X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 21 Septembrie 2017
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Institutii publice

Contabilitate

12Sep2017

Monografie contabila inregistrare ajutor de deces. Institutii publice

de PortalContabilitate.ro valabil la 12 Sep 2017
Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile privind plata ajutorului de deces care se retine de angajator din contributiile de asigurari sociale datorate pentru luna respectiva?
07Sep2017

Cesiune creante. Tratament contabil

de Ionut Jinga valabil la 07 Sep 2017
Intrebare: Referitor la intrebarea: Intre MMS (cesionar) si SMART (cedent) s-a incheiat contractul de cesiune de creanta care prevede: - transmiterea partiala de catre cedent catre cesionar a dreptului de creanta detinut de cedentul SMART asupra debitorului cedat roman respectiv a creantei in valoare nominala de 330000 lei. - pretul cesiunii este de 130000 lei. Termenul de plata a pretului cesiunii de ...
07Sep2017

Tratamentul contributiei CASS pentru detinuti

de PortalContabilitate.ro valabil la 07 Sep 2017
Intrebare: Institutia vireza lunar la bugetul asigurarilor sociale de sanatate contributia CASS pentru detinuti. Se intocmeste lunar declaratia 112 pentru sumele platite. In situatia in care se constata ca trebuia efectuata plata unei sume mai mici in anul 2016 se efectueaza declaratie rectificativa cu suma respectiva. In situatia efectuarii declaratiei rectificative a anului 2016 se diminueaza plata si ...
02Sep2017

Bacsisul distribuit ospatarilor. Incadrare contabila si fiscala, monografie contabila

de Marilena Radulescu valabil la 02 Sep 2017
Intrebare: In contractul incheiat de restaurant cu un client se mentioneaza plata unei sume pentru tips pentru ospatarii care servesc la banchet. Cum se incadreaza tipsul din punct de vedere contabil si fiscal si cum se mentioneaza in factura?

Taxe si impozite

25Iun2017

Colectare deseuri de la persoane fizice. Contributia de 3% la Fondul pentru mediu. Impozitarea veniturilor

de Constanta Popa valabil la 25 Iun 2017
Intrebare: O societate platitoare de TVA colectoare de deseuri cumparara deseuri de la persoane fizice (deseu feros,cupru, aluminiu,otel, cioburi sticla, carton, pet, doze plastic, navete, folie, carton). Pentru care din aceste deseuri este obligata sa retina taxa de mediu 3%? Exista si obligatia de a retine 16% impozit in conditia in care unele persoane fizice revin cu regularitate de a vinde deseuri catre ...
22Iun2017

Creante neincasate. Tratament fiscal

de Elena Olteanu valabil la 22 Iun 2017
Intrebare: Avem clienti care nu isi achita facturile la scadenta si nici nu doresc plata acestora prin intermediul procedurii de cesionare a facturilor catre o institutie bancara (factoring). Care este procedura si in ce conditii se pot cesiona creantele neincasate catre ANAF?
30Mai2017

Declarare ecotaxa la fondul de mediu

de Dana Hristu valabil la 30 Mai 2017
Intrebare: O societate comerciala achizitionez pungi care nu sunt biodegradabile de la furnizor fara ca acesta sa mentioneze pe factura ecotaxa. Sunt obligata sa declar si sa platesc la Fondul de Mediu ecotaxa incasata de la clienti persoane fizice in conditiile in care le achizitionez de la furnizor de pe teritoriul tarii? Am afisat si instiintat clientii pe bon fiscal ca platesc aceasta taxa.
27Mai2017

Durata CIM pentru a beneficia de facilitatile prevazute din Legea 76/2002

de Gabriela Dita valabil la 27 Mai 2017
Intrebare: Ce tip de contract de munca pot incheia angajatorii care incadreaza in munca someri cu varsta de peste 45 ani, someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau angajeaza tineri cu varsta intre 16 Si 24 ani ce nu urmeaza o forma de invatam int (NEET) si care beneficiaza de o suma de 900 lei pentru o perioada de 12 luni cu obligatia mentinerii contractului de munca ...

Salarizare

31Iul2017

Salariati cu contract de munca cu timp partial. OG 4/2017

de Dana Hristu valabil la 31 Iul 2017
Intrebare: Conform OG 4/2017, salariatii cu contract de munca cu timp partial trebuie remunerati cu sume aferente unui salariu minim brut. Sunt scutiti de aceasta prevedere cei care sunt pensionati pentru caz de boala cu drept de lucru maxim 4 ore/zi?
26Iul2017

Indemnizatie concediu de odihna. Baza de calcul

de Gabriela Dita valabil la 26 Iul 2017
Intrebare: Este o persoana care a iesit la pensie incepand cu data de 01.04.2017 si nu si-a efectuat concediul pe anul 2016 si institutia doreste plata concediului aferent anului 2016. Care este modalitatea de calcul a concediului pe anul 2016? Zilele ramase neefectuate de concediu sunt 39 pentru anul 2016 si 2 zile pe anul 2017.
08Iun2017

Conditii de plata pentru concediu de odihna neefectuat

de Gabriela Dita valabil la 08 Iun 2017
Intrebare: Suntem o scoala gimnaziala. O profesoara este in concediu medical de lauzie si urmeaza sa se suspende contractul individual de munca pentru a intra in concediu pentru cresterea copilului de pana la doi ani. A depus la secretariatul unitatii o cerere prin care solicita plata concediului de odihna neefectuat pe anul scolar 2016-2017. Este legal sa fie platit acest concediu de odihna neefectuat?
29Apr2017

Cumulul de functii. Doua contracte de munca la acelasi angajator

de Dana Hristu valabil la 29 Apr 2017
Intrebare: In cazul unui salariat caruia i s-au incheiat doua contracte de munca la acelasi angajator - cumul de functii (unul pentru 8 ore cu functia de baza si altul pentru 4 ore fara functie de baza) veniturile care se au in vedere la stabilirea bazei de calcul pentru taxele si contributiile sociale sunt cele aferente fiecarui CIM in parte sau se cumuleaza pentru cele doua contracte de munca atat in ...

TVA

12Sep2017

Scadenta facturare. Plata defalcata TVA

de S.M. Armaselu valabil la 12 Sep 2017
Intrebare: Ce se intampla daca clientul nu respecta scadenta de plata a facturii emise de furnizor? Cand se datoreaza TVA split si cine este obligat sa plateasca acest TVA?
24Aug2017

Split TVA. Optiuni si facilitati pentru cei care opteaza pentru plata defalcata

de Ionut Jinga valabil la 24 Aug 2017
Intrebare: De cand va fi obligatoriu sistemul Split TVA? Sistemul va fi folosit pentru facturile emise si primite de la data intrarii in vigoare sau si pentru facturile emise si primite anterior? Va fi obligatoriu sau optional? Daca va fi optional, ce facilitati sunt pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA?
17Aug2017

Plata defalcata a TVA. Conturi deschise la alte banci decat trezoreria statului

de Dana Hristu valabil la 17 Aug 2017
Intrebare: Societatea este platitoare de TVA insa nu cu TVA la incasare. Conform Ordonantei privind plata defalcata a TVA care este termenul de deschidere a celor doua conturi pentru plata si incasarea a TVA? Se pot deschide conturi si la banci in afara de trezorerii?
21Iul2017

Schimbare modalitate de utilizare autovechicul. Ajustare TVA

de Elena Garofil valabil la 21 Iul 2017
Intrebare: O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania a achizitionat in mai 2014 un autoturism. In momentul achizitiei s-a stabilit ca va fi utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice. TVA aferent achizitiei a fost dedus integral. Pana in luna mai 2017 acest autoturism a fost utilizat doar in interesul firmei iar in perioada mai 2014-mai 2017 au fost deduse integral cheltuielile ...

Altele

12Sep2017

Achizitionare valuta pentru plata furnizori externi. Plafon plati in numerar

de Constanta Popa valabil la 12 Sep 2017
Intrebare: Suntem o societate care comercializeaza cu amanuntul produse alimentare si nealimentare in proportie de 90% achizitionate din UE. Putem cumpara valuta (euro) de la casele de schimb valutar? Daca da, exista un plafon? O parte din valuta schimbata este depusa apoi la banca iar o parte este folosita pentru a plati cash marfa achiztionata din UE.
31Aug2017

Gradinita. Venituri din taxa. Tratament fiscal

de Elena Garofil valabil la 31 Aug 2017
Intrebare: O gradinita este acreditata ARACIP si de Ministerul Educatiei si face parte din structura unei asociatii. Activitatile Gradinitei sunt: - activitati de after school (taxe after school) - activitati curente zilnice (taxa scolarizare gradinita) - masa zilnica copii (taxe mancare - Gradinita are cantina) Ce regim fiscal are activitatea desfasurate de gradininta? La ce venituri se incadreaza? ...
14Aug2017

Asociatie sportiva. Achizitii SEAP

de PortalContabilitate.ro valabil la 14 Aug 2017
Intrebare: O asociatie sportiva (cu diverse ramuri sportive) este fara scop patrimonial si cu personalitate juridica proprie avand ca membrii fondatori Consiliul Local si o alta societate comerciala este finantata in principal de la bugetul local in baza unui contract de finantare pe o perioada de un an corespunzator anului competitional. Cheltuielile/achizitiile asociatiei trebuie realizate prin SEAP? Daca ...
07Aug2017

Transferul salariatilor de la o societate la alta

de Gabriela Dita valabil la 07 Aug 2017
Intrebare: Incepand cu data de 07.08.2017 trebuie sa transfer un anumit numar de angajati de pe firma A pe firma B prin desfacerea CIM de la firma A si incheierea unui nou contract de munca la firma B. Care este procedura corecta?
x