Adaos comercial. OUG 67/2023
valabil la 02 Aug 2023
Intrebare: Societatea noastra produce produse din categoria celor vizate de OUG 67/2023. Distributia se face cu mijloace de transport proprii catre terti si catre magazinele proprii de desfacere. Care ar fi formulele de stabilire a preturilor de vanzare?
Cazul 1: Vanzare la terti: Pret vanzare = Cost de productie + cota de adaos 20%?
Cazul 2: Vanzare prin magazinele proprii: Pret vanzare = cost de productie + cheltuieli operationale magazine desfacere + cota adaos 20%?
Unde se regasesc costurile cu distributia care sunt deloc neglijabile (combustibil, salarii soferi, intretinere parc auto)? Se presupune ca sunt acoperite din cota de adaos de 20%? In cazul distribuitorilor, ele sunt incluse in pretul de vanzare (revanzare) = cost de achizitie + cheltuieli operationale (aici intra si cheltuielile cu transportul produselor) + cota de adaos 5%?
Cazul 1: Vanzare la terti: Pret vanzare = Cost de productie + cota de adaos 20%?
Cazul 2: Vanzare prin magazinele proprii: Pret vanzare = cost de productie + cheltuieli operationale magazine desfacere + cota adaos 20%?
Unde se regasesc costurile cu distributia care sunt deloc neglijabile (combustibil, salarii soferi, intretinere parc auto)? Se presupune ca sunt acoperite din cota de adaos de 20%? In cazul distribuitorilor, ele sunt incluse in pretul de vanzare (revanzare) = cost de achizitie + cheltuieli operationale (aici intra si cheltuielile cu transportul produselor) + cota de adaos 5%?
Raspuns: Conform art. 3 din OUG 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare:
Art. 3. -
(1) Masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor consta in limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevazute in anexa, dupa cum urmeaza:
a) cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;
c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry este de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele, prevazute in art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.
Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.
In acest context, puteti sa aveti in vedere pentru calculatia costurilor prevederile din OMFP 1826/2003, dispozitii care prevad ca costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie (produs, serviciu, lucrare, comanda, faza, activitate, functie, centru etc.) inca din momentul efectuarii lor si ca atare se includ direct in costul obiectelor respective.
Cheltuielile directe cuprind: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera directa (salarii, asigurari si protectia sociala etc.), alte cheltuieli directe.
Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica si atribui direct pe un anumit obiect de calculatie, ci privesc intreaga productie a unei sectii sau a persoanei juridice in ansamblul ei.
Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie/ purtatorilor de cost se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee rationale, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si obiectelor/purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.
In aceasta categorie se includ cheltuieli, cum ar fi:
- materii prime si materiale indirecte;
- cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.
Cheltuielile indirecte cuprind:
- regia fixa de productie, formata din cheltuielile indirecte de productie care raman relativ constante indiferent de volumul productiei, cum ar fi: amortizarea utilajelor si echipamentelor, intretinerea sectiilor si utilajelor, precum si cheltuielile cu conducerea si administrarea sectiilor;
- regia variabila de productie, care consta in cheltuielile indirecte de productie, care variaza in raport cu volumul productiei, cum ar fi: cheltuielile indirecte cu consumul de materiale si forta de munca.
Cheltuielile indirecte de productie se repartizeaza asupra costului comenzilor utilizand o baza de repartizare.
Aceasta baza poate fi: salariile directe si asigurarile aferente, materiile prime si materialele, cheltuielile directe, etc.
Asadar, societatea prin rationament profesional isi stabileste cheltuielile indirecte in baza unei chei de alocare.
Elementele tipice enumerate ca cheltuieli generale de adminstratie includ:
-Chirie
-Utilitati
-Asigurare
-Salariile si beneficiile executivilor
-Amortizarea echipamentelor de birou
-Salarii consilier juridic si personal contabil
Papetarie
Cheltuielile generale de administratie se refera de obicei la cheltuielile care sunt inca suportate de o companie, indiferent daca acea companie produce sau vinde ceva. Acest tip de cheltuiala este prezentat in contul de profit si pierdere, si se regaseste in costul produselor vandute intr-o anumita proportie.
Prin manualul de politici contabile societatea poate stabili reguli, criterii si practici de stabilire a costului de productie pentru produsele respective.
Din punctul de vedere al clasificarii functionale (dupa functiile intreprinderii), costurile indirecte pot fi:
- de productie (fabricatie) sunt acele cheltuieli generate de procesul de productie din momentul demararii si pana la obtinerea produselor;
- de administratie cuprind acele cheltuieli care au fost angajate pentru formularea politicilor conducerii, organizarea si controlul operatiilor efectuate de o entitate si care nu au o legatura directa cu cercetarea-dezvoltarea, productia si desfacerea;
- de desfacere acopera aria cheltuielilor legate de formarea loturilor de vanzare, ambalare, transport, publicitate, expunere, servicii dupa vanzare etc.
In acest sens prezentam cateva exemple:
Cheltuielile cu salariul soferului, salariul managerului general, cheltuielile cu salariul inginerului care supervizeaza productia sunt cheltuieli indirecte de productie.
Prin urmare cheltuielile administrative intra in componenta cheltuielilor indirecte de productie.
Cheltuielile activitatii operationale cuprind cheltuielile aferente desfasurarii activitatii de baza ale companiei si cuprind: cheltuieli privind serviciile de marketing aferente incheierii sau rezilierii contractelor, cheltuieli privind ambalarea, cheltuieli de transport aferente pentru reclama, cheltuieli generale si administrative, cheltuieli sub forma de amenzi, penalitati, despagubiri, cheltuieli din modificarea metodelor de evaluare a activelor curente etc.
Cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5%, fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale.
Cota de 5% se aplica la pretul de achizitie, deci nu la cost de productie, prin urmare apreciez ca nu mai tineti cont si de acest procent in fundamentarea pretului de vanzare.La vanzare aplicati doar acel procent de adaos de maxim 20% la costul de productie.
Daca achizitionati in scopul revanzarii consider ca s-ar aplica procentul de maxim 5%.In acest caz nu ati mai fi aplicat procentul de 20% la cost de productie.
Cheltuielile generale de administratie sunt costuri indirecte de productie deci intra in baza de calcul a adaosului de 20%.
Cazul 1.
Corect. Cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
Cazul 2.
Corect. La costul de productie se mai adauga o serie de cheltuieli indirecte care maresc baza adaosului commercial de 20%.
Costurile indirecte de desfacere acopera aria cheltuielilor legate de formarea loturilor de vanzare, ambalare, transport, publicitate, expunere, servicii dupa vanzare etc.
Acestea se include intr-o cota rezonabila in costul produsului finit in functie de politica firmei si criterii rationale de alocare.
Asadar definiti un criteriu de alocare in manualul de politici contabile si aplicati cu consecventa acel principiu de alocare a costului indirect in costul de productie.
Cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale.
La costul de achizitie se adauga acele cheltuieli (procentual) care sunt in legatura cu achizitia respectiva (transport, depozitare, ambalare etc.) si abia dupa se aplica acea cota de 5%.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Contabilitatea de gestiune
30Mar2024
Comercializare flori individual si ca aranjamente
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 30 Mar 2024
Intrebare: Intr-un magazin de florarie de exemplu achizitionam 30 fire de trandafir cu 5 lei bucata, le facem NIR, le vindem cu 10 lei bucata si se contabilizeaza conform gestiunii global valorica, dar daca 10 fire de trandafir facem buchet si pretul/buchet va fi de 100 lei care cuprinde florile, accesorii, celofan etc.Cum le inregistrez din punct de vedere contabil si fiscal si cum introduc in gestiune ...
29Feb2024
Cota de adaos OUG 672023. Ferma de gaini
de
Vera Constantin
valabil la 29 Feb 2024
Intrebare: Autorizatia centrului de ambalare a fost emisa de DSVSA conform Ordinului ANSVSA nr. 57/2010 si a normei sanitare veterinare anexa 1 lit. k alin. 3 centru de ambalare a oualor - unitate cu spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru clasificarea oualor dupa calitate si greutate, marcarea, ambalarea, depozitarea si livrarea de oua pentru consum. Ordinul ANSVSA nr. 57/2010 si ...
12Dec2023
Cotele de adaos comercial conform OUG 89/2023 pentru modificarea si completarea OUG 67/2023
de
Stan Cosmina
valabil la 12 Dec 2023
Intrebare: In urma prelungirii OUG 67/2023 privind plafonarea adaosului la anumite produse, care este maximul de adaos comercial la un magazin alimentar (20% sau 5%)?
08Aug2023
Producatori de rosii, castraveti, ardei. Adaos 20%. OUG 67/2023
de
Vera Constantin
valabil la 08 Aug 2023
Intrebare: O intreprindere individuala, avand codul CAEN 0113, cultivarea legumelor si a pepenilor, fara salariati se incadreaza pentru respectarea Ordonantei de urgenta nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare? Concret: suntem producatori de rosii, castraveti si ardei Bianca si dorim sa aflam ...
21Iul2023
Adaos comercial produse de baza conform OUG 67/2023
de
Anca Bilas
valabil la 21 Iul 2023
Intrebare: Un magazin alimentar (la produsele din lista OUG 67/2023) cumpara de la producator (paine), la care poate utiliza adaos comercial maxim 20%.La produsele cumparate din magazinele en-gros aplica tot maximum 20%?
07Iul2023
Adaosul comercial in contextul OUG 67 din 2003
de
Anca Ivanov
valabil la 07 Iul 2023
Intrebare: Fiind un producator de produse prevazute in anexa la Ordonanta 67/2023, as dori interpretarea art. 1 lit. a) din OUG nr. 67 din 30 iunie 2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare, respectiv:1) Masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor consta in limitarea ...