Stocuri degradate calitativ
valabil la 24 Aug 2023

Intrebare: In fiecare luna avem produse deteriorate, expirate.
Este corect sa le scadem din gestiune pe baza unui proces verbal de constatare si unul de declasare si sa platim TVA aferenta (colectata 635 = 4427) sau scaderea din gestiune se face doar cu ocazia inventarierii (pe care o efectuam de regula la sfarsitul anului)?
Cum se procedeaza in cazul TVA si cum se inscrie in decont?
Este corect sa le scadem din gestiune pe baza unui proces verbal de constatare si unul de declasare si sa platim TVA aferenta (colectata 635 = 4427) sau scaderea din gestiune se face doar cu ocazia inventarierii (pe care o efectuam de regula la sfarsitul anului)?
Cum se procedeaza in cazul TVA si cum se inscrie in decont?
Raspuns: Scaderea din gestiune nu se face numai cu ocazia inventarierii anuale, ci ori de cat ori descoperiti ca aveti produse expirate /deterioarate/lipsa etc.
Pentru ca vorbiti despre produse deteriorate/expirate presupun ca nu intentionati sa le comercializati in alta forma (caz in care s-ar utiliza procesul verbal de declasare), ci le veti casa.
Faceti un Proces verbal de casare in care explicati starea produselor, faptul ca le casati si ce ati facut cu ele.
De exemplu: au fost predate firmei de salubritate care va colecteaza deseurile sau au fost predate unui colector autorizat (in cazul in care sunt produse care genereaza desuri ce nu pot fi aruncate la gunoi) etc.
Pe baza lui inregistrati:
607 = 371.
In aceasta situatie nu trebuie sa ajustati TVA deoarece va aflati in situatia de la art. 304, alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. ( );
Normele metodologice de aplicare a art. 304 explica la punctul 78:
(10) In sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
( )
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;
( )
f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege.
(11) Situatiile mentionate la alin. (10) nu sunt exhaustive; in orice alta situatie in care persoana impozabila aduce suficiente dovezi ca bunurile sunt distruse, pierdute sau furate, nu are obligatia ajustarii taxei. De asemenea, situatiile mentionate la alin. (10) pot fi aplicate cumulativ; de exemplu, pentru un stoc de produse exista o pierdere datorata unor perisabilitati, dar stocul respectiv poate fi distrus ca urmare a degradarii calitative, ceea ce conduce la neajustarea taxei.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!
Intrebari similare din categoria Stocuri
28Sep2023
Tratament fiscal si contabil stocuri la dispozitia clientului
de
Anca Bilas
valabil la 28 Sep 2023
Intrebare: Care este tratamentul fiscal-contabil cu privire la stocurile puse la dispozitia clientului de catre o firma din UE? Furnizorul va factura pe baza consumului stabilit la sfarsitul lunii prin inventariere de catre client.
12Sep2023
Stocuri lipsa si degradate
de
Anca Ivanov
valabil la 12 Sep 2023
Intrebare: Societatea noastra are pe stoc materiale auxiliare (3021) de foarte multi ani. Soldul faptic nu corespunde cu cel scriptic, deoarece ele nu s-au scazut la timp la instalarile facute la clienti. Cum putem scapa de acest stoc, avand in vedere ca ele nu mai exista fizic?De asemenea, mai sunt pe stoc si materiale auxiliare care nu mai functioneaza. Cu ele ce putem face? Se pot casa?Precizez ca ...
11Aug2023
Stoc de produse finite nelivrate clientului strain. Casare. Suportarea costurilor de catre client
de
Constanta Popa
valabil la 11 Aug 2023
Intrebare: Compania X inregistrata fiscal in Romania factureaza stocuri de produse finite catre compania Y din Elvetia care detine cod fiscal in Spania. Livrarile de bunuri sunt facturate catre codul fiscal din Spania al companiei Y cu livrare in Spania, conditie de livrare DAP. O situatia atipica intervine atunci cand cu acordul ambelor parti se decide casarea unor stocuri pe teritoriul Romaniei. ...
19Iul2023
Scadere din evidenta a productiei in curs de executie. Tratament fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 19 Iul 2023
Intrebare: O societate aplica metoda pe comenzi. In productia in curs de exectutie (contul 331) sunt foarte multe comenzi care nu au putut sa fie finalizate din anii anteriori, perioada 2009-2015. Valoarea acestor comenzi a fost supusa provizionului. Iar daca aceste comenzi o sa fie eliminate din productia in curs de executie, acest provizion se va relua la venituri neimpozabile.1. Cum poate societatea ...
18Iul2023
Transmitere informatii si date conturi stocuri si vanzari POS. SAF-T
de
Costin Istrate
valabil la 18 Iul 2023
Intrebare: 1. Cand se transmit in SAF-T conturile din clasa 8, la ce sectiune si ce anume se transmite: sold initial, rulajul (cand e cazul), soldul final, cantitate, valoare, proprietar? Este vorba de contul 8032 "Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare". Noi trebuie sa depunem SAF-T lunar. Acest cont se transmite doar la cerere, fiind considerat "stocuri"?2. In ce sectiune se transmit ...
10Iul2023
Import de bunuri in Romania sau vamuire pe teritoriul unui alt stat membru.TVA
de
Dana Hristu
valabil la 10 Iul 2023
Intrebare: Achizitionarea marfii din Korea, regimul de tva este cu taxare inversa? Cum se inregistreaza in contabilitate?