Obligatii declarative PFA
valabil la 11 Iul 2023

Intrebare: O PFA achizitioneaza masini second din Romania si le vinde exclusiv clientilor din UE si non-UE. La depasirea plafonului de 300.000 lei din vanzare/incasare, ce obligatii fiscale are? Dar declarative? Momentan ca neplatitoare de TVA ce obligatii fiscale are? A livrat autoturisme de la inceputul anului pana acum doar extern Romaniei.
Raspuns: PFA neplatitoare de TVA pentru vanzarea masinilor second hand in UE si in afara ei - nu are nicio obilagite fiscala sau declarativa speciala.
Va depune in continuare numai Declaratia unica in care va declara impozitul pe venit si contributiile sociale datorate.
La depasirea cifrei de afaceri de 300.000 de lei in care intra veniturile din vanzarea masinilor second hand in UE si in afara ei conform art. 310, alin. (2) din Codul fiscal are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.
Dupa ce devine platitoare de TVA va avea din punctul de vedere al TVA - aceleasi obligatii fiscale si declarative ca o SRL platitoare de TVA:
- va depune Decontul de TVA 300 si Declaratia 394
- daca va realiza operatiuni intracomunitare va depune D390
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!
Intrebari similare din categoria Operatiuni scutite de TVA
08Iun2023
Comert cu autoturisme second hand. D300
de
Vera Constantin
valabil la 08 Iun 2023
Intrebare: O societate achizitioneaza autoturisme second hand de la persoane fizice din Romania, pe baza de contract de vanzare cumparare, persoane fizice neplatitoare de TVA. Vinde autoturismele second hand in Franta la societati platitoare de TVA. Emite factura fara TVA.La ce rand din decontul de TVA se inregistreaza livrarea intracomunitara? Se depune declaratia 390?
25Mai2022
Casa de amanent. Bonuri fiscale. D394
de
Elena Garofil
valabil la 25 Mai 2022
Intrebare: O societate este platitoare de TVA. Are drept activitate servicii de amanet catre persoane fizice. Emite bonuri fiscale pentru vanzarea de bunuri second hand si pentru bunuri supuse regimului de aur de investitii. In ambele situatii bonurile emise nu contin TVA conform art. 312 si 313 din Codul fiscal. Bonul emis nu este insotit de factura fiscala.a) Exista obligatia declararii in D394 a ...
22Nov2021
Achizitie bunuri second hand. Declarare
de
Elena Garofil
valabil la 22 Nov 2021
Intrebare: O societate are achizitii de auto second hand ca si marfa de la societati platitoare de tva. Inregistrarea se face altfel: 371 = 401 40.000.Cum se procedeaza cu declaratia 394? Ce inregistram si cum? Achizitia este scutita si ambele firme sunt platitoare de tva.
28Sep2021
Anulare cod de TVA. Vanzare autoturism. Regim TVA
de
Elena Garofil
valabil la 28 Sep 2021
Intrebare: O societate platitoare de TVA achizitioneaza un autoturism second hand din Germania, de la o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA. Se aplica taxarea inversa. In luna mai 2021 se anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin (11) lit. a) - e) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Se doreste vanzarea autoturismului. In acest caz, se ...
15Iul2021
Regim TVA pentru vanzarea bijuteriilor amanetate
de
Anca Ivanov
valabil la 15 Iul 2021
Intrebare: O institutie financiara nebancara (SRL) platitoare de TVA, primeste aur si argint de la persoane fizice, in general sub forma de bijuterii sau parti bijuterii. Clientii nu vin dupa ele si le vinde ca si marfa catre persoane fizice,Societatea poate calcula TVA la marja profitului (tinand seama de normele metodologice la Codul fiscal care definesc bunurile second hand si exceptiile)?
14Iul2021
Servicii recuperate de la o terta persoana
de
Olguta Crevelescu
valabil la 14 Iul 2021
Intrebare: Societatea A are incheiat un contract cu o societate ce presteaza servicii in domeniul medical. In baza acestui contract, angajatii societatii A beneficiaza de abonamente in cadrul retelei medicale. Din luna iulie un angajat pleaca din cadrul societatii, isi infiinteaza un PFA, devine colaborator al societatii A, insa doreste pastrarea abonamentului. Societatea A poate refactura PFA-ului ...