X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 26 Iulie 2017
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Institutii publice

Contabilitate

07Iul2017

Inregistrare cheltuieli de protocol. Salariati in delegatie

de S.M. Armaselu valabil la 07 Iul 2017
Intrebare: Avem o factura de la un salariat pentru masa servita intr-un stat NON-UE. Salariatul a fost intr-o delegatie intr-un stat NON-UE si in decontul adus este o factura de masa servita cu parteneri de afaceri. Cum se inregistreaza aceasta factura? Se declara in D394?
28Iun2017

Contabilitatea PFA. Programul SAGA

de Dana Hristu valabil la 28 Iun 2017
Intrebare: Pentru contabilitate in sistem real pentru PFA cum se inregistreaza in Registrul de incasari si plati fiecare factura/bon? Este suficient un calcul sau trebuie un program de contabilitate?
28Iun2017

Cont bancar PFA

de Dana Hristu valabil la 28 Iun 2017
Intrebare: O PFA trebuie sa aiba cont separat in banca sau este suficient contul personal?
23Iun2017

Retur productie finita. Monografie contabila

de Anca Ivanov valabil la 23 Iun 2017
Intrebare: Societatea livreaza otel catre un client intern. Clientul proceseaza otelul si la verificare constata ca produsele rezultate nu corespund calitativ din cauza otelului primit de la noi. Cu AE se restituie produsele si solicita doar stornarea facturii. Avand in vedere situatia prezentata care sunt inregistrarile contabile din momentul restituirii produselor? Se va diminua productia cu cantitatea ...

Taxe si impozite

25Iun2017

Colectare deseuri de la persoane fizice. Contributia de 3% la Fondul pentru mediu. Impozitarea veniturilor

de Constanta Popa valabil la 25 Iun 2017
Intrebare: O societate platitoare de TVA colectoare de deseuri cumparara deseuri de la persoane fizice (deseu feros,cupru, aluminiu,otel, cioburi sticla, carton, pet, doze plastic, navete, folie, carton). Pentru care din aceste deseuri este obligata sa retina taxa de mediu 3%? Exista si obligatia de a retine 16% impozit in conditia in care unele persoane fizice revin cu regularitate de a vinde deseuri catre ...
22Iun2017

Creante neincasate. Tratament fiscal

de Elena Olteanu valabil la 22 Iun 2017
Intrebare: Avem clienti care nu isi achita facturile la scadenta si nici nu doresc plata acestora prin intermediul procedurii de cesionare a facturilor catre o institutie bancara (factoring). Care este procedura si in ce conditii se pot cesiona creantele neincasate catre ANAF?
30Mai2017

Declarare ecotaxa la fondul de mediu

de Dana Hristu valabil la 30 Mai 2017
Intrebare: O societate comerciala achizitionez pungi care nu sunt biodegradabile de la furnizor fara ca acesta sa mentioneze pe factura ecotaxa. Sunt obligata sa declar si sa platesc la Fondul de Mediu ecotaxa incasata de la clienti persoane fizice in conditiile in care le achizitionez de la furnizor de pe teritoriul tarii? Am afisat si instiintat clientii pe bon fiscal ca platesc aceasta taxa.
27Mai2017

Durata CIM pentru a beneficia de facilitatile prevazute din Legea 76/2002

de Gabriela Dita valabil la 27 Mai 2017
Intrebare: Ce tip de contract de munca pot incheia angajatorii care incadreaza in munca someri cu varsta de peste 45 ani, someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau angajeaza tineri cu varsta intre 16 Si 24 ani ce nu urmeaza o forma de invatam int (NEET) si care beneficiaza de o suma de 900 lei pentru o perioada de 12 luni cu obligatia mentinerii contractului de munca ...

Salarizare

26Iul2017

Indemnizatie concediu de odihna. Baza de calcul

de Gabriela Dita valabil la 26 Iul 2017
Intrebare: Este o persoana care a iesit la pensie incepand cu data de 01.04.2017 si nu si-a efectuat concediul pe anul 2016 si institutia doreste plata concediului aferent anului 2016. Care este modalitatea de calcul a concediului pe anul 2016? Zilele ramase neefectuate de concediu sunt 39 pentru anul 2016 si 2 zile pe anul 2017.
08Iun2017

Conditii de plata pentru concediu de odihna neefectuat

de Gabriela Dita valabil la 08 Iun 2017
Intrebare: Suntem o scoala gimnaziala. O profesoara este in concediu medical de lauzie si urmeaza sa se suspende contractul individual de munca pentru a intra in concediu pentru cresterea copilului de pana la doi ani. A depus la secretariatul unitatii o cerere prin care solicita plata concediului de odihna neefectuat pe anul scolar 2016-2017. Este legal sa fie platit acest concediu de odihna neefectuat?
29Apr2017

Cumulul de functii. Doua contracte de munca la acelasi angajator

de Dana Hristu valabil la 29 Apr 2017
Intrebare: In cazul unui salariat caruia i s-au incheiat doua contracte de munca la acelasi angajator - cumul de functii (unul pentru 8 ore cu functia de baza si altul pentru 4 ore fara functie de baza) veniturile care se au in vedere la stabilirea bazei de calcul pentru taxele si contributiile sociale sunt cele aferente fiecarui CIM in parte sau se cumuleaza pentru cele doua contracte de munca atat in ...
04Apr2017

Monografie contabila pentru concediu medical

de Dana Hristu valabil la 04 Apr 2017
Intrebare: Cum se inregistreaza un concediu medical pe care nu il decontezi pana la primirea contravalorii acestuia de la Casa de Asigurari de Sanatate?

TVA

21Iul2017

Schimbare modalitate de utilizare autovechicul. Ajustare TVA

de Elena Garofil valabil la 21 Iul 2017
Intrebare: O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania a achizitionat in mai 2014 un autoturism. In momentul achizitiei s-a stabilit ca va fi utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice. TVA aferent achizitiei a fost dedus integral. Pana in luna mai 2017 acest autoturism a fost utilizat doar in interesul firmei iar in perioada mai 2014-mai 2017 au fost deduse integral cheltuielile ...
18Mai2017

Prestari de servicii electronice catre persoane fizice din state UE si non UE. Regim TVA

de Dana Hristu valabil la 18 Mai 2017
Intrebare: Societatea X este persoana juridica romana neinregistrata in scopuri de TVA si presteaza servicii furnizate pe cale electronica catre persoane fizice din UE si NON UE. Care sunt obligatiile acestei societati din punctul de vedere al TVA?
31Mar2017

Corectare eroare in Decont TVA

de S.M. Armaselu valabil la 31 Mar 2017
Intrebare: In situatia in care am trecut eronat in decontul de TVA livrarea intracomunitara la randul 14 in loc de randul 1 ce solutie am sa corectez greseala?
04Mar2017

Plata in contului clientului. Obligatii contabile si fiscale

de Amelia Dumitras valabil la 04 Mar 2017
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA plateste servicii intracomunitare din contul bancar. Factura pentru aceste servicii intracomunitare este emisa catre o alta societate platitoare de TVA. Este obligata societatea neplatitoare de TVA sa plateasca TVA la bugetul statului sa depuna D390 si D301 avand in vedere ca factura a fost emisa catre cealalta firma platitoare de TVA?

Altele

29Iun2017

Infiintare SRL de catre o persoana fizica nerezidenta

de Elena Olteanu valabil la 29 Iun 2017
Intrebare: O persoana fizica straina, sotia unui diplomat, intentioneaza sa deschida un SRL. Poate sa fie asociat unic in cadrul SRL-ului? Daca da, are voie sa desfasoare activitati fotografice? Exista interdictie in realizarea unei activitati economice in cadrul SRL pe care-l infiinteaza?
01Iul2017

Termen de prescriptie drepturi salariale si determinare dobanda legala

de Justinian Cucu valabil la 01 Iul 2017
Intrebare: Institutia publica are de platit la salariati prin hotarare judecatoreasca dobanzi si penalitati pentru drepturi salariale neacordate in termen legal din anul 2009 pana in anul 2015. Care este perioada de prescriptie? Ce temei legal se aplica? In cazul aplicarii Ordinului13/2011 diminuarea cu 20% a dobanzii si penalitati este compusa din dobanda renumeratorie plus dobanda penalizatoare minus 20% ...
26Iun2017

Cesionare creante neincasate catre ANAF

de Elena Garofil valabil la 26 Iun 2017
Intrebare: Avem clienti care nu isi achita facturile la scadenta si nici nu doresc plata acestora prin intermediul procedurii de cesionare a facturilor catre o institutie bancara (factoring). Care este procedura si in ce conditii se pot cesiona creantele neincasate catre ANAF? Nu dorim trecerea pe cheltuieli a facturilor neincasate la termen. Care este procedura privind cedarea acestor creante catre ANAF?
27Iun2017

Societatea importatoare nerezidenta. Contributia la Fondul pentru mediu pentru ambalaje

de Constanta Popa valabil la 27 Iun 2017
Intrebare: O societatea rezidenta in Austria face importuri pe teritoriul Romaniei, achita TVA in vama si livreaza produsele importate clientilor din Romania prin reprezentant fiscal. Conform OUG 196/2005, daca societatea austriaca este cea care aduce produsele amabalate pe teritoriul Romaniei este obligata la calculul si plata taxei de mediu privind ambalajele precum si declararea acesteia la Fondul de ...
x