Distribuitori. OUG 67 /2023. Adaos 5%

1. Avand in vedere ca in OUG 67/2023 se precizeaza cu referire la activitatea de distributie ca: "cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale" si ca aceste cheltuieli operationale nu sunt definite concret nici in OUG 67/2023 si nici in OMFP 1802/2014 (nu este amintit expres in OUG dar se face referire la Legea 82/1991 a contabilitati), care este modalitate practica de a determina cheltuielile operationale pentru o firma de distributie de produse alimentare (importator si distribuitor si de produse importate si nationale) care nu are si alte activitati suplimentare? Putem asimila cheltuielile operationale cu cele de exploatare sau ar fi cheltuielile de exploatare plus cele financiare (dobanzi la liniile de credit, de exemplu si diferentele de curs la plata facturilor externe)? Amortizarea intra sau nu? Din aceste cheltuieli se scade rulajul contului 607 si se calculeaza astfel cota de cheltuieli operationale de adaugat pretului de achizitie raportat la rulajul lui 607. Daca este corecta abordarea calculul ar trebui facut pe perioada anterioara intrarii in vigoare a ordonantei, pe luna anterioara sau estimare pentru luna in curs si poate viitoare?
2. In cazul in care sunt semnate contracte atribuite in urma unor licitatii, acestea trebuie refacute daca prevederile din contracte sunt sunt contrare prevederilor OUG 67/2023. Numai ca aplicand prevederile ordonantei ar trebui sa se livreze produse la preturi variabile calculate in functie de pretul de achizitie a marfurilor deja aprovizionate in functie de pretul din momentul intrarii la care sa se aplice procentul de cheltuieli operationale si cota de adaos de 5%, de exemplu (cazul mai simplu). Beneficiarii doresc sa se semneze contractele pe preturi fixe nu variabile.
Poate fi luata in calcul in cazul unui control modalitatea de calcul a noii oferte care sa respecte OUG 67/2023 in baza unor preturi medii de aprovizionare sau a unor estimari de preturi de aprovizionare? Analiza se va face strict pe principiul FIFO de scadere din evidenta a produsului vandut de unde se vede exact pretul de achizitie, furnizorul si data intrarii?
3. In cazul in care produsele cu adaos limitat sunt deja in stoc fiind aprovizionate inainte de intrarea in vigoare a ordonantei mai trebuie declaratie pe propria raspundere de la furnizorul din amonte cu cota de adaos practicata sau se aplica cota de pana la maxim 5% plus cheltuieli operationale indiferent ca marfa a fost aprovizionata chiar si de la un alt distribuitor cu un adaos necunoscut (furnizorii au refuzat sa declare adaosul la livrarile de dinaintea intrarii in vigoare a OUG 67/2023)?
4. Formula de calcul al pretului maxim de vanzare este:
PV = (pret achizitie + cota cheltuieli operationale) totul inmultit cu cota de adaos maxim pana la 5% (aceasta varianta a fost adoptata de firma) sau
PV = (pret achizitie + cota de adaos maxim 5%) + cota cheltuieli operationale
5. In completarea unor comenzi grupate se practica achizitionarea produselor lipsa de la unitati Cash & Carry. Cum sa tratam aceste achizitii din punctul de vedere al adaosului? Putem aplica cota maxima de 5% de adaos avand in vedere ca unitatile Cash & Carry nu sunt firme de distributie la baza ci de livrare finala catre consumatori?
6. La aplicarea adaosului de maxim 5% pe intreg lantul de distributie, primul distribuitor aplica un adaos sub 5% la (pretul lui de achizitie + cota de cheltuieli operationale). Al doilea aplica la pretul de achizitie de la primul distribuitor, amintit anterior, la care aplica cota lui astfel incat sa se incadreze in 5% sau ar trebui sa aplice cotele lui la pretul de achizitie al primului distribuitor? La care pret se face raportarea pentru a stabili cota de 5% pe lantul de distributie?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 08 aug 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 112296 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!