X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 25 Noiembrie 2017
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Institutii publice

Contabilitate

18Nov2017

Incadrare obiecte de decor si recuzita. Institutii publice

de PortalContabilitate.ro valabil la 18 Nov 2017
Intrebare: Potrivit prevederilor OG 51/1998, modificata si completata prin Legea 245/2001 si OUG 48/2016, in ce articol bugetar putem incadra obiectele de decor si recuzita achizitionate de la terti, atat cele cu valoare sub 2.500 lei, cat si cele cu o valoare de peste 2.500 lei? Aceste bunuri sunt folosite doar pentru producerea unui anume spectacol si au o durata de folosire mai mare de un an.
20Nov2017

Societate agricola. Distribuirea de produse catre membrii asociati

de Gabi Popescu valabil la 20 Nov 2017
Intrebare: O societate agricola este infiintata in baza Legii 36/1991. In cursul anului, distribuie produse catre membrii asociati, pentru pamantul adus in folosinta societatii. Dreptul de folosinta al terenurilor este evaluat si inregistrat in capitalul social sub forma de parti sociale drept urmare, distributia de produse (plata in natura) este considerata plata de dividende. Care sunt inregistrarile ...
04Nov2017

Cazare acordata salariatilor. Regim fiscal

de Irina Dumitrescu valabil la 04 Nov 2017
Intrebare: Se incheie un contract de comodat intre o persoana fizica si o societate, pentru un apartament cu o suprafata totala de 55,34 mp. Societatea angajeaza salariati care au domiciliul in alta localitate fata de cea in care isi are sediul si unde isi desfasoara activitatea. Angajatii vor sta in respectivul apartament pentru care societatea are contract de comodat (proprietarul apartamentului este ...
12Sep2017

Monografie contabila inregistrare ajutor de deces. Institutii publice

de PortalContabilitate.ro valabil la 12 Sep 2017
Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile privind plata ajutorului de deces care se retine de angajator din contributiile de asigurari sociale datorate pentru luna respectiva?

Taxe si impozite

20Nov2017

Contributii si impozit pe salarii. Termen prescriere datorii

de Daniel Crevelescu valabil la 20 Nov 2017
Intrebare: In cat timp se prescriu datoriile catre ANAF? Daca ultima declaratie depusa este din luna octombrie 2012, cand apare prescrierea? Cum se calculeaza? Datoriile sunt formate din impozite aferente salariilor care nu au fost achitate catre salariati. Firma nu are activitate din 2010, dar nu au fost inchise contractele de munca ale salariatilor.
10Oct2017

Imprumuturi acordate unei filiale din Portugalia. Monografie contabila

de Anca Ivanov valabil la 10 Oct 2017
Intrebare: Societate din Romania are o filiala in Portugalia. Societatea din Romania este actionar unic al societatii din Portugalia. Societatea din Romania imprumuta societatea din Portugalia cu suma de 500.000 euro ce se restituie integral dupa 2 ani, iar dobanda se va plati tot atunci. Pentru aceasta dobanda, se va retine impozit in Portugalia. Care este articolul din Codul fiscal prin care dobanda este ...
25Iun2017

Colectare deseuri de la persoane fizice. Contributia de 3% la Fondul pentru mediu. Impozitarea veniturilor

de Constanta Popa valabil la 25 Iun 2017
Intrebare: O societate platitoare de TVA colectoare de deseuri cumparara deseuri de la persoane fizice (deseu feros,cupru, aluminiu,otel, cioburi sticla, carton, pet, doze plastic, navete, folie, carton). Pentru care din aceste deseuri este obligata sa retina taxa de mediu 3%? Exista si obligatia de a retine 16% impozit in conditia in care unele persoane fizice revin cu regularitate de a vinde deseuri catre ...
22Iun2017

Creante neincasate. Tratament fiscal

de Elena Olteanu valabil la 22 Iun 2017
Intrebare: Avem clienti care nu isi achita facturile la scadenta si nici nu doresc plata acestora prin intermediul procedurii de cesionare a facturilor catre o institutie bancara (factoring). Care este procedura si in ce conditii se pot cesiona creantele neincasate catre ANAF?

Salarizare

20Nov2017

Participanti la activitate sportiva. Contracte incheiate

de Dani Cucu valabil la 20 Nov 2017
Intrebare: O asociatie sportiva organizeaza de 3 ori pe an, competitii sportive si foloseste un arbitru, un antrenor, un asistent medical si un preparator pentru aceste concursuri.Care este forma legala pentru plata acestor servicii, intrucat in trecut incheia conventii civile cu acestia, iar in prezent nu mai este posibil?
06Nov2017

Salariat pensionar militar. Contributii CAS

de Irina Dumitrescu valabil la 06 Nov 2017
Intrebare: In cadrul organizatiei au fost angajate persoane care au calitatea de pensionari militari. Avand in vedere prevederile art. 141 din Codul fiscal referitoare la exceptarea de la plata CAS a acestor categorii, putem sa aplicam aceasta prevedere avand in vedere ca suntem o companie privata? Ce contributii se retin la angajat? Ce contributii plateste angajatorul si cum se declara in D112?
05Nov2017

Exceptii privind plata CAS. Angajare pensionari militari

de Dani Cucu valabil la 05 Nov 2017
Intrebare: In cadrul organizatiei au fost angajate persoane care au calitatea de pensionari militari. Avand in vedere prevederile art. 141 din Codul fiscal referitoare la exceptarea de la plata CAS a acestor categorii, putem sa aplicam aceasta prevedere, avand in vedere ca suntem o companie privata? Ce contributii se retin la angajat? Ce contributii plateste angajatorul si cum se declara in D112?
31Iul2017

Salariati cu contract de munca cu timp partial. OG 4/2017

de Dana Hristu valabil la 31 Iul 2017
Intrebare: Conform OG 4/2017, salariatii cu contract de munca cu timp partial trebuie remunerati cu sume aferente unui salariu minim brut. Sunt scutiti de aceasta prevedere cei care sunt pensionati pentru caz de boala cu drept de lucru maxim 4 ore/zi?

TVA

16Oct2017

Servicii pentru bunuri imobile din Italia. Inregistrare prin sediu fix

de Georgeta Serban Matei valabil la 16 Oct 2017
Intrebare: O persoana juridica neplatitoare de TVA, impozit micro 3%, cu sediul in Romania, cu doi asociati, unul roman si un altul italian, desfasoara activitate de prestari servicii in Italia (montaj centrale, calorifere, aer conditionat, chiuvete, instalatii sanitare etc.) la domiciliul clientului (persoana fizica sau juridica). Echipamentele si consumabilele pentru montarea lor sunt achizitionate din ...
17Aug2017

Plata defalcata a TVA. Conturi deschise la alte banci decat trezoreria statului

de Dana Hristu valabil la 17 Aug 2017
Intrebare: Societatea este platitoare de TVA insa nu cu TVA la incasare. Conform Ordonantei privind plata defalcata a TVA care este termenul de deschidere a celor doua conturi pentru plata si incasarea a TVA? Se pot deschide conturi si la banci in afara de trezorerii?
21Iul2017

Schimbare modalitate de utilizare autovechicul. Ajustare TVA

de Elena Garofil valabil la 21 Iul 2017
Intrebare: O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania a achizitionat in mai 2014 un autoturism. In momentul achizitiei s-a stabilit ca va fi utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice. TVA aferent achizitiei a fost dedus integral. Pana in luna mai 2017 acest autoturism a fost utilizat doar in interesul firmei iar in perioada mai 2014-mai 2017 au fost deduse integral cheltuielile ...
18Mai2017

Prestari de servicii electronice catre persoane fizice din state UE si non UE. Regim TVA

de Dana Hristu valabil la 18 Mai 2017
Intrebare: Societatea X este persoana juridica romana neinregistrata in scopuri de TVA si presteaza servicii furnizate pe cale electronica catre persoane fizice din UE si NON UE. Care sunt obligatiile acestei societati din punctul de vedere al TVA?

Altele

23Nov2017

Componenta comisie receptie bunuri si servicii

de Marilena Radulescu valabil la 23 Nov 2017
Intrebare: Cine ar putea intra in componenta - ce tip de persoane - unei comisii de receptie, in cadrul unei institutii publice, pentru diverse tipuri de bunuri si servicii, cele mai problematice fiind:- mijloace fixe;- lucrari de reparatii curente pentru diverse instalatii/structuri metalice;- lucrari de reparatii capitale de pe lista de investitii.Ce se poate face in cazul in care institutia ...
24Oct2017

Reglementari privind functionarea unei asociatii

de Irina Dumitrescu valabil la 24 Oct 2017
Intrebare: Bunurile de pe o asociatie sunt transferabile? Se pot dona? Cum poate folosi presedintele asociatiei banii daca nu are statut de salariat? Exista posibilitatea acordarii de indemnizatie?
23Oct2017

Salariata incadrata cu invaliditate. Deducerea personala. Calitatea de coasigurat

de Dana Hristu valabil la 23 Oct 2017
Intrebare: Societatea are un angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, cu timp de munca partial de 4 ore, in acelasi timp fiind pensionar gradul 3 de invaliditate. Acesta poate beneficia de o deducere suplimentara la salarii de 300 lei, cu o persoana la intretinere (fiul ei)?
07Oct2017

Institutie publica. Incheiere conventie civila

de Rodica Mantescu valabil la 07 Oct 2017
Intrebare: Este legal ca o institutie publica sa incheie un contract civil de prestari servicii cu o persoana fizica neinregistrata din punct de vedere fiscal pentru o munca ocazionala de cateva ore?
x