X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Portal actualizat la 25 Februarie 2018
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Vanzari de produse catre persoane fizice si juridice. Incasarea in numerar. Eliberarea bonului fiscal

Constanta Popa Raspuns oferit de
Constanta Popa
Economist
Intrebare: O societate comerciala are drept obiect de activitate repararea calculatoarelor, vanzarea lor, vanzarea produselor software si mentenanta lor. In proportie de 90%, vanzarea sa face catre persoane juridice carora le emite factura si chitanta. Pentru persoanele fizice, carora le vinde foarte rar aceste produse, emite bon fiscal cu ajutorul casei de marcat sau factura impreuna cu bon fiscal. Este corect? Daca exista casa de marcat, indiferent ca vanzarea se face catre persoane fizice sau catre persoane juridice (90%), trebuie emis bon fiscal catre toti clientii si nu se mai poate folosi chitantierul (in cazul persoanelor juridice)?

Raspuns:
Potrivit art. 1 alin. (1) si (2) ale OUG 28/1999, obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate electronice fiscale si, pe cale de consecinta, de a emite bonuri fiscale cu aceste aparate si de a le inmana clientilor intervine in cazul in care se incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie. Dupa cum se observa, exista mai multe elemente ce trebuie luate in considerare atunci cand se pune problema obligativitatii eliberarii bonurilor fiscale: emitentul sa fie operator economic (societatea comerciala, persoana fizica autorizata etc.), sa fie vorba de livrari de bunuri efectuate cu amanuntul ori prestari de servicii efectuate direct catre populatie, iar incasarea sa se faca, integral sau partial, in numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar.
 
In plus, la cererea clientilor, este obligatorie si emiterea facturii conform art. 1 alin. (2) din respectiva ordonanta, respectiv art. 319 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal.
 
Prin urmare, este corecta eliberarea bonului fiscal sau a bonului fiscal plus factura, dupa caz, pentru vanzarile de produse catre persoane fizice.
 
Referitor la vanzarile catre persoane juridice, art. 1 alin. (9) din OUG 28/1999 prevede ca este interzis operatorilor economici care, potrivit legii, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si de a emite bonuri fiscale cu acestea, sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale. In baza acestei prevederi, daca societatea nici nu are structuri de vanzare separate pentru vanzarile catre persoane fizice (cu amanuntul) fata de cele catre persoane juridice (cu ridicata), in sensul OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inca in vigoare, organele de control fiscal obisnuiesc sa interpreteze legislatia intr-un mod restrictiv si in defavoarea contribuabililor (in cazul prezentat, interpretarea ar fi ca societatea ar trebui sa emita bon fiscal si nu chitanta si in cazul persoanelor juridice, pe considerentul ca este oricum obligata la utilizarea casei de marcat in cazul persoanelor fizice).
 
Din acest motiv, in astfel de situatii este recomandabil ca societatea sa emita bonuri fiscale si pentru vanzarile catre persoanele juridice (in loc de chitanta) si sa emita si factura, la solicitarea acestora conform art. 319 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal.
 
Ponderea vanzarilor catre persoane juridice (90%) nu prezinta relevanta, data fiind si ponderea vanzarilor catre persoane fizice (10%), care face ca astfel de vanzari sa nu poata fi considerate ca avand caracter ocazional.
 
Daca vanzarile de produse catre persoane juridice se realizeaza intr-o structura separata de cea pentru vanzarile catre persoane fizice, apreciem ca eliberarea de bonuri fiscale pentru persoanele juridice nu se justifica din punct de vedere al obligativitatii, fiind posibila in acest caz incasarea facturilor in numerar pe baza de chitanta. 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Totul despre anularea si redobandirea codului de inregistrare in scopuri de TVA"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Articole similare

24Feb2018

Plati in numerar catre furnizor intracomunitar

de Marilena Radulescu valabil la 24 Feb 2018
04Feb2018

Modificarea vectorului fiscal in anul 2018. Declaratia 700

de Dana Hristu valabil la 04 Feb 2018
23Oct2017

Prestari servicii de reparatii. Implicatii fiscale

de Dana Hristu valabil la 23 Oct 2017
x