Link-uri importante pentru contabili
Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal
Acceseaza ACUMAcest registru contine informatii despre persoanele impozabile inregistrate in scop de TVA, ca urmare a optiunii sau ca urmare a depasirii plafonului de scutire pentru intreprinderi mici (300.000 ... mai multe informatii
Acest registru contine informatii despre persoanele impozabile inregistrate in scop de TVA, ca urmare a optiunii sau ca urmare a depasirii plafonului de scutire pentru intreprinderi mici (300.000 lei).
In mod normal, daca o persoana impozabila, nu figureaza in acest registru, chiar daca factureaza cu TVA, beneficiarul nu are drept de deducere al TVA. afiseaza mai putin
In mod normal, daca o persoana impozabila, nu figureaza in acest registru, chiar daca factureaza cu TVA, beneficiarul nu are drept de deducere al TVA. afiseaza mai putin
Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare
Acceseaza ACUM
Contine persoanele impozabile care s-au inregistrat in sistemul TVA la incasare.
In principiu, poti aplica pentru sistemul de TVA la incasare daca esti persoana impozabila cu sediul ... mai multe informatii
Contine persoanele impozabile care s-au inregistrat in sistemul TVA la incasare.
In principiu, poti aplica pentru sistemul de TVA la incasare daca esti persoana impozabila cu sediul activitatii in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, iar cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei si optezi pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, conform art. 282 alin (3) din Codul fiscal.
Sistemul TVA la incasare consta in faptul ca atat plata, cat si deducerea TVA este amanata pana la data incasarii clientilor, respectiv platii furnizorilor.
Acest sistem este util daca societate incaseaza contravaloarea facturilor emise catre clienti la termene medii si mari.
Afectate de acest sistem de TVA la incasare sunt firmele care nu opteaza pentru acest sistem, dar au furnizori care aplica sistemul de TVA la incasare.
Firmele care nu sunt in sistem nu vor putea deduce TVA-ul din facturile de la furnizorii care aplica sistemul decat la momentul platii acestora.
Persoanele neeligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, sunt prevazute la art. 282 alin. (4) din Codul fiscal.
afiseaza mai putin
Registrul agricultorilor care aplica regimul special de TVA
Acceseaza ACUM
Agricultorul reprezinta persoana fizica, PFA, I.I sau I.F, cu sediul activitatii economice in Romania, care:
realizeaza activitati de productie agricola, inclusiv activitatile de ... mai multe informatii
Agricultorul reprezinta persoana fizica, PFA, I.I sau I.F, cu sediul activitatii economice in Romania, care:
- realizeaza activitati de productie agricola, inclusiv activitatile de transformare a produselor agricole prin alte metode decat cele industriale;
- realizeaza servicii agricole, prestate de un agricultor care utilizeaza munca manuala proprie si/sau echipamentele specifice.
Aceste categorii de persoane pot opta incepand cu data de 1 Ianuarie 2017 pentru aplicarea unui regim special de TVA, in detrimentul celui normal, obligatoriu pentru cei inregistati in scop de TVA sau care au obligatia sa se inregistreze in scop de TVA. Prin urmare, micii agricultori pot alege incepand cu data de 1 Ianuarie 2017 intre regimul special pentru agricultori conform art. 315^1 alin. (1) din Codul fiscal si regimul normal de TVA de la art. 316 din Codul fiscal, in functie de care este mai avantajos, pentru agricultor.
Declaratii de reciprocitate incheiate cu tari terte
Acceseaza ACUM
Aici gasesti declaratiile de reciprocitate incheiate cu Serbia, Norvegia, Turcia si Norvegia, cu privire la rambursarea TVA.
Validarea numarului de inregistrare pentru TVA VIES
Acceseaza ACUM
Aici verifici codul de TVA pentru partenerii din statele membre UE!
Registrul contribuabililor inactivi/reactivati
Acceseaza ACUM
Verifica direct daca un contribuabil este sau nu este inactiv!
Contribuabilii declarati inactivi care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor ... mai multe informatii
Verifica direct daca un contribuabil este sau nu este inactiv!
Contribuabilii declarati inactivi care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor, dar nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva.
Contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA incepand cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.
Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabili dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului (Legea 85/2014, cu odificarile si completarile ulterioare).
!!! Consultarea acestui registru este foarte importanta, intrucat in situatia in care achizitionezi de la terti inactivi bunuri sau servicii, nu vei putea deduce nici TVA si nici cheltuiala aferenta.
Conform Codului de procedura fiscala, contribuabilii sunt declarati inactivi daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarant (chiar si situatia expirarii valabilitatii sediului social declarat la Registru comertului).
In acesta ultima situatie, recomandam consultarea gratuita a informatiilor publice de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Pentru autentificare se site-ul ONRC, este necesara crearea unui cont si autentificarea pe baza contului si a unei parole.
Inregistrare ONRC sau consultare informatii
Acceseaza ACUMInformatii fiscale, bilanturi despre agenti economici si institutii publice
Acceseaza ACUM
Contine informatiile din bazele de date centrale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind inregistrarea tuturor contribuabililor inregistrati fiscal (persoane juridice, fizice, institutii ... mai multe informatii
Contine informatiile din bazele de date centrale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind inregistrarea tuturor contribuabililor inregistrati fiscal (persoane juridice, fizice, institutii publice, ONG-uri) a informatiilor din declaratiile obligatiilor fiscale (TVA, accize, jocuri de noroc), bilanturile din ultimii sase ani ale societatilor comerciale si evidentele operative privind obligatiile restante la bugetul de stat, pot fi consultate fie dupa codul unic de inregistrare, fie dupa nume si judet.
afiseaza mai putin
Obligatiile fiscale restante
Acceseaza ACUM
Vezi aici obligatiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicarii sunt cele notificate, existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate pana ... mai multe informatii
Vezi aici obligatiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicarii sunt cele notificate, existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate pana la data publicarii pe site-ul ANAF.
Nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:
a) 500.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
Registrul entitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscal
Acceseaza ACUM
Incepand cu data de 1 aprilie 2019, sponsorizarile efectuate de platitorii de impozit pe profit si de impozit pe veniturile microintreprinderilor catre ONG-uri sau unitati de cult, vor putea fi ... mai multe informatii
Incepand cu data de 1 aprilie 2019, sponsorizarile efectuate de platitorii de impozit pe profit si de impozit pe veniturile microintreprinderilor catre ONG-uri sau unitati de cult, vor putea fi scazute de acestea din impozitele datorate, in anumite limite, doar daca beneficiarii sumelor sunt inscrisi in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Acces RAPID declaratii electronice, cereri, situatii financiare, raportari contabile
Acceseaza ACUM
Vrei sa ajungi instantaneu la un anumit formular?
Click pe textul [Formularul] din dreptul celui care te intereseaza si intr-o secunda se deschide pagina cu formularul respectiv!
INTRASTAT
Acceseaza ACUM
Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana.
Obligatia furnizarii datelor pentru sistemul statistic ... mai multe informatii
Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana.
Obligatia furnizarii datelor pentru sistemul statistic Intrastat revine operatorilor economici care indeplinesc urmatoarele conditii:
- sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata (au cod de identificare fiscala);
- realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
- valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri pentru fiecare din cele doua fluxuri, introduceri si respectiv expedieri, depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru fiecare an.
Spatiul Privat Virtual (SPV)
Acceseaza ACUM
Comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta cu organul fiscal se realizeaza prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV). �
Serviciul Spatiul ... mai multe informatii
Comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta cu organul fiscal se realizeaza prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV). �
Serviciul Spatiul Privat Virtual – SPV - este un serviciu gratuit si este disponibil pentru persoanele fizice si persoanele juridice din toata tara. SPV este accesibil persoanei fizice direct sau prin imputernicit. Accesul la SPV se realizeaza dupa inregistrarea ca utilizator SPV.
Persoanele fizice care nu detin un certificat calificat se pot inregistra si utiliza acest sistem pe baza unui cod de autentificare insotit de o parola de unica folosinta – valabila pentru o singura sesiune de lucru.
�
La alegerea optiunii “Inregistrare utilizatori”, contribuabilul isi completeaza datele intr-o pagina web securizata (https).
�
Dupa completarea cererii si lansarea de catre utilizator a procedurii de verificare a datelor acesteia, Ministerul Finantelor Publice/Agentia Nationala de Administrare Fiscala inregistreaza cererea si atribuie un numar de inregistrare pe care il comunica persoanei fizice.�
�
Dupa inregistrarea cu succes, persoana fizica se poate autentifica pentru a accesa serviciul “Spatiul privat virtual”. La fiecare accesare a serviciului se va primi pe adresa de mail un cod de siguranta valabil pentru sesiunea respectiva.
�
afiseaza mai putin