Indemnizatie de detasare transnationala si masa. Tratament fiscal

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 16/2017 angajatorul este obligat sa acopere cheltuielile aferente detasarii transnationale, printre aceste cheltuieli fiind inclusa si masa.
1. Care este regimul fiscal aplicabil sumelor achitate catre salariat pentru acoperirea cheltuielii cu masa in perioada cat salariatul se afla in detasare transnationala?
2. Indemnizatia de detasare transnationala si suma achitata pentru acoperirea cheltuielii cu masa se insumeaza si in raport de suma lor se determina pragul impozabil/neimpozabil potrivit art. 76 alin. 1 lit. k din Codul fiscal? Daca da, va rugam sa detaliati cu argumente din punct de vedere juridic raspunsul dumneavoastra care va determina sa concluzionati ca masa trebuie alaturata indemnizatiei de detasare transnationala.
3. Daca si costul pe care trebuie sa il asigure angajatorul pentru masa este un cost al detasarii transnationale alaturi de cazare si transport (a se vedea dispozitia din Legea 16/2017), de ce cheltuiala cu masa nu este considerata din punct de vedere fiscal o "cheltuiala" ci un drept asimilat salariului tratat fiscal in pragul impozabil/ neimpozabil art. 76 alin. 1 lit. k din Codul fiscal?
4. Cand determinam valoarea totala lunara a indemnizatiei de detasare transnationala impozabila/neimpozabila/impozabila pe care trebuie sa o declaram in d112, comparatia cu pragul stabilit de legiuitor la art. 76 alin. 1 lit. k din Codul fiscal o realizam la final de luna, global sau prin compararea indemnizatiei de detasare transnationala zilnica acordata cu valoarea prag zilnica determinata prin aplicarea dispozitiilor mai sus enuntate? Sumele in raport de care ar trebui sa achitam impozitul pot fi diferite in functie de cum se face comparatia. Daca realizam o comparatie zilnica intre indemnizatia de detasare transnationala si cea prag zilnica sunt situatii cand, pe zi, uneori pot depasi pragul de neimpozitare, alteori pot fi sub pragul de neimpozitare iar la final de luna, daca adun aceste sume zilnice determinate prin comparatia zilnica a celor doi indicatori, rezultatul poate fi mai mare decat situatia in care as determina global diferenta intre indemnizatia de detasare transnationala achitata efectiv intr-o luna si pragul lunar de neimpozitare determinat potrivit art. 76 alin. 1 lit. k din Codul fiscal. Care este algoritmul corect de verificare al indemnizatiei de detasare transnationala impozabila/neimpozabila?
5. In perioada cat un salariat se afla in Germania in detasare transnationala, potrivit legislatiei de statul German, societatea de transport trebuie sa faca dovada ca a asigurat salariatului o suma "bruta" de 15 euro (cu titlu de exemplu) reprezentand cheltuiala cu masa. Legislatia din Germania face vorbire despre o suma "bruta" pentru ca cel mai probabil suma aceasta este impozabila pe teritoriul statului German. Intrebarea este, in Romania, suma "bruta" de 15 euro (pe care oricum societatea este obligata sa faca dovada ca a suportat-o) cum este tratata din punct de vedere fiscal? Toata valoarea de 15 euro va fi considerata cheltuiala cu masa si atunci nu mai facem distinctia intre brut/net sau o consideram venit asimilat salariului si urmeaza sa suportam obligatiile fiscale datorate catre bugetul de stat ce vor fi determinata in raport de valoarea bruta de 15 euro?
6. Cheltuiala cu masa pe care o societate de transport o suporta intr-o luna in perioada cat salariatului se afla in detasare transnationala, in care rubrica din declaratia 112 va fi mentionata? Cu titlu de exemplu, prin CCM s-a stabilit ca societatea achita 15 euro catre salariatii care se afla in perioada de detasare transnationala pentru acoperirea cheltuielii cu masa iar cu titlu de indemnizatie de detasare transnationala achita o suma zilnica de 95 euro/ zi de detasare transnationala. Un salariat a lucrat in luna respectiva 23 de zile in detasare transnationala deci, va primi: indemnizatia de detasare transnationala: 2185 euro si cheltuiala cu masa: 345 euro. Suma de 345 euro va fi evidentiata in declaratia 112? In caz afirmativ, la ce rubrica a declaratiei.
7. Potrivit legislatiei din Franta (cu titlu de exemplu aceasta tara) cand angajatorul nu justifica plata integrala sau partiala a alocatiei aferente detasarii ca remuneratie sau cheltuieli profesionale conform contractului de munca sau legii care il reglementeaza, alocatia (indemnizatia de detasare transnationala) este atunci considerata platita ca rambursare a cheltuielilor si este exclusa din remuneratie. In cazul acesta, autoritatile competente din Franta vor aplica o sanctiune angajatorului din Romania. O astfel de decizie de sanctionare emisa de autoritatile din Franta poate sa genereze un control/o reincadrare a sumelor inclusiv din punct de vedere al statului Roman? In caz afirmat, ce implicatii poate avea o astfel de reincadrare din punct de vedere fiscal?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 17 iul 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 112184 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "PFA sau SRL in 2023?"!