Obligatii fiscale din perspectiva accizelor pentru energia electrica produsa din sursa solara in calitate de prosumator
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal delimiteaza, prin pct.17 alin. (1) de la Titlul VIII, aria de incidenta a prevederilor privind regimul accizelor in cazul energiei electrice. Astfel, in sensul art. 358 alin. (2) din Codul fiscal, prin producator, distribuitor sau redistribuitor de energie electrica se intelege operatorul economic autorizat de autoritatea competenta in domeniu sa furnizeze energia electrica direct consumatorilor finali prevazuti la art. 336 pct. 6 din Codul fiscal. De asemenea, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc, prin pct. 17 alin. (2) de la Titlul VIII, ca In aplicarea art. 358 alin. (3) din Codul fiscal, in cazul operatorilor economici care produc energie electrica pentru consum propriu, accizele devin exigibile la momentul consumului.
Prin urmare, prevederile art. 358 alin. (3) din Codul fiscal si, implicit, dispozitiile pct.17 alin. (2) din norme, devin aplicabile si sunt conditionate de calitatea producatorului de operator economic autorizat de autoritatea competenta in domeniu sa furnizeze energie electrica direct consumatorilor finali.
Pe cale de consecinta, atunci cand producatorul de energie electrica nu are obligatia obtinerii autorizatiei de la autoritatea competenta in domeniu (ANRE in aceasta situatie), asa cum este cazul prosumatorilor (care detin doar un certificat de racordare emis de distribuitor), nu are nici obligatia de a parcurge pasii decurgand din reglementarile fiscale cu privire la inregistrarea in scop de accize (extinderea vectorului fiscal, depunerea declaratiilor din anexele 5 si 23 din norme la autoritatea vamala teritoriala).
O interpretare contrara ar conduce la concluzia ca orice entitate care foloseste pentru consum propriu energie electrica produsa printr-un generator incluzand aici si unitatile spitalicesti ce apeleaza la aceasta varianta ca solutie de backup la penele de curent, dar si orice atelier mic de productie, precum si organizarile de santier are obligatia de a se inregistra la organele fiscale, datorand accize pentru energia electrica astfel generata.
Fata de cele de mai sus, va rugam sa ne precizati succint, daca prosumatorii:
a) datoreaza accize pentru energia electrica (si daca da, cum trebuie evidentiate, dat fiind ca, potrivit dispozitiilor din Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 400 kW pe loc de consum apartinand prosumatorilor, aprobata prin Ordinul ANRE nr. 15/2022, in factura emisa de furnizor in numele si in contul prosumatorului cu putere instalata de pana la 200 kw, se inscrie doar cantitatea de energie electrica si pretul energiei active);
b) trebuie sa se inregistreze la autoritatea vamala teritoriala prin depunerea anexei 5 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal (urmand ca ulterior sa solicite scutirea de la plata accizelor prin transmiterea notificarii prevazute la anexa 23 din norme);
c) este necesar sa solicite extinderea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700; in caz afirmativ incepand cu ce data.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 10 iul 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 128680 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!