PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Cod TVA anulat din oficiu. Modificare vector fiscal microintreprindere. Implicatii TVA

Georgeta Serban Matei, valabil la 22-Iul-2016

Tags: cod TVA anulat, codul fiscal, TVA, microintreprindere, declaratia 088

Intrebare: Societatea A in luna iunie 2016 inregistreaza urmatoarele:
- venituri din dividende 450.000 lei
- venituri din anularea dobanzi si penalitati la buget de stat 100.000 lei

Societatea este in prezent microintreprindere inregistrand venituri din chirii in suma de aproximativ 60.000 lei (imobile din patrimoniu). Societatea si-a schimbat sediul social si administratorii in anul 2015 si de atunci a depus declaratia 088 de 3 ori insa a fost respinsa.

Veniturile realizate depasesc pragul pentru TVA? Societatea depune o noua declaratie 088 pentru depasire plafon? Sociatatea depune 010 pentru impozit pe profit incepand cu 01.04.2016? Sunt impozitate dupa noul Cod fical veniturile realizate in trimestrul II cu cota de 16%?
Georgeta Serban Matei Georgeta Serban Matei Consultant fiscal si expert contabil
Raspuns: Din punctul de vedere al TVA, daca unei societati i se anuleaza, din oficiu, codul de inregistrare in scopuri de TVA, aceasta nu mai poate aplica regimul special de scutire, astfel incat sa se reinregistreze in scopuri de TVA  numai dupa depasirea plafonului de 65.000 euro cu un echivalent de 220.000 lei.   In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 316  alin. (14) din Codul fiscal            
"Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (12) nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8)."

 Asa cum se poate constata din textul de lege, persoana impozabila nu poate  "opta" pentru calitatea de neplatitor de TVA, deoarece, conform legii, are calitatea de " persoana impozabila a carui cod de TVA a fost anulat din oficiu" , aspect care rezulta si din Registrul persoanelor impozabile al carui cod de TVA a fost anulat, postat pe site www.anaf.ro.
       
In acest caz, pentru a evita consecintele fiscale reglementate prin art. 11 alin. (6) sau alin. (8), este recomandabil ca persoana fizica sa solicite, periodic,  reinregistrarea in scopuri de TVA, prin depunerea formularului cod 088. Recent, a fost adoptat un nou formular, prin O.P.A.N.A.F. nr.   2048  din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", publicat in M.Of. nr. 533 din 15 iulie 2016.

O societate al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu conform prevederilor art. 316 alin.  (11) de la lit. b) la lit. h)  are obligatia sa colecteze TVA, dar nu are dreptul sa deduca suma TVA deductibila inscrisa in facturile emise de furnizori/prestatori.   Aceste consecinte fiscale negative sunt reglementate prin art. 11 alin.  (8) din Codul fiscal. Totusi, trebuie retinut ca exista obligatia colectarii  TVA  numai pentru operatiuni taxabile. Inchirierea de bunuri imobile este operatiune scutita fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. De exemplu, in situatia in care pentru inchirierea de bunuri imobile nu s-a optat pentru aplicarea regimului normal de taxare conform prevederilor art. 292 alin. (2) prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent, consider ca operatiunile din inchiriere nu intra sub incidenta art. 11 alin. (8) din Codul fiscal, astfel incat societatea sa fie obligata sa colecteze TVA.
    
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca nu intra in sfera de aplicare a TVA veniturile din dividende si veniturile din anularea dobanzi si penalitati datorate  bugetului de stat.
 
 Aceste venituri  intra in cifra de afaceri privind veniturile pentru microintreprinderi:
- deoarece veniturile din dividende nu sunt excluse prin art. 53, alin. (1) din Codul fiscal, de la lit. a) la lit. m);
- daca nu sunt venituri aferente anularii unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil asa cum sunt reglementate prin art. 53 alin. (1) lit. f)

Practic, cele doua sume mentionate de dvs. reprezinta venituri   din "orice sursa" , motiv pentru care reprezinta baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. De asemenea, cele doua venituri intra in cifra de afaceri. Totusi, din  insumarea celor doua tipuri de venituri  rezulta  o cifra de afaceri de 550.000 lei  care conduce la obligatia societatii de modificare a vectorului fiscal deoarece plafonul de 100.000 euro a fost depasit.

Echivalentul in lei al acestui plafon este de 452.450 lei, calculat pentru un curs de 4,5245  lei/euro. In acest caz, societatea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul II 2016, conform prevederilor art. 52  " Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului", alin.  (1) "Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. ", fiind aplicabile prevederile alin. (4) "Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) si (3) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.".

Astfel, declaratia cod 010 trebuia depusa la organul fiscal competent pana pe data de 15 iulie 2016, inclusiv. 


Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aiciNewsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "OUG 3/2017. Modificari aduse Codului fiscal. Exemple si interpretari"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Regim TVA la vanzare imobil 
     de Anca Ivanov, 26-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Bunuri transportate si depozitate in Polonia. Livrare ulterioara. Tratamentul TVA aplicabil operatiunilor 
     de Constanta Popa, 26-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Tratament furnizor radiat 
     de Dana Hristu, 24-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Achizitie servicii scutite fara drept de deducere. Declaratia cod 394  
     de Amelia Dumitras, 24-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA

     » Servicii prestate catre un client din Marea Britanie 
     de Daniel Crevelescu, 24-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA