Dezvoltator imobiliar. Cota de tva livrare apartamente in 2023 cu avans platit in 2022

In cazul in care dezvoltatorul decide sa predea apartamentele catre promitentii cumparatori inainte de a incheia cu acestia contractele de vanzare cumparare, cum trebuie sa procedeze din punct de vedere fiscal? Fac aceasta intrebare raportat la prevederile art. 281 alin. 6 din Codul fiscal care prevede in teza finala ca "Prin exceptie, in cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului." Intrebarea vine in contextul discutiilor de modificare a cotei de tva la livrarea locuintelor de la 5% la 9%.
Existenta antecontractului, receptia blocului cu primaria si predarea bunului catre cumparator poate fi asimilata cu livrarea bunului catre cumparator? Daca indeplinirea conditiilor din alineatul precedent valoreaza livrare din punct de vedere fiscal si contractul final se va incheia dupa ce va creste cota de tva, va mai trebui vanzatorul sa faca regularizare la noua cota de tva? Nu in ultimul rand, subliniez ca art. 281 alin. 6 face referire la orice alt contract - antecontractul poate fi considerat orice alt contract? Antecontractul nu transfera din punct de vedere juridic proprietatea de la vanzator la cumparator, ci doar creaza obligatia ca in viitor sa se transfere proprietatea.
Antecontractele prevad ca modalitatati de plata:
1. integral la antecontract;
2. 3 transe - la antecontract, la rosu si la receptie;
3. avans si credit dupa ce ies extrasele CF.
Preturile sunt sub 450.000 lei, fara TVA si acum se inadreaza pe exceptia de tva, antecontractele fiind anterioare datei de 01.01.2023. Daca considerati fezabila aplicarea art. 281 alin. 6 teza finala din codul fiscal si dezvoltatorul preda bunurile si emite facturile fiscale finale de vanzare a bunurilor, vedeti riscuri pentru vanzator?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 17 sep 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 112336 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!