Acordarea de prime salariatilor. Tratament fiscal
valabil la 02 Aug 2022

Intrebare: O societate este platitoare de impozit pe venit micro. Doreste sa acorde in luna iulie prime salariatilor in valoare de 1.000 lei/persoana.
De ce documente justificative este nevoie? Trebuie emisa decizie in acest sens sau este suficient daca aceste prime sunt trecute pe statul de plata si retinute toate contributiile? Care este monografia contabila pentru inregistrarea in contabilitate?
De ce documente justificative este nevoie? Trebuie emisa decizie in acest sens sau este suficient daca aceste prime sunt trecute pe statul de plata si retinute toate contributiile? Care este monografia contabila pentru inregistrarea in contabilitate?
Raspuns: In masura in care sunt acordate salariatilor prime in bani, primele imbracand de regula forma recompenselor pentru activitatea desfasurata, acestea reprezinta venituri din salarii, in conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
Venituri primite de salariati sub forma primelor se cumuleaza cu veniturile de natura salariala ale lunii in care sunt platite aceste prime. Astfel asa cum se prevede si la pct. 14 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.
Clarificarea modului de impunere a primelor platite in cursul unei luni este efectuata prin dispozitiile pct. 16 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 80 din Codul fiscal.
Acestea precizeaza ca in situatia in care in cursul unei luni se efectueaza plati de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihna neefectuat si altele asemenea, reprezentand plati intermediare, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, prin aplicarea cotei asupra platilor intermediare diminuate cu contributiile sociale obligatorii, dupa caz.
La data ultimei plati a drepturilor salariale aferente unei luni impozitul se calculeaza potrivit art. 78 din Codul fiscal, asupra veniturilor totale din luna respectiva, prin cumularea drepturilor salariale respective cu platile intermediare. Impozitul de retinut la aceasta data reprezinta diferenta dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale si suma impozitelor retinute la platile intermediare.
Pe cale de consecinta, primele vor fi incluse si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii conform Titlului V din Codul fiscal, fiind totodata deductibile la calculul impozitului pe profit urmare potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
In conditiile respectarii indicatiilor prevazute de OMFP 2634/2015, statul de salarii reprezinta document justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor cu salariile si cu impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii caiculate in raport cu acesta.
Pentru inregistrarea platii salariilor, documentul justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a platii salariului este, dupa caz, statul de salarii semnat de salariati (la modelul din anexa la OMFP 2634/2015 se adauga o coloana cu semnatura salariatului), listele de avans chenzinal, fluturasul de salarii semnat de salariat, extrasul de cont bancar care dovedeste virarea salariului in contul salariatului in situatia in care plata salariului se realizeaza prin banca si alte astfel de documente care demonstreaza efectuarea platilor catre salariati. In situatia in care plata salariului se realizeaza prin banca, in opinia noastra, extrasul de cont bancar reprezinta documentul contabil justificativ dovedeste virarea drepturilor salariale, inclusiv prima acordata, in contul salariatului.
Din punct de vedere contabil, va propunem urmatoarele inregistrari:
- retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat:
421 Personal - salarii datorate = %
444. Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
- evidentierea drepturilor salariale inclusiv a primelor in bani acordate salariatilor
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
In concluzie, primele in bani acordate salariatilor vor reprezenta pentru angajator o cheltuiala a lunii in care acestea sunt efectuate, urmand a fi incluse in veniturile realizate de salariat in aceasta luna.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Top 10 monografii contabile indispensabile pentru contabili"!
Articole similare
11Iul2022
Premiu constand intr-un sejur de 2 nopti in cadrul resortului propriu
de
Olguta Crevelescu
valabil la 11 Iul 2022
17Mai2022
Concurs cu acordare de premii. Organizator evenimente
de
Vera Constantin
valabil la 17 Mai 2022
08Mar2022
Prima cu ocazia zilei de 8 martie acordata tuturor salariatilor. Tratament fiscal
de
Alina Elena
valabil la 08 Mar 2022