Conditii necesare pentru a savarsi fapte de comert in Romania
valabil la 27 Nov 2009
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti din punct de vedere al unei persoane fizice nerezidente cum poate sa desfasoare o activitate de comercializare a produselor de cult? Sa infiinteze un SRL in Romania - in aceasta situatie fiind actionar unic persoana nerezidenta este obligata sa-si desemneze un administrator roman sau poate fi si administrator pe langa faptul ca este actionar unic? Dar daca este o persoana juridica straina poate vinde pe teritoriul tarii noastre obiecte de cult? Daca da, in ce conditii si ce documente ar trebui sa elibereze atunci cand vinde si incaseaza aceste obiecte catre persoane fizice dar si juridice romane?
Raspuns: Societatile comerciale cu participare straina se pot infiinta in Romania in oricare din formele prevazute de Legea 31/1990.
Astfel, o persoana fizica straina poate sa infiinteze o societate cu raspundere limitata cu asociat unic in conditiile Legii 31/1990 in conditiile in care, nu mai indeplineste aceasta calitate de asociat unic intr-o alta societate.
Astfel, potrivit art.14 alin. 1 din aceasta lege, o persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
Cu privire la administrarea societatilor comerciale, Legea 31/1990 cuprinde dispozitii diferite, in functie de forma juridica a societatii.
In conformitate cu art. 197 alin. 1 din aceasta lege, in societatea cu raspundere limitata, administrarea societatii este realizata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Astfel, administrator poate fi atat asociatul unic dar si un neasociat.
In calitate de administrator al unei societati comerciale poate fi desemnat un cetatean roman. Dar, aceasta calitate o poate dobandi si o persoana de cetatenie straina, daca legea ori actele constitutive nu stabilesc anumite interdictii.
Aceste reguli sunt aplicabile si societatii comerciale al carei asociat unic este o persoana fizica straina intrucat societatile comerciale cu participare straina respecta legislatia nationala (romana) in ceea ce priveste functionarea.
O persoana juridica straina poate sa desfasoare activitati comerciale pe teritoriu Romaniei prin infiintarea unei filiale. Filialele sunt sunt societati comerciale cu personalitate juridica distincta si infiintandu-se pe teritoriul Romaniei sunt persoane juridice romane. Prin urmare, in desfasurarea activitatii va utiliza documentele financiar-contabile reglementate de legislatia romana.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Dividente
13Dec2021
Contract de drepturi de autor incheiat cu o persoana fizica nerezidenta
de
Anca Ardelean
valabil la 13 Dec 2021
Intrebare: O persoana juridica romana doreste sa colaboreze cu un prestator de servicii persoana fizica, cetatean roman, insa nerezident fiscal in Romania. Serviciile prestate de acesta sunt de natura drepturilor de autor. Aceasta persoana nu are o forma juridica de organizare. Care ar fi modul corect de colaborare cu aceasta: ce tip de contract ar fi corect si ce impozite ar trebui achitate (in cazul ...
17Nov2021
Modalitati de remunerare a administratorului nerezident
de
Dani Cucu
valabil la 17 Nov 2021
Intrebare: Poate beneficia un fost administrator (cetatean UE) care s-a pensionat de o prima/remuneratie sau alta varianta pentru activitatea desfasurata si rezultatele bune obtinute in Romania pe perioada administrata? Pe perioada administrarii nu a beneficiat de nicio remuneratie.Daca da, ce documente, impozite si declaratii fiscale sunt necesare in vederea remunerarii?
11Iul2021
Impozitare dobanda - imprumut acordat de societate din RO unei societati din NL
de
Diana Ioana Tabara
valabil la 11 Iul 2021
Intrebare: Societate din Romania care este asociat al unei societati din Olanda cu 50% participare, pe langa aceasta, acorda societatii din Olanda, la cererea acesteia si cateva imprumuturi purtatoare de dobanda, imprumuturi care ulterior ii sunt restituite.Dobanda pe care o primeste societatea din Romania se declara, se impoziteaza in Romania? Societatea din Romania este microintreprindere. ...
01Iul2021
Sponsorizarea efectuata in favoarea persoanelor din afara Romaniei
de
Dana Hristu
valabil la 01 Iul 2021
Intrebare: O societate doreste sa sponsorizeze societati din UE, din afara Romaniei. Exista vreo lege in acest sens care sa reglementeze acest aspect? Exista vreo interdictie in acordarea de ajutoare financiare/sponsorizare/donatii ONG-urilor din UE?
08Iun2021
Societate cu activitate de prestari servicii consultanta si management. Mutarea asociatului unic in strainatate
de
Constanta Popa
valabil la 08 Iun 2021
Intrebare: O societatea cu asociata unica, obiect de activitate prestari servicii consultanta si marketing are un salariat asociat unic. Asociata intentioneaza sa desfasoare activitatea din Portugalia, unde urmeza sa isi faca o familie cu partener rezident in Portugalia.Cum se vor impozita veniturile obtinute de societatea din Romania de la partenerii din Marea Britanie, Polonia, Portugalia etc.? Daca ...
06Iun2021
Servicii de management contractate cu o societate afiliata din Franta. Particularitati implicatii fiscale
de
Constanta Popa
valabil la 06 Iun 2021
Intrebare: O persoana juridica romana are incheiat un contract de management cu o societatea din Franta si este beneficiarul serviciilor de management. Asociatului firmei prestatoare este si asociat al firmei beneficiare. Serviciile sunt prestate atat din Franta, cat si la sediul beneficiarului. Care sunt particularitatile pentru acest tip de servicii?