000 lei/actiune).
Mentionam ca SC S.A. nu detinea actiuni proprii inainte de inceperea actiunii de consolidare.
In urma operatiunilor mai sus mentionate, valoarea capitalului social la SC S.A. nu se modifica, iar structura actionariatului este:
* SC X SRL detine 86,75% (347 actiuni x 5.000 lei/actiune);
* Asociat SC X SRL detine 12,50% (50 actiuni x 5.000 lei/actiune);
* SC S.A. detine 0,75% (3 actiuni x 5.000 lei/actiune).
Care sunt monografiile contabile pentru operatiunile mai sus efectuate si daca exista obligatii fiscale ale societatii?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Fa-ti un CONT de TESTARE GRATUITA completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 04 iun 2025.
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!