PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Tratamentul fiscal si monografia contabila pentru vanzare bilete de avion

Amelia Dumitras, valabil la 11-Mai-2013

Tags: factura declaratia 390, inregistrari contabile, TVA

Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila privind intermedierea biletelor de avion, in comunitate/in afara ei, cu privire la colectarea TVA aferent comisionului practicat de catre societate. Societatea, persoana impozabila, achizitioneaza de la X bilete de avion (SDD) in numele unor persoane fizice/juridice la care isi aplica un comision, comisionul este sau nu purtator de TVA, si in ce baza legislativa? Va rog specificati modalitate de colectare si in comunitate, cat si in afara ei, pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.
Amelia Dumitras Amelia Dumitras Consultant fiscal
Raspuns: In relatia dintre societatea dvs. si o persoana fizica, considerata neimpozabila din punctul de vedere al TVA, locul prestarii serviciului de intermediere in vanzarea unui bilet de avion, efectuat de catre un intermediar care  actioneaza in numele si in contul unei  persoane neimpozabile, este locul in care este efectuata operatiunea principala. In acest sens, aduc drept argument  prevederile art. 133 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal  " Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:
a)    locul in care este efectuata operatiunea principala in conformitate cu prevederile prezentului titlu, in cazul serviciilor prestate de un intermediar care actioneaza in numele si in contul altei persoane si beneficiarul este o persoana neimpozabila;".

In cazul serviciilor de transport de calatori, locul prestarii se considera a fi locul unde se efectueaza transportul, aspect reglementat in mod expres prin art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal: " Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi :  …..
b)    locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori ; "

De exemplu, daca serviciul de transport persoane se efectueaza pe ruta Cluj-Copenhga, serviciul de intermediere (comisionul) nu este impozabil in Romania, fiind impozabil in Copenhaga, indiferent de faptul ca beneficiarul este o persoana juridica romana sau straina sau o persoana fizica romana sau straina, stabilita pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul comunitar sau pe teritoriul unui stat tert.

Daca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in comunitate, se aplica aceiasi exceptie de la regula generala reglementata prin art. 133 alin. (4)  lit. b) din Codul fiscal, fara a considera ca are loc o prestare intracomunitara de servicii astfel incat sa se aplice prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.  
            
In cazul serviciilor de intermediere pentru astfel de operatiuni, neimpozabile in Romania  nu sunt aplicabile prevederile OMFP 2222/2006, fiind suficienta respectarea  prevederilor art. 133 alin. (4) lit. b). Aceste prevederi sunt aplicabile unie companii aeriane care vinde biletele de avion. Aceasta operatiune este considerata de catre compania aeriana  operatiunea scutita cu drept de deducere a TVA in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. g)  "transportul international de persoane". Justificarea aplicarii regimului de scutire cu drept de deducere se efectueaza doar de catre compania aeriana in baza  documentelor reglementate prin  art. 7 alin. (2) de la lit. a) la lit. e) din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) – i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.  

In situatia in care comisionul este facturat  cumparatorului  biletului de avion, se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:

-    achizitia biletului de avion:
461                                       = 401                                     1.200
     "Debitori diversi"                   "Furnizori"

-    plata contravalorii biletului de avion achizitionat:
401                                        = 5121
     "Furnizori"                              "Conturi curente la banci"

-    vanzarea biletului de avion si  facturarea comisionului:
4111                                     =    %                                     1.380
     "Clienti"                                    461                                   1.200
                                                        "Debitori diversi"
                                                        704                                      180
                                                              "Venituri din servicii
                                                               prestate"

-    incasarea facturii emise:
5121                                      = 4111
     "Conturi curente la banci"        "Clienti"

In situatia in care societatea pe care o reprezentati este o agentie de turism, este obligata sa aplice regimul special  specific agentiilor de turism reglementat prin art. 152^1 " Regimul special pentru agentiile de turism. ". Prin aplicarea acestui regim, agentia de turism nu colecteaza TVA la intreaga suma datorata de turist ci doar la profitul sau brut obtinut din vanzarea biletului de avion. Se considera serviciu unic prestat in beneficiul unei persoane fizice chiar si vanzarea unui singur bilet de avion vandut turistului. Baza de impozitare a serviciului unic este  marja de profit care revine agentiei de turism. Aceasta marja este reprezentata de diferenta  dintre:
-    suma totala  platita de calator exclusiv taxa aferenta, de exemplu  120 euro;  
-    costurile agentiei de turism formate din   contravaloarea  biletului de avion achizitionat  in beneficiul direct al turistului, de exemplu 100 euro.  

In aceasta situatie, pe fiecare factura emisa pe numele turistului nu  se inscrie in mod distinct nici marja profitului realizat, dar nici suma TVA aferenta acestei marje. Aceasta este o obligatie reglementata la alineatul 9 din cadrul articolului 152^1 "Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, in acest caz inscriindu-se distinct in documente mentiunea "TVA inclusa".
 
In situatia in care societatea pe care o reprezentati este o agentie de turism, dar biletul este vandut unei persoane neimpozabile, se poate aplica regimul normal, in sensul ca sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal. Prin aplicarea acestei exceptii de la regula generala, locul prestarii serviciului nu este in Romania, ci locul unde se efectueaza transportul de calatori.

In situatia in care comisionul se incaseaza de la Compania aeriana, consider ca firma pe care o reprezentati presteaza un serviciu de vanzare a biletelor in beneficiul Companiei aeriene, fara ca operatiunea sa fie considerata de natura unui serviciu de intermediere in vanzarea biletelor astfel incat sa fie aplicabila exceptia de la art. 133 alin. (4) lit. b). Din acest motiv, in situatia in care compania aeriana este o persoana impozabila din Romania, consider ca operatiunea este taxabila prin colectareaTVA. In acest caz, factura se emite cu TVA colectata, calculata prin aplicarea cotei standard asupra unei baze de impozitare reprezentate de comisionul cuvenit. Factura astfel emisa  se inregistreaza in evidenta contabila prin formula:

411    =        %
 "Clienti"                            704
                                                            "Venituri din servicii
                                                               prestate"
                                        4427
                                                   "TVA colectata"

In situatia in care compania aeriana presteaza un astfel de serviciu in beneficiul unei companii aeriene  stabilite in afara teritoriului  Romaniei, serviciul este neimpozabil in Romania fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Valoarea facturii emise se inregistreaza in evidenta contabila prin formula 411 = 704 si se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 cu report la randul 3.1 cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.


Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aiciNewsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Impozitul specific explicat prin 11 intrebari si raspunsuri"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Achizitia de servicii din Letonia. Regim TVA 
     de Dana Hristu, 25-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA » Declaratia 390

     » Plata avans pentru o achizitie intracomunitara de bunuri. Factura proforma 
     de Dana Hristu, 23-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA » Declaratia 390

     » Prestari intracomunitare de servicii. Implicatii fiscale 
     de Anca Ivanov, 20-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA » Declaratia 390

     » Achizitii intracomunitare de la furnizor din afara UE. Monografie contabila 
     de Anca Ivanov, 18-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA » Declaratia 390

     » Servicii de marketing prestate catre persoana impozabila din UE. Tratament TVA 
     de Olguta Crevelescu, 17-Mai-2017
     » Intrebari si raspunsuri » TVA » Declaratia 390