Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 31 Mai 2020
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Specialistii live


Asociere in participatiune intre doua societati comerciale cu vector fiscal diferit

valabil la 06 Sep 2019
Vera Constantin Raspuns oferit de
Vera Constantin
Expert contabil

Intrebare: Societate neplatitoare de TVA si care aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor are incheiat un contract de asociere in participatiune cu o alta firma care detine aparate de jocuri de noroc. Primim lunar deconturi de la firma oraganizatoare. In decont avem la rubrica de venituri, tip pariu in cota fixa, cu urmatoarele coloane: incasari, miza, plati, hold, venit asociat%hold, venit asociat miza 5% si 8%, venit miza lei. La rubrica cheltuieli asociat avem contributia la campania de marketing si costul serviciului de printing.
Cheltuielile fiind mai mari, decontul are suma negativa.
1. Ce se intampla in situatia decontului negativ?
2. Care este monografia contabila a acestui decont? Ce trecem pe venituri pentru a impozita corect si ce trecem pe cheltuieli?
3. Ca si asociat, nefiind firma organizatoare, datoram alte taxe din punct de vedere fiscal in legatura cu jocurile de noroc?

Raspuns:
Contabilitatea asocierilor in participatie se organizeaza si se conduce distinct de catre unul dintre coparticipanti conform intelegerilor contractuale dintre parti si cu respectarea reglementarilor aplicabile.

In cazul asocierilor in participatie incheiate intre o persoana juridica romana si o persoana juridica straina, contabilitatea se tine de catre persoana desemnata de asociati, care raspunde potrivit legii.

La organizarea si conducerea contabilitatii asocierii in participatie trebuie avute in vedere atat reglementarile contabile, cat si cerintele care rezulta din alte prevederi legale .
 
Reglementarile contabile se aplica, de asemenea, asocierilor in participatie intre persoane juridice straine (nerezidente), inregistrate in Romania. Pentru acestea, asociatul desemnat prin contractul de asociere sa indeplineasca obligatiile fiscale organizeaza si conduce evidenta contabila a asocierii, astfel incat sa se poata determina informatiile si obligatiile prevazute de lege, fara a intocmi situatii financiare anuale .

Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul dintre asociati, iar la sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie .

Evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului 458 „Decontari din operatiuni in participatie”, analitic distinct pe fiecare coparticipant .
 
Evidenta decontarilor din operatiuni in asocieri in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in asocieri in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se realizeaza cu ajutorul contului 458 „Decontari din operatiuni in participatie”.
 
Societatea care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii .
In ceea ce priveste imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate . 

La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii .

Contabilitatea la nivelul firmei dvs. va fi organizata pe cele doua activitati:
1. asocierea in participatie
2. activitatea proprie

Societatea dvs. va face urmatoarele inregistrari contabile, cu precizarea ca fiecare categorie inscrisa pe decont sa va inregistra in contul corespunzator:
6xx Cheltuielile  = 458 Decontari din operatii in participatie
458 Decontari din operatii in participatie = 708 Venituri din activitati diverse
5121Conturi la banci in lei = 458 Decontari din operatii in participati
sau
458 Decontari din operatii in participati =5121Conturi la banci in lei
 
Exemplu de reflectarea in contabilitate a impozitului pe profit datorat de catre o societate asociata:
Calculul impozitului pe profit
Venituri totale 95.000 lei

din care:
- Venituri totale obtinute din activitatea proprie: 60.000 lei
- Venituri totale obtinute din asociere: 35.000 lei
Cheltuieli totale 73.148 lei

din care:
- Cheltuieli totale din activitatea proprie: 45.000 lei
- Cheltuieli totale din asociere 28.148 lei
Profit brut: 21.852 lei
Cota de impozit pe profit: 16%
Impozit pe profit datorat: 3.496 lei
 
Similar veti aplica rationamentul si in cazul societatii dvs. ce aplica impozit pe veniturile microintreprinderii, contabilizand venituri si cheltuieli  din acest nou proiect, transmise pe baza de decont de firma organizatoare. Baza contractuala a acestui proiect este desigur contractul de asociere in participatiune. 
 
Va veti pastra coordonatele vectorului fiscal al societatii,doar veti contabiliza distinct veniturile si cheltuielile din acest nou centru de interes al firmei dvs si veti evidentia pe analitice distincte conturile implicate. Firma detinatoare a licentei de organizare a jocurilor de noroc are obligatii declarative specifice potrivit vectorului fiscal propriu.
 
In concluzie, cheltuielile efectuate de societatea dumneavoastra (daca efectuati astfel de cheltuieli)  in calitate de asociat secund vor fi transmise prin Decontul pentru operatiuni in participatie catre asociatul administrator si la finalul lunii, primiti tot pe baza de decont cheltuielile si veniturile corespunzatoare cotei de participare.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

31Mai2020

Stimulent de risc. Inregistrari contabile

de Irina Dumitrescu valabil la 31 Mai 2020
27Mai2020

Subventie pentru cheltuieli

de Anca Ivanov valabil la 27 Mai 2020
27Mai2020

Compensare garantie cu chirie

de Anca Ivanov valabil la 27 Mai 2020
x