X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 20 Aprilie 2018
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Tratamentul fiscal si monografia contabila pentru vanzare bilete de avion

Amelia Dumitras Raspuns oferit de
Amelia Dumitras
Consultant fiscal
valabil la 11 Mai 2013
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila privind intermedierea biletelor de avion, in comunitate/in afara ei, cu privire la colectarea TVA aferent comisionului practicat de catre societate. Societatea, persoana impozabila, achizitioneaza de la X bilete de avion (SDD) in numele unor persoane fizice/juridice la care isi aplica un comision, comisionul este sau nu purtator de TVA, si in ce baza legislativa? Va rog specificati modalitate de colectare si in comunitate, cat si in afara ei, pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.

Raspuns: In relatia dintre societatea dvs. si o persoana fizica, considerata neimpozabila din punctul de vedere al TVA, locul prestarii serviciului de intermediere in vanzarea unui bilet de avion, efectuat de catre un intermediar care actioneaza in numele si in contul unei persoane neimpozabile, este locul in care este efectuata operatiunea principala. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 133 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal " Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:
a) locul in care este efectuata operatiunea principala in conformitate cu prevederile prezentului titlu, in cazul serviciilor prestate de un intermediar care actioneaza in numele si in contul altei persoane si beneficiarul este o persoana neimpozabila;".

In cazul serviciilor de transport de calatori, locul prestarii se considera a fi locul unde se efectueaza transportul, aspect reglementat in mod expres prin art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal: " Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi : ..
b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori ; "

De exemplu, daca serviciul de transport persoane se efectueaza pe ruta Cluj-Copenhga, serviciul de intermediere (comisionul) nu este impozabil in Romania, fiind impozabil in Copenhaga, indiferent de faptul ca beneficiarul este o persoana juridica romana sau straina sau o persoana fizica romana sau straina, stabilita pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul comunitar sau pe teritoriul unui stat tert.

Daca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in comunitate, se aplica aceiasi exceptie de la regula generala reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, fara a considera ca are loc o prestare intracomunitara de servicii astfel incat sa se aplice prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

In cazul serviciilor de intermediere pentru astfel de operatiuni, neimpozabile in Romania nu sunt aplicabile prevederile OMFP 2222/2006, fiind suficienta respectarea prevederilor art. 133 alin. (4) lit. b). Aceste prevederi sunt aplicabile unie companii aeriane care vinde biletele de avion. Aceasta operatiune este considerata de catre compania aeriana operatiunea scutita cu drept de deducere a TVA in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. g) "transportul international de persoane". Justificarea aplicarii regimului de scutire cu drept de deducere se efectueaza doar de catre compania aeriana in baza documentelor reglementate prin art. 7 alin. (2) de la lit. a) la lit. e) din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care comisionul este facturat cumparatorului biletului de avion, se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:

- achizitia biletului de avion:
461 = 401 1.200
"Debitori diversi" "Furnizori"

- plata contravalorii biletului de avion achizitionat:
401 = 5121
"Furnizori" "Conturi curente la banci"

- vanzarea biletului de avion si facturarea comisionului:
4111 = % 1.380
"Clienti" 461 1.200
"Debitori diversi"
704 180
"Venituri din servicii
prestate"

- incasarea facturii emise:
5121 = 4111
"Conturi curente la banci" "Clienti"

In situatia in care societatea pe care o reprezentati este o agentie de turism, este obligata sa aplice regimul special specific agentiilor de turism reglementat prin art. 152^1 " Regimul special pentru agentiile de turism. ". Prin aplicarea acestui regim, agentia de turism nu colecteaza TVA la intreaga suma datorata de turist ci doar la profitul sau brut obtinut din vanzarea biletului de avion. Se considera serviciu unic prestat in beneficiul unei persoane fizice chiar si vanzarea unui singur bilet de avion vandut turistului. Baza de impozitare a serviciului unic este marja de profit care revine agentiei de turism. Aceasta marja este reprezentata de diferenta dintre:
- suma totala platita de calator exclusiv taxa aferenta, de exemplu 120 euro;
- costurile agentiei de turism formate din contravaloarea biletului de avion achizitionat in beneficiul direct al turistului, de exemplu 100 euro.

In aceasta situatie, pe fiecare factura emisa pe numele turistului nu se inscrie in mod distinct nici marja profitului realizat, dar nici suma TVA aferenta acestei marje. Aceasta este o obligatie reglementata la alineatul 9 din cadrul articolului 152^1 "Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, in acest caz inscriindu-se distinct in documente mentiunea "TVA inclusa".

In situatia in care societatea pe care o reprezentati este o agentie de turism, dar biletul este vandut unei persoane neimpozabile, se poate aplica regimul normal, in sensul ca sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal. Prin aplicarea acestei exceptii de la regula generala, locul prestarii serviciului nu este in Romania, ci locul unde se efectueaza transportul de calatori.

In situatia in care comisionul se incaseaza de la Compania aeriana, consider ca firma pe care o reprezentati presteaza un serviciu de vanzare a biletelor in beneficiul Companiei aeriene, fara ca operatiunea sa fie considerata de natura unui serviciu de intermediere in vanzarea biletelor astfel incat sa fie aplicabila exceptia de la art. 133 alin. (4) lit. b). Din acest motiv, in situatia in care compania aeriana este o persoana impozabila din Romania, consider ca operatiunea este taxabila prin colectareaTVA. In acest caz, factura se emite cu TVA colectata, calculata prin aplicarea cotei standard asupra unei baze de impozitare reprezentate de comisionul cuvenit. Factura astfel emisa se inregistreaza in evidenta contabila prin formula:

411 = %
"Clienti" 704
"Venituri din servicii
prestate"
4427
"TVA colectata"

In situatia in care compania aeriana presteaza un astfel de serviciu in beneficiul unei companii aeriene stabilite in afara teritoriului Romaniei, serviciul este neimpozabil in Romania fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Valoarea facturii emise se inregistreaza in evidenta contabila prin formula 411 = 704 si se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 cu report la randul 3.1 cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Articole similare

11Apr2018

Inregistrare facturi de penalitati

de Gabi Popescu valabil la 11 Apr 2018
30Mar2018

Penalizari facturate unui client din Franta. Tratament TVA

de Dana Hristu valabil la 30 Mar 2018
26Mar2018

Prestari de servicii intracomunitare. Declaratia 390

de Dana Hristu valabil la 26 Mar 2018
25Mar2018

Inregistrare factura primita cu intarziere

de Dana Hristu valabil la 25 Mar 2018
x