Vanzare apartament in regim de scutire. Ajustare tva dedus la achizitie
In mod normal ar fi doua situatii:
1. Livrare in regim de taxare, nefiind un imobil nou, proprietarul trebuie sa depuna optiunea de taxare a livrarii imobilului.
a) Daca apartamentul se vinde unui beneficiar inregistrat in scopuri de TVA, atunci se aplica taxare inversa.
b) Daca apartamentul este vandut catre un beneficiar neplatitor de TVA, atunci se emite factura cu TVA.
2. Livrare in regim de scutire, imobilul nu mai este considerat nou, avand in vedere ca achizitia a fost in 2018, ar fi solutia: vanzatorul va aplica scutirea fara drept de deducere, nefiind important cine este cumparatorul (PF sau PJ).
Pentru cazul 2, va fi necesar sa fac ajustare la TVA dedusa initial aplicand formula perioada de amortizare/20 de ani (maxim ce poate fi ajustat pt bunurile de capital)* TVA dedusa si sa fac ajustare negativa. Varianta a doua ar fi varianta cea mai avantajoasa, deoarece daca i se aplica cota de TVA la cei 50.000 euro, ar rezulta un TVA de plata de 46.000 lei.
Firma care vrea sa vanda apartamentul si pentru care s-a dedus TVA initiala de la achizitie de 38.026,60 lei, nu a folosit apartamentul acesta (precum si restul) pentru obtinerea de venituri taxabile (venituri din cazare in regim hotelier), ci a obtinut veniturile pe o alta firma (apartine aceluiasi administrator) care este neplatitoare de TVA. Asadar, firma neplatitoare de TVA obtine venituri de pe urma apartamentelor achizitionate pe cea platitoare de TVA. Nu exista niciun document care sa ateste folosinta apartamentelor de catre neplatitoare si nici facturare de servicii, chirii, din urma carora sa se colecteze TVA. Aici este o problema, doarece nu are loc o impunere pentru a aplica TVA pentru operatiuni care sunt taxabile. Se impoziteaza doar venitul de pe neplatitoare in cota de 3%, iar pe platitoare nu exista venit, ci doar TVA de recuperat.
Este corect sa se vanda apartamentul in regim de scutire si sa se intocmeasca ajustare pentru perioada neamortizata? Ce s-ar putea face de acum inainte pentru a fi prezentata o situatie reala intre cele doua firme si impunerea TVA sa fie corecta?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Testeaza GRATUIT sau logheaza-te in contul tau pentru a avea acces la raspunsul articolului
Vanzare apartament in regim de scutire. Ajustare tva dedus la achizitie
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 01 oct 2020.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 82566 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasati butonul alaturat "Plateste prin SMS" si urmariti instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, veti putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Sinteza noutatilor fiscal-contabile de impact in 2021"!