Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 2 Iunie 2020
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis

Specialistii live


Sprijin pentru IMM-uri in contextul COVID 19. Credite bancare garantate. Acordare granturi si dobanzi subventionate

OUG 42/2020, publicata in M.O nr 283/04.04.2020, modifica si completeaza OUG 110/2017 privind programul de sustinere a IMM, precum si pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii, s-a aprobat Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, care are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii, de catre institutiile de credit. Programul este un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si consta in acordarea de garantii de stat in favoarea fiecarui beneficiar participant in program pentru una dintre urmatoarele categorii de credite, dupa cum urmeaza (criterii modificate sau introduse de OUG 42/2020):

a) unul sau mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 80% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul acestei facilitati este de 10.000.000 lei. Valoarea maxima a creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru este de 5.000.000 lei, iar pentru creditele de investitii este de 10.000.000 lei, in limita uneia dintre urmatoarele conditii valabile pentru ambele finantari, care reprezinta valoarea cea mai mare dintre:

i) dublul sumei reprezentand cheltuielile salariale, inclusiv contributiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii si assimilate salariilor, inregistrate la nivelul anului 2019. In cazul intreprinderilor infiintate dupa 1 ianuarie 2019, cuantumul maxim al imprumutului nu poate depasi suma estimata pentru primii 2 ani de activitate.

sau

ii) 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuala de venit in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente, dupa caz, conform Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depuse la organele fiscale competente pentru anul 2019

sau

iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale, acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni.

b) unul sau mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 90% acordat unei microintreprinderi sau intreprindere mica, in valoare maxima de 500.000 lei pentru microintreprinderi, respective maximum 1.000.000 lei pentru intreprinderi mici, in limita uneia dintre urmatoarele conditii valabile pentru ambele finantari, care reprezinta valoarea cea mai mare dintre:

i) dublul sumei reprezentand cheltuielile salariale, inclusiv contributiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii si assimilate salariilor, inregistrate la nivelul anului 2019. In cazul intreprinderilor infiintate dupa 1 ianuarie 2019, cuantumul maxim al imprumutului nu poate depasi suma estimate pentru primii 2 ani de activitate.

sau

ii) 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuala de venit in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente, dupa caz, conform Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depuse la organele fiscale competente pentru anul 2019

sau

iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale, acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni.

Referitor la subventionarea dobanzii, ramane nemodificat procentul de subventionare de 100%, insa se modifica perioada de subventionare, de la momentul acordarii creditelor /liniilor de credit contractate dupa intrarea in vigoare a OUG 42 si pana la 31 decembrie 2020. Vechea reglementare din OUG 110/2017 prevedea subventionarea dobanzii pana la 31 martie 2021.

Modificari privind conditiile de eligibilitate in cadrul programului. Se impun noi restrictii:

a. beneficiarul nu figureaza cu credite restante, in ultimele 6 luni anterioare datei de 31.12.2019 sau daca inregistreaza restante, acestea sunt incadrate in categoriile A,B, C in baza de date a Centralei riscului de credit.

b. nu se afla in interdictie de a emite cecuri la data de 31.12.2019 si nu figureaza cu incidente majore cu bilete la ordin in ultimele 6 luni anterioare datei de 31.12.2019

c. prezinta institutiei de credit garantii colaterale

d. depun un document scris prin care se angajeaza sa nu indisponibilizeze personalul existent de la data intrarii in vigoare a OUG 42/2012 pana la 31.12.2020.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile:

- activitati de jocuri de noroc si pariuri
- productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili
- productie sau comercializare de tutun , alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope,

Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni (vechea reglemntare era de 120 de luni)  in cazul creditelor pentru investitii si de 36 de luni in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni, urmand ca, in ultimul an de prelungire, sa fie rambursate in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

In aplicarea prevederilor OUG 110/2017, se aproba Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice fenerate de COVID 19.

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextual crizei economice generate de pandemia Covid 19

Obiectivul acestei scheme de ajutor il reprezinta sustinerea IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia Covid 19.

Tipuri de ajutoare:

a. ajutor de stat sub forma de garantii pentru imprumuturi (conform prezentarii de mai sus)
b. ajutor de stat sub forma de grant

IMM–urile care au contractat credite/linii de credite garantate conform OUG 110/2017, beneficiaza de un grant in limita cumului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate si a dobanzilor aferente creditelor /liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 800.000 euro per intreprindere.

Sunt introduse prevederi special pentru sectorul agriculturii, prelucrarii si comercializarii produselor agricole, pisciculturii si acvaculturii.

Pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei, IMM –urile din toate sectoarele de activitate, cu exceptia celor declarate neeligibile potrivit OUG 110/2017, care indeplinesc cumulative, la data solicitarii, atat criteriile de eligibilitate prevazute in art. 3 din OUG 110/2017, cat si urmatoarele criterii:

- sunt microintreprinderi, intreprinderi mici sau mijlocii care indeplinesc conditiile prevazute la art 2 lit a si art 3 alin 1 din OUG 110/2017
- nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat, sau au fost executate in cazul in care s-au emis astfel de decizii.
- nu au fost solicitate alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile
- nu se aflau in dificultate in sensul art 2 punctul 18 din Regulamentul UE 651/2014, dar care s-au aflat in dificultate ulterior din cauza pandemiei COVID 19
- depun un document scis prin care se angajeazasa nu disponibilizeze personalul existent, pana la 31.12.2020.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor se incheie la data de 31.12.2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului este de pana la 31.03.2021, cu posibilitatea prelungirii.

Beneficiarii ajutorului de stat in baza acestei scheme trebuie sa pastreze toate documentele aferente ajutorului de stat timp de 10 ani !!!! si sunt obligati sa le puna la dispozitia autoritatii de implementare a achemei de ajutor sau a Consiliului Concurentei, ori de cate ori le sunt solicitate.

alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x