PortalContabilitate.ro
Consultanta specializata
pentru CONTABILI
Cauta articol   Tip articol
 Domeniu Camp

...sau foloseste motorul de cautare avansata
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
Legislatia UE: Prin autentificare, sunt de acord cu faptul ca site-ul PortalContabilitate.ro poate seta module cookie in browserul meu.
Username:
Parola:
Tine-ma minte
 

Mareste font Micsoreaza font Font default


Completare declaratie 394 pentru diverse operatiuni

Otilia-Mihaela Roman, valabil la 02-Nov-2016

Tags: gestiune en-detail, declaratia 394, livrari intracomunitare

Intrebare: Suntem o societate comerciala cu gestiune en-detail. Unde se evidentiaza in declaratia 394 urmatoarele situatii:
1. Importurile (achizitiile de bunuri din afara Uniunii Europene)?
2. Livrarile intracomunitare?
3. Achizitiile/livrarile catre persoanele fizice pentru care s-au emis factura cu bon fiscal?
4. Achizitiile/livrarile catre persoane fizice pentru care s-au emis bonuri fiscale incasate prin numerar sau prin card?
5. Pentru persoanele juridice, pentru care s-au emis facturi este corecta emiterea unei chitante ulterior momentului emiterii facturii? Unde se regasesc aceste operatiuni in Declaratia 394?
Otilia-Mihaela Roman Otilia-Mihaela Roman Expert contabil si Consultant fiscal
Raspuns:
1) In Ordinul 3769 / 2015 cu modificarile si completarile ulterioare (in specila, prin Ordinul 2264 din 26 iulie 2016), la punctul 10 de la SUBSECTIUNEA 7: F. Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene - ultima teza - se arata
"Nu vor fi declarate operatiunile de export si import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata în vama a TVA) si nici operatiunile care se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (formular 390).
 
Asadar, importurile nu se declara in declaratia 394.
 
2) La art. 1 din Ordinul 3769/2015 se arata:
"Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei..."
 
La Capitolul 1 al Anexei 2, punctul 1 lit. a) din ordin se arata ca declaratia de compelteaza si de depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania ... pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este
furnizorul/prestatorul"
 
 In acelasi ordin, la punctul 10 de la SUBSECTIUNEA 6: E. Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat
membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA în Romania - se arata:
"10. se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal, care nu se inscriu în declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390)."
 
O livrare intracomunitara de bunuri este o operatiune scutita de TVA in Romania (cu drept de deducere, dar nerelevant pentru completarea declaratiei 394), conform art. 294 alin. (2) lit. a) din codul fiscal (livrarea intracomunitara este, asadar, o operatiune netaxabila in Romania, or se declara livrarile taxabile in Romania).
Din cele prezentate, rezulta ca livrarile intracomunitare nu se declara in declaratia 394, deoarece se declara in declaratia 390, iar operatiunile declarate prin 390 nu se mai declara in 394.
 
3) Aceste operatiuni sunt tratate doar din punctul de vedere al facturii si nu al bonului fiscal.
Astfel, aceste operatiuni, pe baza de factura, se raporteaza la sectiunea D "LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL (lit. D) (cu detaliere pe operatiuni efectuate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA) (lei)".
 
4)  Probabil va referiti numai la livrari catre persoane fizice pentru care s-au emis bonuri fiscale.
Aceste bonuri fiscale emise catre persoane fizice - indiferent de modalitatea de incasare -, se raporteaza la sectiunea G "LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL (lit. G) (cu detaliere pe operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF), precum si
pentru operatiuni pentru care nu exista obligatia utilizarii AMEF) (lei)"
 
In cadrul acestei sectiuni, se alege tip operatiune Î1 - incasari lunare prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, cu exceptia celor pentru care s-au emis
facturi. Se vor declara inclusiv incasarile prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului (se va defalca numarul AMEF pentru fiecare luna in parte).
 
5) Operatiunile cu persoanele juridice se declara in functie de statutul lor fiscal, din punctul de vedere al inregistrarii lor in scop de TVA:
- operatiunile cu persoane juridice inregistrate in scop de TVA se declara la sectiunea C "LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL (lit. C) (cu detaliere pe fiecare operatiune cu TVA si pe fiecare operatiune cu taxarea inversa pentru cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, certificate de emisii de gaze cu efect de sera, energie electrica, certificate verzi, constructii, aur de investitii, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri, efectuate cu persoane inregistrate în scopuri de TVA) (lei)"
- operatiunile cu persoane juridice neinregistrate in scop de TVA se declara la sectiunea D "LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL (lit. D)
(cu detaliere pe operatiuni efectuate cu persoane neinregistrate în scopuri de TVA) (lei)".
 
Activitatea dvs este de vanzare catre populatie (catre consumatorul final), drept pentru care aveti obligatia emiterii binului fiscal catre client.
La solicitarea clientului, aveti obligatia emiterii facturii.

In cazul in care clientul este persoana juriduca, se aplica aceleasi regului, deoarece este considerat consumator final.
Ordonanta privind casa de marcat nu face nici o referire la emiterea chitantei, in cazul in care clientul este persoana juridica.
De asemenea, ordonanta nu stabileste nici o scutire de la emiterea bonului fiscal, daca incasarea s-a realizat ulteriopr emiterii facturii.
Asadar, procedura de emitere a chitantei, ulterior facturii, este incorecta, trebuie sa emiteti bonul fiscal.Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aiciNewsletter PortalContabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "OUG 3/2017. Modificari aduse Codului fiscal. Exemple si interpretari"!
 

  Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareArticole similare


     » Autofactura in lipsa facturii de la furnizori. Regim fiscal  
     de Anca Ivanov, 17-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Facturare

     » Facturare. Livrare marfa 
     de Dana Hristu, 04-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Facturare

     » Prestari de servicii intracomunitare. Inregistrare factura 
     de Dana Hristu, 16-Mar-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Facturare

     » Facturi emise catre persoane fizice fara preluare CNP. Declaratia 394 
     de Daniel Crevelescu, 22-Feb-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Facturare

     » Declaratia 394. Plajele de facturi 
     de Dana Hristu, 21-Feb-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Facturare